Anne Babalar Dikkat! Okul Sütü İçin Önleminizi Aldınız mı
'14.02.2013'
haber detay

 

Anne Babalar Dikkat! Okul Sütü İçin Önleminizi Aldınız mı?
 
Okullarda yeni dönem dersleri için ziller çalmaya başladı. İkinci dönemle beraber “Okul Sütü” kampanyası ’da yeniden başlıyor. Geçtiğimiz yıl, okullarda gerçekleştirilen süt dağıtımının ardından pek çok çocuk hastalanmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Bu yıl, yeniden başlayan kampanya ile benzer durumların yaşanması ihtimali velileri endişelendiriyor. Prof. Dr. Yonca Tabak, çocukların süt tüketimi ile ilgili olarak velileri alınması gereken önlemler konusunda uyarıyor.
 
 
 
 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığıtarafından gerçekleştirilen okullarda serbest kıyafet gibi reform kapsamındakipek çok değişiklik ve uygulama da bu yeni dönemle beraber yürürlüğe girmeyebaşlıyor. Şüphesiz ki bu uygulamaların içinde en çok merak edileni, “Okul Sütü”kampanyası…
 
 Geçtiğimiz yıl dağıtımına başlanan,  ancak çocuklarda görülen sağlık sorunlarınedeniyle uygulamasına son verilen “Okul Sütü” kampanyası, ikinci yarıyıl ileyeniden uygulamaya konuluyor. İstanbul başta olmak üzere, birçok pilot bölgede yenidenbaşlayacak olan uygulama, kısa süre içinde tüm illerdeki okullara ulaşacak.
 
Aileler Çocuklarının Alerji veHassasiyetlerine Dikkat Etmeliler
 
Geçtiğimiz yıl 30 gün dağıtımıgerçekleştirilen Okul Sütü ile ilgili olarak, kampanyanın ilk uygulandığıdönemde rahatsızlanan ve hastaneye kaldırılan öğrencilerin olması velileriendişelendiriyor. 
 
Okul Yönetimi Uyarılmalı ve Tedbir Alınmalı
 
Konuyla ilgili olarak açıklamayapan Prof. Dr. Yonca Tabak; aileleriuyararak,
 
“Ailelerçocuklarının alerjileri ve hassasiyetleri konusunda dikkatli olmalılar. Sütealerji geliştiren çocuklarda görülen egzama, kurdeşen gibi alerjik ciltdöküntülerine hatta anafilaksi dediğimiz tansiyon düşmesi ile seyreden hayatıtehdit edici ani alerjik tepkilerin okulda gelişmesi,  müdahalesi güç durumlar doğurabilir. Alerjikdurumlarda az miktardaki süt veya süt ürünü ile bile ani alerjik tepki görülebileceğindenokul yönetiminin bu konuda mutlaka ve mutlaka uyarılması gerekir.”  diyor.
 
İnek sütünün çocuklara belirliölçülerde verilmesi gerektiğine değinen Tabak,Sağlıklı çocuklar için bu miktarın en fazla 400-500 ml (yaklaşık 2 su bardağı)olduğunun altını çiziyor.  Bu miktarıniçine yoğurt, ayran, peynir gibi sütten üretilmiş gıdaları da katmak gerektiğinibelirten Prof. Dr. Yonca Tabak, bu miktarın üzerineçıkıldığında çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık görülebileceğinisöylüyor.
 
Çocuğunuzun Gıda İntoleransı Olabilir
 
Bazı çocuklarda görülenbağırsaklarda inek sütünü sindirecek bazı enzimlerin eksikliği yani Gıda İntoleransıolarak adlandırılan duruma da dikkat çeken Prof.Dr. Yonca Tabak; böyle bir durum söz konusu olduğunda çocukta süt tüketimisonrasında gaz, kabızlık, ishal veya reflü gelişmesinin mümkün olduğunuvurguluyor.  Tabak; geçtiğimiz yıl çocuklarda görülenrahatsızlıklarında bu hassasiyetten kaynaklanmış olma ihtimali olduğunubelirtiyor.
 
“Böyle bir durumda doktorkontrolünde süt bir süre diyetten çıkarılır. Sonrasında ise vücudunsindirebileceği maksimum miktar yine doktor gözetiminde belirlenir vegenellikle ilk uzaklaştırma sonrası günde 200 ml (1 su bardağı süt) sorunsuzsindiriliyor olur.” diyor.
 
 
 
Alerji Uzmanı
 
Prof. Dr. Yonca Tabak 
 
 
 
 www.egitimajansi.com



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.