Yabancı dilde 'online' sınava doğru
'30.01.2013'
haber detay

 

Yabancı dilde 'online' sınava doğru
Bilişim şirketleri, yabancı dil sınavının tek çatı altında toplanmasından sonra online seviye tespit sınavı hazırlıklarına başladı.
 
Yabancı dil sınavlarının tek  çatı altında toplanmasından sonra online eğitim veren bilişim şirketleri de bu  yönde hazırlık yapmaya başladı.
 
Bilkent Teknopark şirketlerinden yüzde yüz Türk sermayeli bir firmanın  Genel Müdürü Olcay Burçin Fidan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kamu Personeli  Dil Sınavı, Üniversite Dil Sınavı, Kamu Personeli Seçme Sınavı İngilizce Bölümü  ve buna benzer İngilizce yeterlilik sınavlarının YDS (Yabancı Dil Sınavı) adı  altında tek bir sınavda birleştirildiğini belirterek bu uygulama ile Türkiye’nin  her anlamda ”kazanacağını” savundu.
 
Artık 300-500 bin kişinin aynı İngilizce sınavına gireceğini ve her  konuda bu sınav sonucunun dikkate alınacağını anlatan Fidan, projede en geç iki  yıl içerisinde online formata geçilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Fidan, daha  ileri zamanlarda da projenin üniversitelerin hazırlık sınıfı sınavlarında  uygulanabileceğine işaret etti.
         
-Lojistik yükü bitecek-
İngilizce öğreten dershaneler için deneme sınavlarının önemli bir  lojistik yük getirdiğine işaret eden Fidan, merkezi ve online bir sınavla bu  yükün biteceğini bildirdi.
 
Fidan, ”Her bir kurum, bu deneme sınavlarını ayrı ayrı hazırlamak  zorunda. En az iki, üç deneme sınavını zaten dershaneler yapıyor, bunların  kitapçıklarının ve sınıf ortamlarının hazırlanması, sonuçların okutulması gibi  birçok lojistik aşama var” dedi.
 
”İnsanlar çoğunlukla basılı materyal üzerinden çalışmayı tercih ediyor  ama devlet eliyle dijital ortamda çalışılması şart oldu. Sınav direkt internet  üzerinden olacak” görüşünü dile getiren Fidan, ”Hükümetin yaptığı bu  değişiklikle hem kamu hem dershaneler hem de sınava girecekler için büyük  kolaylığın yanında tasarruf da sağlanacak” diye konuştu.
         
-25 bin kişilik deneme sınavı-
Yaklaşık 13 yıldan bu yana online İngilizce ”kelime” öğretimi konusunda  çalışmalar yaptıklarını anlatan Fidan, Türkiye’nin çeşitli illerinden 50 kadar  dil dershanesi ile 3 Şubat 2013’te ücretsiz Türkiye geneli online YDS seviye  tespit sınavı gerçekleştireceklerini vurguladı.
 
Ücretsiz üye olunabilen www.WordTest.com internet adresinden kayıtların  yapılacağını belirten Fidan, söz konusu tarihte 09.30-12.30 saatleri arasında  isteyen herkesin bu sınava istediği yerden katılabileceğini söyledi.
 
İlk denemeye ”yaklaşık 25 bin kişinin katılmasını bekliyoruz” diye  konuşan Fidan, Türkiye’de ilk defa gerçek sınavı simule eden online bir sınav  gerçekleştirecek olmanın kendilerini heyecanlandırdığını anlattı.
 
Olcay Burçin Fidan, zaman içinde 100 bin kişinin katılacağı online deneme  sınavlarını organize etmeyi arzuladıklarını söyledi.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.