Lise Son 'Üniversiteye Hazırlık' Sınıfı Olabilir mi
'19.02.2013'
haber detay

 

Lise Son 'Üniversiteye Hazırlık' Sınıfı Olabilir mi?
 
Dershanelerin çok tartışıldığı dönemde dershaneleri, eğitim sisteminin anlamlı unsuru olarak durabileceği bir çizgiye çekmek, onları kapatmaktan daha kolay başarılacak bir hedeftir. Çözüm adımlarına şu soru ile başlamalıyız: Öğrencinin okulda bulamayıp dershanede bulduğu nedir? Öğrencinin dershanede bulduğunu okulda ona verebilmeliyiz. Bunun formülü, lise son sınıf müfredatının 'Üniversite Hazırlık' şeklinde düzenlenmesidir.
 
 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dershaneler kapatılacak' açıklamasıyla başlayan süreç devam ediyor. 1 Şubat 2013 tarihinde birçok gazetede 'AK Parti dershaneler için komisyon oluşturdu' şeklinde bir haber yer aldı. Haberde 'Komisyonca hazırlanacak rapor gelecek ay MYK'da görüşülerek nihai karara varılacak.' deniyordu. 'Dershanelerin kapatılması' sıcak gündemden düşse de hükümetin hazırlığını sürdürdüğü konular arasındaki önemini koruyor.
 
ŞİKÂYET VE SAVUNMA
 
Dershanelerle ilgili yaygın şikâyetleri dört maddede özetleyebiliriz.
 
1.Çift masraf: Aile okul ve dershane için ayrı ayrı masraf yapmaktadır. Çifte masraf aile bütçelerini sarsmaktadır.
 
2.Çift eğitim: Öğrenci okulda ve dershanede aynı zaman diliminde çift eğitim almaktadır. Bu yoğunluk, öğrencileri strese bağlı sorunlarla yüz yüze getirmektedir.
 
3.Haksız rekabet: Dershaneye gidecek parası olmayanlar veya iyi bir dershanenin bulunmadığı bölgelerde yaşayanların aleyhine bir yarış meydana gelmektedir.
 
4.Kadro kaybı: Bazı branşlardaki başarılı öğretmenler okulları bırakıp dershanelere gitmektedirler.
 
Dershaneleri savunanların gerekçelerini de üç maddede özetlemek mümkün.
 
1. Sistem sorunu: Dershaneler eğitim sistemindeki aksaklıklar ile üniversite kontenjanlarının sınırlı olmasının sonucudur, müstakil bir problem değildir.
 
2. Fırsat eşitliği: Dershaneler, iyi okullara gidemeyenler ile eğitim şartları yetersiz bölge öğrencilerine imkân sunarak fırsat eşitliğine katkı sağlamaktadır.
 
3. Model: Dershaneler, geliştirdikleri eğitim ve sınav alternatifleriyle okullara model olmaktadırlar.
TIMETURK / Haber Merkezi
 
EROL ERDOĞAN EĞİMCİ/YAZAR
 

Yazının Devamı İçin Tıklayın!

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.