Yeni LİHKAB Sınavı Niçin Yapılmıyor
'28.01.2013'
haber detay

 

Yeni LİHKAB Sınavı Niçin Yapılmıyor?'

 
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahatttin Karaahmetoğlu Lisanslı harita kadastro mühendisleri ve büroları sınavının iptalinin ardından konu ile ilgili soru önergesi vermişti.
 
 
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 2 mayıs 2012'de soru önergesine verdiği yanıtta mahkeme kararları doğrultusunda yeni bir sınav yapılacağını belirterek,  kadastro işlemlerinin mahkemece iptal edilen sınav ile kurulu bulunan LİHKAB bürolarınca yürütüldüğü için kapatılmadığını belirtmişti.Yönetmeliklerde mahkemenin göedüğü eksikliklerin giderileceğini ve yeni bir LİHKAB sınavı yapılacağını belirtmişti. Fakat; o tarihten bu yana LİHKAB büroları ile ilgili mahkemece belirtilen yönetmelik değişikliği yapılmamıştır. Sayın Bakanın konu ile ilgili verdiği cavaptan bu yana sınavın ve yönetmelik değişikliğinin niçin yapılmadığını açıklaması için tekrar bir soru önergesi veren Karaahmetoğlu bu büroların iki yıldır mahkeme kararlarına rağmen görev yaptığını kadastro işlemlerinde bir tekelleşmenin yaşandığını, sınavın yapılamamasında bakanlığa yapılan baskıların etkisi olup olmadığını sordu. Karaahmetoğlu Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a soru önergesinde şu soruları sordu:
 
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan BAYRAKTAR tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini bilgilerinize arz ederim. Saygılarımla.
 
 
11.10.2009 tarihinde yapılan Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları sınavının mahkeme kararıyla iptalinin ardından verdiğimiz soru önergesine 2 Mayıs 2012 tarihinde cevap verdiniz. 6083 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 10.12.2012’de yürürlüğe girdiğini, ilçeler düzeyinde kadastro müdürlüklerinin kapatılması ile kadastro müdürlüklerinin yürüttüğü işlerin lisanslı bürolar tarafından yapıldığını bu sebeple kamu hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi için faaliyette olan lisanslı büroların yapılacak sınav tekrarına kadar çalıştırılacaklarını ifade ettiniz. Bu hususlarda:
1. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün yürütmeyi durdurma talebiyle Danıştay’a yaptığı itiraz reddedilmiş, hatta ikinci itirazı da reddedilmiştir. Danıştay 10. Dairesinin LİHKAB büroları hakkında yönetmeliğin ilgili maddelerinin yürütmesinin durdurulması kararının dikkate alınarak mevzuat değişikliği ve yeniden sınav yapılmasına yönelik işlemlerin hızlandırılması kararı niçin hala yerine getirilmemiştir? Kadastro işlemlerinin yapmakla yetkili kılınmış Lisanslı Harita Kadastro Bürolarının neticelenmiş olan mahkeme kararlarına rağmen iki yıldır görev yapıyor olmalarının ve bakanlığınızın yeni bir sınava ilişkin işlemleri geciktirmesinin nedenini açıklar mısınız?
2. Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Yönetmelikte istenilen değişiklikler yapılmış mıdır? Ne zaman yapılacaktır?
4. Bu büroların kadastro işlemlerinin yürütülmesinde bir tekelleşmeye neden olmaları ve fahiş fiyatlarla hizmet vermeleri söz konusu mudur? Bakanlığınıza bu konuda şikâyetler gelmekte midir? Bu hususta bir araştırma yaptınız mı?
5. Bakanlığınıza sınavın tekrarının geciktirilmesine yönelik baskı ve talepler söz konusu mudur?
 
Selahattin Karaahmetoğlu
 Giresun Milletvekili



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.