'29.01.2013'
4+4+4'ten önce de anaokulu, ilköğretim ve lise bölümlerinin ayrı bloklarda olduğunu belirten AREL Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Üyesi Münevver Gözükara, yeni eğitim yılında şubeleri düzenlerken ay farkını değil öğrencilerin gelişim düzeylerini dikkate alacaklarını söyledi.
'Dünya insanı' yetiştirmek hedefiyle yola çıkan ve 22'nci yılını tamamlayan AREL Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Üyesi Münevver Gözükara, okullarının 4+4+4'e hazır olduğunu belirtti. AREL'de Uluslararası Bakalorya Programı uygulandığı için önümüzdeki yıl çok büyük değişiklikler yaşanmayacağını anlatan Gözükara, "Sadece ayrıntılı bir yönetmeliğin ve müfredat programlarının açıklanmasıyla birlikte varsa eksiklerimizi belirleyip derhal bunları giderme yoluna gireceğiz" dedi.
Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve 2012-2013 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanacak yeni eğitim sistemini de yorumlayan Gözükara'ya göre, sistemin en olumlu yanı zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması ve Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) kalkacak olması. Yeni sistemde 66 aylık çocukların okula alınmasını "olumlu bir adım" olarak değerlendiren Münevver Gözükara, "60-72 aylık çocukların zorunlu eğitime katılabilmeleri mümkün olsaydı çok daha iyi olurdu diye düşünüyorum" diye konuştu.
Münevver Gözükara ile AREL Eğitim Kurumları ve yeni eğitim sistemini konuştuk...
- Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim yasası ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Sistemin olumlu ve olumsuz yönleri sizce neler?
Bence bu sistemin en olumlu yanı zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması ve SBS'nin kalkmasıdır. Sınavın kaldırılması demek ezberci eğitimden kurtulma çabasına başlamak demektir. Çocuğun bilgiye kendisinin ulaşması, öğrenmeyi sevmesi, özgüveninin gelişmesi demektir. Ulaştığı bilgiyi yaratıcılığını geliştirmede kullanması, eleştirel düşünmesi demektir. Bunun gibi birçok olumlu yanını daha sayabilirim. 60-72 aylık çocukların zorunlu eğitime katılabilmeleri mümkün olsaydı çok daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Ancak zararın neresinden dönersek kardır diye bakarsak 66 aylık çocukların alınması olumlu bir adım.
- AREL Eğitim Kurumları’nda 4+4+4'ün getirdiği yenilikler üzerinden nasıl bir düzenleme yapılacak? Yeni eğitim sistemi kapsamında öğrencilerinize neler sunacaksınız?
Okulumuz Uluslararası Bakalorya Programı uyguladığı için, bizim sistemimizde büyük çaplı bir değişiklik olmayacak. Yine de, yeni eğitim sisteminde yapacaklarımızı netleştirebilmek için özellikle 1-4'üncü sınıfların müfredat programlarının açıklanmasını bekliyoruz. Biz bu sisteme şu anda bile hazırız. Sadece ayrıntılı bir yönetmeliğin ve müfredat programlarının açıklanmasıyla birlikte varsa eksiklerimizi belirleyip derhal bunları giderme yoluna gireceğiz.
- Bildiğiniz gibi yeni eğitim yasasına göre binaların birbirinden ayrı olması gerekiyor. AREL Eğitim Kurumları’nda ilkokul, ortaokul ve lise binaları ayrı mı olacak? Binalarla ilgili nasıl bir düzenleme yapıyorsunuz?
Yeni çıkan kanun, imkan varsa binaların yoksa koridorların ayrı olmasını istiyor. AREL Anaokulu, AREL İlköğretim Okulu ve AREL Liseleri, şu anda bile zaten üç farklı blokta eğitim veriyor. İlkokul ve liselerin yemekhaneleri, yemek saatleri, hatta teneffüs saatleri bile farklı.
Ay farkını değil, gelişim düzeylerini dikkate alacağız
- İlkokula yeni başlayacak öğrenciler için nasıl bir düzenleme yapıyorsunuz? 66 aylıklarla 72 aylık öğrenciler aynı sınıflarda mı, yoksa ayrı sınıflarda mı eğitim alacak?
Biz önümüzdeki yıl 1'inci sınıfların şubelerini düzenlerken ay farkından ziyade,öğrencilerin gelişim düzeylerine göre sınıfların oluşturulmasını sağlayacağız. Sınıfları bu şekilde oluşturduğunuzda zaten öğrencilerin yaş gruplarının birbirlerine yakın olduğunu görürsünüz. Uç örnekler de yaşanabilir tabii. Aile, okul yönetimi ve rehberlik servisimizin ortak kararıyla oluşturacağımız sınıflarda gelişim özelliklerinin ön plana çıkarılması yaş yada ay farkı sorununu çözecektir. Aile 60-66 aylık çocuğunu 1'inci sınıfa kaydettirmek istese bile okulun da mutlaka öğrencinin gelişim seviyesinin uygun olduğunu belirlemesi ve onaylaması gerekiyor. Sınıflarda daha önce söz ettiğim gibi, gelişim seviyeleri göz önüne alınarak oluşturulacak.
- Okul öncesi eğitim alacak öğrenciler için nasıl bir düzenleme yapıyorsunuz? Burada eğitim alacak öğrenciler kaç aylık olacak, nasıl bir eğitim verilecek?
Okulumuzda 36-48 ay arasındaki öğrenciler 4 yaş grubunda, 48-60 ay arasındaki öğrenciler 5 yaş grubunda, 60 -66 ay arasındaki öğrenciler ise ilkokul öncesi hazırlık sınıfında eğitim görecekler. Öğrencilerin yaş seviyesine ve bilişsel düzeylerine uygun bir müfredat hazırlıyoruz. Bu müfredat okulumuzda uyguladığımız Uluslararası Bakalorya Programı'nın temel hedeflerini ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yeniden düzenlenecek olan müfredatın temel kazanımlarını içererek. Hazırlanan müfredatta öğrencilerin bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerinin desteklenmesine ve öğrencilerin dünya insanı olma yolunda geliştirilmesine dikkat ediyoruz.
- İlkokul 4’üncü sınıfı bitirip, ortaokula 5’inci sınıftan devam edecek öğrencilere kimler eğitim verecek, branş öğretmenleri mi yoksa sınıf öğretmenleri mi?
Yeni sistemde 5’inci sınıflar artık ortaokul olacak. Ortaokulun en belirgin özelliği de derslerin branş öğretmenleriyle yürütülmesidir. Tabi ki okulumuzda da 5’inci sınıftan itibaren dersler branş öğretmenleriyle yürütülecek.
Tabletlerin doğru kullanılması çok önemil
- Teknoloji giderek eğitimin önemli bir parçası haline geliyor. Bazı devlet okullarında da akıllı tahtalar, tablet bilgisayarlar kullanılıyor. Giderek de bütün devlet okullarına yayılacak gibi görünüyor. Bu gelişmeleri nasıl karşılıyorsunuz, eğitim 4+4+4 ve teknoloji kullanımı ile birlikte nasıl bir noktaya gelecek sizce?
Okulumuzda akıllı tahta sistemi yıllardır kullanılıyor. Bütün sınıflarımızda internet bağlantısı, bilgisayar ve projeksiyon cihazı var. Bizim sistemimizde merkezde öğrenci vardır, bunun dışında her şey eğitimin yardımcı materyalidir. Tablet kullanımına geçişte çok kritik noktalar var. Bu nedenle biz tabletleri, içinde kullanılacak yazılımları, sistemleri inceliyoruz. Şu andaki tablet uygulamaları gelişiyor. Biz de geçmek için uygun zamanı bekliyoruz. Tabletlerin doğru kullanılması çok önemli. Elektronik tahtaların da öyle. Sadece Power Point sunum materyali asla ve asla olmamalı.
***
Aileler telaşa kapılmasın
"Öncelikle okula yeni başlayacak öğrencilerin ailelerine telaşa kapılmamalarını öneriyoruz. Çocuklarına ve eğitim kurumlarına güvensinler. Okula erken başlayacak öğrencilerin velilerine, bu yaz tatilinde rehberlik servislerinden, sınıf öğretmenlerinden alacakları bilgi doğrultusunda, çocuklarını 1’inci sınıfa hazırlama çalışmaları yapmalarını öneriyoruz. Eğitim yöneticileri mümkünse öğrencilerini yaş grupları arasında en fazla 10-11 ay fark olacak şekilde şubelere yerleştirsinler. Bu sınıflarda derse girecek öğretmenlerin seminer dönemlerinde hizmet içi eğitim almaları yerinde olur."
***
Sanat, spor, kültürel etkinlikler
Öğretmen, uzman ve usta öğretici olarak 105 eğitim personali ile hizmet vermeye devam eden AREL Eğitim Kurumları'nda öğrenciler için sanatsal, sportif, kültürel, sosyal etkinlik olanakları da bulunuyor. Öğrenciler 13 bin metrekarelik çok amaçlı Spor ve Kültür Kompleksi'nde yüzme, tenis, voleybol, basketbol, hentbol, masa tenisi, jimnastik gibi sporları yapabiliyor. Konferans salonunda törenler, söyleşiler, tiyatro müzik çalışmaları düzenleniyor. Hafta sonu öğrencilere gitar, klavye, keman ve piyano gibi enstrüman dersleri verilen AREL Eğitim Kurumları'nda resim, müzik, seramik ve satranç odaları da bulunuyor. Rehber öğretmenler eşliğinde çeşitli kulüp çalışmalarına katılıyorlar.
***
Yabancı dilde İletişimsel Yöntem
Yabancı dil eğitimine de önem veren kurumda öğrenciler akıcı bir yabancı dile sahip olarak mezun oluyor. Ortak Avrupa dil Öğretim Çerçeve Planı'nı (Common European Framework for Language Learning) esas alan AREL Eğitim Kurumları'nda, yabancı dilde İletişimsel Yöntem (Communicative Approach) kullanılıyor. Okulda iletişim kurma, eleştirel düşünme, doğru gramer kullanımı, projeye dayalı öğrenme, araştırma teknikleri ile grup ve bireysel sunum yeteneğini geliştiren temaya dayalı öğrenme tekniği izleniyor.
***
Akademisyenler, meslekleri tanıtıyor
Öğrencilere üniversite ve meslek seçimi konusunda da destek olan kurumda, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini anlamak için bireysel görüşmeler yapılıyor. Ardından her öğrencinin özelliğine göre meslekler anlatılıyor. Kendilerini gelecekte nerede görmek istedikleri konusunda çalışmalar yapılıyor. AREL Üniversitesi'nde öğrencilere akademisyenler tarafından tüm meslekler hakkında interaktif bilgi paylaşımları yapılıyor. Ayrıca meslekleri ve üniversiteleri tanımaları için üniversite gezileri düzenleniyor. Tercih döneminde ise, öğrencilerin hedefleri ve puanı doğrultusunda tercih sıralaması yapılıyor.
***
Yeni kampüs
1990 yılında kurulan AREL Eğitim Kurumları, anaokulları, ilköğretim okulu, Anadolu lisesi, spor ve kültür kompleksi ve fen lisesinen ardından üniversitesini de kurdu. Kurumun, önümüzdeki dönemde aynı alanda yeni bir yerleşkeye geçilmesi planlanıyor