Milyonluk Soru Çözüldü! Ödül Nerede
'25.01.2013'
haber detay

 

Milyonluk Soru Çözüldü! Ödül Nerede?

Asal sayılar ve denklemler üzerine hazırladığı sorularını çözene büyük ödüller vaad eden Samsunlu matematikçi Aydın Cerit kısa zamanda sosyal medyanın gündemini meşgul etmeye başladı. Cerit, Matematik sorusundan çok 1 Milyon Liralık büyük ödül dikkatleri üzerine çekince söz konusu olay da sosyal medyanın gündemini meşgul etmeye başladı. Öyle ki ödülü ciddiye alan da oldu alaya alan da.
 
 
Soruyu Çözdüklerini İddia Edenler Cerit'e Nasıl Ulaşacak?
 
 
www.egitimajansi.com okurları soruyu çözdüklerini iddia ederek yanıtı kendisine iletmek için Samsunlu matematikçiye ulaşmak istiyorlar;
 
 
 
''Merhaba Abbas Bey,
 
Internet sayfanizda http://www.abbasguclu.com.tr/haber/bu_soruyu_cozene_1_milyon_tl.html linki altinda da yer alan Samsunlu matematikci Aydin Cerit'in sorusunu bir arkadasimla beraber cozmus durumdayiz. Ancak saniyoruz ne Aydin Bey sorusunu cozebilecek birisi cikabilecegini dusundu, ne de haberin kaynagi olan haber1919.com sitesi bu haberin bu kadar populer olacagini tahmin etti. Su anda Aydin Bey'e hicbir sekilde ulasamiyoruz, sorusunu cozdugumuzden kendisini haberdar edemiyoruz. Zaten kendisinin de bir milyon liralik odulu ne olcude verebilecegi mechul durumda. 
 
Herkes bir soru yazip cozumune bir odul bicebilir. Onemli olan sorunun ve odulun arkasinda durmak, eger ortada bir abarti varsa da cesurca ozur dilemektir. Sizden ricamiz, reyting ugruna birilerinin boylesine buyuk iddialarla ortaya cikip kayiplara karismasina dikkat cekmeniz. Umariz Aydin Bey ortadan kaybolmak yerine basinin karsisina tekrar cesaretle cikabilir.''
 
Tesekkur ederiz.
 
Cagatay Gulec & Muhammed Veli
 
 
 
Kendisini Bill Gates ile kıyaslayan ve Türkiye'deki matematikçilere de sorduğu soruyla meydan okuyan Cerit, 15 Şubat'a kadar soruyu doğru çözen birisi çıkarsa 1 Milyon Lirayı kendisine vereceğini dile getirmişti. Cerit, sorunun son derece net olduğunu, herhangi bir hatasının olmadığını ve istenirse çözülebileceğini vurgulamıştı.
 
 
 
Şimdi dileriz hocamızın kendisi bize ulaşır ve okurlarımızın bu iddialarına yanıt verir.
 
 
 
 
İşte Samsunlu matematikçi Aydın Cerit'in Vaatleri;
 
 
 
 
 
''1 MİLYON LİRA VERECEĞİM!''
 
 
 
Bilgisayar teknolojisinin altyapısı olan asal sayılar üzerine 16 yıldır çalışma yürüten, 2 çocuk babası matematik öğretmeni Aydın Cerit, haber1919.com internet sitesinde yayınladığı 1 milyon TL ödüllü sorusunun çözülmesini bekliyor. Sorusunu çözen kişinin çıkmayacağını düşünen Cerit, daha önce de 1 ay ücretsiz yemek, emekli maaşı, 10 bin TL, dükkan, daire, yat ve 2012 model sıfır km Mercedes otomobil ödüllü sorular sormuştu. Sorularını çözenin çıkmadığını söyleyen Cerit, sorusunu doğru yanıtlayana 1 milyon TL vereceğini belirtiyor.
 
 
 
 
"ÇÖZEN ÇIKACAĞINI SANMIYORUM"
 
 
 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü mezunu Aydın Cerit, 1 milyon TL ödüllü sorusunun büyük yankı uyandırdığını belirterek, sürenin 15 şubatta sona ereceğini bildirdi. Sorunun çözümünde katrilyon çarpı katrilyon büyüklüğünde bir sayı ortaya çıkacağını belirten Cerit, "Çözen çıkmayacağını düşünüyorum. Çünkü buna benzer sorular da yapmış ve çözebilen çıkmamıştı. Çözmeye çalışanlar var. Takipçisi de giderek artıyor. Çözen çıkarsa taahhüdümü yerine getireceğim. Bu ödül şimdiye kadar verilmiş en büyük ödül. Sorum, matematik açısından sağlam ve pürüzü yok. Kendine göre bir hesaplama yöntemi yapabilenler soruyu çözebilirler." dedi.
 
 
''BİLL GATES'İN RAKİBİYİM!''

 
 
 
Microsoft'un patronu Bill Gates'e meydan okuyan matematikçi Cerit, "Bill Gates ve ekibine de İstanbul'daki temsilcisi vasıtasıyla bir soru gönderdim. Soru yerine ulaşmış. Ben 6 saatte çözdüm ama onlara 6 ay süre verdim. Bin rakamlı sayıyı asal çarpanlarına ayırabilecek misiniz dedim. Aradan 1 ay geçti. Cevap geleceğini de sanmıyorum. Bill Gates'in de bu anlamda ciddi rakibiyim. Çalışmalarımı, sayılarımı teknolojiye aktarabilirsem bilgisayarlar etkisiz kalacak. Bilgisayar teknolojilerini geliştirip, mevcutlarını çöp sepetine atabilirim." ifadelerini kullandı.
Sayıların gücünü hesap makinesi ve bilgisayara bağlı tüm sistemlere taşımayı hedefleyen Cerit, bununla ilgili ekip kuracağını da sözlerine ekledi.
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.