Norm Fazlası Öğretmenler Sürgün Ediliyor
'27.01.2013'
haber detay

 

Norm Fazlası Öğretmenler Sürgün Ediliyor'

 
4+4+4 sistemi sonucu norm fazlası kalan 4 binin üzerindeki öğretmene sürgün gibi atamalar yapıldığını dile getiren eğitim sendikaları, planlanmadan yapılan atamalardan vazgeçilmesini talep ediyor.
 
Eğitimciler bir taraftan eğitimde yaşanılan aksaklıklar sebebiyle oluşan kaos ortamı içerisinde mesleklerini yerine getirmeye çalışırken, bir taraftan da 4+4+4 eğitim sisteminin uygulamaya koymasından dolayı oluşan norm fazlası sorunları ile uğraşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise, yarattığı norm fazlası sorununu sürgünler ile aşmaya çalışıyor. Öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşmesini değerlendiren eğitim sendikalarının görüşü ise öğretmenlerin mağdur edildiği konusunda birleşiyor.
 
 
Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyüp Demir yaptığı açıklamada, kademeli geçiş uygulamasıyla öğretmenlerin norm kadro sayılarında değişiklikler meydana geldiğini, özür grubunda norm bulunmayan İzmir'de ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından norm fazlası öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinin tamamlanmasının istendiğini vurguladı.
İzmir'de ihtiyaç fazlası bulunan öretmen sayısı 1397 olduğunu açıklayan Demir, bu uygulamadan etkilenecek öğretmenlerin halen faal olarak görevlerine devam ettiğini belirterek, "Kademeli geçiş ve seçmeli dersler nedeniyle norm güncellemelerinin yapıldığı Haziran ve Eylül aylarında norm sayıları her yıl değişiklik gösterecek ve her yıl yeniden norm işlemleri yapılmak durumunda kalınacaktır. Bu durumun sorumlusu öğretmenlerimiz değildir" şeklinde konuştu. 
 
 
 
Zorunlu tercih
 
 
21-25 Ocak tarihleri arasında tercih yapmayan öğretmenler için re'sen atama yapılarak, ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına yönlendirileceğini kaydeden Başkan Demir, henüz 2012-2013 eğitim öğretim yılı bitmeden öğretmenlerin norm fazlası olduğu için tekrar okul tercih etmek zorunda bırakılmasına tepki göstererek, öğretmenlerin adeta sürgün edildiğini söyledi. "Norm fazlası durumda olan öğretmenlerimiz 2012-2013 eğitim öğretim yılı sonuna kadar görev yaptıkları okullarında çalışmaya devam etsinler" diyerek çağrıda bulunan Demir, haziran ayı sonunda 2013-2014 eğitim öğretim yılı için norm belirleme işlemleri yapılacağını hatırlatarak, "Kademeli geçiş uygulaması ve seçmeli dersler nedeniyle norm sayıları değişecek. Dört ay sonraki durum şimdiden belli iken hangi akla hizmet öğretmenlerimiz mağdur ediliyor. Haziran ayı sonunda yapılacak norm belirleme işlemleri sonucuna göre yaz döneminde yer değişiklikleri işlemleri yapılsın" dedi.
 
 
Kalıcı çözümler bekliyoruz
 
Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube Başkanı Duran Sınacı ise norm fazlasını eritmek adına, yan alanı tercih etmek isteyen öğretmenlere hiçbir belgesi olmadan zihinsel engelliler, teknoloji tasarım gibi alanlara geçiş hakkı tanındığını ve eğitimde yaşanan kaosların daha da arttırıldığını söyledi. 4+4+4 eğitim sistemi ile eğitimde yaşanan sorunların daha derinleştiğini vurgulayan ve sistemin on binlerce öğretmeni norm fazlası durumuna düşürdüğünü aktaran Sınacı, norm fazlası öğretmenleri yan alan değişikliğine zorlandığını ve bu durum sonucunda öğretmenlerin perişan olduğunu dile getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından illere yazı geldiğini ve bu yazıda alan değişikliği iptalinin sadece iller arası tercih yapanları kapsadığını kaydeden Sınacı, açıklamasında şunları söyledi: "Alan değişikliği iptalinin sadece il dışı olacak şekilde dar tutulması ve öğretmenlere 'geldiğiniz illlere geri giderseniz iptalinizi yaparız' denilmesi, bakanlığını personal politikalarının da iflas ettiğinin kanıtıdır. Milli Eğitim Bakanlığı tüm eleştirilere rağmen yanlışta ısrar etmektedir. Bakanlığın öğretmenlerin yaşadığı mağduriyeti görmezden gelerek, 'benim dediğim olacak' inadının bedelini  norm fazlası ve alan değişikliği mağduru öğretmenlere ödetmek istemesi kabul edilemez. Bakanlığa sorunlara daha kalıcı çözümler bulması adına çağrıda bulunuyoruz."haberekspres/Gülçin Karaegemen
 
1397 öğretmene sürgün
 
 
Norm fazlası öğretmenlerin sürgün gibi atamalarına sendikalar sahip çıktı. Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen, tüm şubeleriyle basın açıklaması yaparken iki sendika da 4+4+4 sistemiyle norm fazlası kalan öğretmenlerin sürgün benzetmesi yaptıkları atamalarına karşı çıktı. Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyüp Demir, yaptığı basın açıklamasında 4+4+4 sisteminin her geçen gün yeni bir sorun yarattığına vurgu yaptı. Demir, “Temmuz-Ağustos aylarındaki özür grubu yer değiştirmede norm bulunamayan İzmir’de, 14 Ocak 2013 tarihinde norm fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleriyle ilgili yazı kaymakamlıklara gönderilmiştir. İlimizin norm yani ihtiyaç fazlası öğretmen sayısı 1397’dir. Ancak bu öğretmenlerimiz hala faal olarak görevlerine devam etmektedir. Norm güncellemeleri ise kademeli geçiş ve seçmeli dersler nedeniyle her yıl Haziran ve Eylül aylarında yapılmakta. Bu yıl da Haziran ayında 2013-2014 eğitim öğretim yılı için norm belirleme işlemleri yapılacak. Dört ay sonraki durum şimdiden belli iken hangi akla hizmet öğretmenlerimiz mağdur ediliyor? İzmir'in eğitim sistemini kökten etkileyecek bu yanlış uygulamadan vazgeçilmesi için Sayın Valimize çağrıda bulunuyoruz: Norm fazlası öğretmenlerimiz bu yıl sonuna kadar görev yaptıkları okullarında görevlerine devam etsin. Haziran ayı sonundaki norm belirlemeden sonra yaz döneminde yer değişikliği yapılsın” dedi.
 
70 BİN ÖĞRETMEN MAĞDUR
 
Eğitim Sen de tüm şubeleriyle Konak'taki SGK önünde buluşup Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüdü. Sloganlar, alkış ve ıslıklar eşliğindeki yürüyüşten sonra açıklama yapan Eğitim Sen Şubeleri Dönem Yöneticisi ve 6 No'lu Şube Başkanı Duran Sınacı, Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, Bakanlığı norm fazlası öğretmenlerin sesine kulak vermeye ve sorunlarına kalıcı çözümler üretmeye çağırdı. Eğitim Sen olarak önerilerinin 15 saat ders yükümlülüğü olan herkesin norm içinde sayılması ve Bakanlığın kendi yanlışının faturasını norm fazlası durumuna düşürdüğü öğretmenlerin sırtına yıkmaması olduğuna vurgu yapan Sınacı, her değişen sistem sonunda on binlerce öğretmenin mağdur edildiğini ve norm kadro sisteminin artık resmen çöktüğünün kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
 
SITMAYA RAZI EDİYORLAR
 

Sınacı şöyle konuştu:  “4+4+4 sistemi sonucu Türkiye genelinde 30 bini sınıf öğrentmeni olmak üzere 70 bine yakın öğretmen norm fazlası durumuna düşürüldü. Şu anda ise sürgün gibi atamalarla karışı karşıyalar. Bu da eğitimde yaşanan ve hala devam eden kaosun ilk habercisi. Bakanlık bu öğretmenlere yan alan gibi tercihlere zorladı. Norm fazlasını eritmek adına yan alanı tercih edenlere ise hiçbir belgesi olmadan zihinsel engelliler, teknoloji tasarım gibi alanlara geçiş hakkı tanındı. Alan değişikliği iptalinin sadece il dışı olacak şekilde dar tutulması ve öğretmene 'geldiğin ile geri gidersen iptalini yaparım' denilmesi onlara resmen ölümü gösterip yaşatmaya razı etmektir.” Bu durum bakanlığın personel politikalarının da iflas ettiğinin kanıtıdır.”




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.