RAM yöneticiliklerine hatalı atamalar...
'12.03.2013'
haber detay

 

RAM yöneticiliklerine hatalı atamalar...
 
Branş değiştirerek zihinsel engelliler sınıf öğretmeni olanların RAM’lara atanan yöneticilerin görevden alınmaları gerekmektedir 
 
 
 Özel Eğitim Kurumu ile Rehberlik ve Araştırma Merkezleri yöneticiliklerine atanma şartı olarak; yürürlükten kaldırılan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinin 8. maddesinde: “(1) Özel eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklarda ortopedik engelliler ilköğretim okulları ile özel eğitim meslek liseleri hariç işitme, görme veya zihin engelliler sınıf öğretmeni olmak, rehberlik ve araştırma merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda rehber öğretmen veya özel eğitim öğretmeni olmak; “ şartı aranmaktaydı. 
Kısacası Yönetmelikte özel eğitim okullarına yapılacak yönetici atamalarında görme-işitme-zihinsel engelliler sınıfı öğretmeni olma şartı getirilirken, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine yapılacak yönetici atamalarında “özel eğitim öğretmeni” olmak şartı getirilmiştir.
 
Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinin 4. maddesinin o bendinde Özel Eğitim Öğretmeni: “Üniversitelerin Özel Eğitim veya Özel Eğitim Öğretmenliği alanlarında lisans eğitimi almış rehberlik ve araştırma merkezlerinde özel eğitim gerektiren çocuklar için tanılama ve destekleyici özel eğitim hizmetlerini veren, uygun eğitim önlemleri alınmasını sağlayan personeli” şeklinde tanımlanmıştır.
 
Buna göre: RAM’lara müracaat edecek özel eğitim öğretmeni branşındaki adaylardan sadece lisans düzeyinde eğitimi bulunanların müracaatlarının kabul edilmesi, sınıf öğretmenliğinden branş değişikliğiyle zihinsel engelliler sınıf öğretmenliğine geçenlerin RAM yöneticiliği müracaatının kabul edilmemesi gerekmektedir.
 
Buna göre; RAM ya da özel eğitim okullarına atanacak branşların üniversitelerin ilgili bölümlerinden lisans düzeyinde eğitim almaları gerekmektedir.
 
Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3. maddesi b bendinde de: “ Özel eğitim, özel eğitim gerektiren bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özür ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitimi,” şeklinde tanımlanmaktadır.
 
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğine göre Özel Eğitim Değerlendirme Kurulunun görevleri 21. maddede sayılmıştır. 21. maddede sayılan görevler doğrultusunda 22. maddedeki Özel Eğitim Değerlendirme Kurulunun Çalışma Usul ve Esaslarında; “g) Kurul Raporları RAM Müdürü tarafından onaylanır.” denilmektedir.
 
Bu onaylama yetkisi; Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine başvuran özel eğitime ihtiyacı olan ve özürlü oldukları ilgili Özürlü Sağlık Kurullarınca tespit edilmiş olan bireylerle ilgili Özel Eğitim Değerlendirme Kurulunca yapılan tüm çalışmaların onaylanması anlamına gelmektedir. Aldığı lisans eğitimi itibariyle vaka incelemesi ve zeka testi yapması yetkisi olmayan, sınıf öğretmeninin Rehberlik ve Araştırma Merkezine Müdür olarak atanmak suretiyle yapılan çalışmalara ve Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporlarına imza yetkisi suretiyle uygunluk vermesi telafisi güç ve imkansız zararlar doğmasına neden olacaktır.
 
Üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü / Anabilim Dalı, Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü / Anabilim Dalı ve Psikoloji Bölümlerinden mezun olup da rehber öğretmenlik yapmaya hak kazanan öğretmenler ile zihinsel engelliler öğretmenliği, işitme engelliler öğretmenliği ve görme engelliler öğretmenliğinden mezun olarak özel eğitim öğretmeni olmaya hak kazanan öğretmenler 4 yıllık lisans eğitimi sonunda bu hakkı elde etmişlerdir ve mezun oldukları alanlar tamamıyla uzmanlık gerektirmektedir.
 
Sınıf öğretmenliği yapmış olup; daha sonrasında kısa süreli bir kurs sonucu yada her ne şekilde olursa olsun alan/branş değiştiren bir öğretmenin almış olduğu kurs ile yukarıda saymış olduğumuz rehber öğretmenler ile özel eğitim öğretmenlerinin 4 yıllık eğitimini bir tutmak suretiyle Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine yönetici olarak atamalarını yapmak yönetmeliklere göre mümkün olmadığı gibi; 4 yıllık fakülte eğitimi sonucu uzmanlığını edinmiş olan öğretmenlere yapılacak bir haksızlık olacaktır.
 
Tüm bu veriler ışığında branş değiştirerek zihinsel engelliler sınıf öğretmeni olanların RAM’lara atanan yöneticilerin görevden alınmaları gerekmektedir.
 
Ahmet Kandemir 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.