TESEV Dünyanın İlk 100 Düşünce Kuruluşu Arasında
'24.01.2013'
haber detay

 

TESEV Dünyanın İlk 100 Düşünce Kuruluşu Arasında
 
TESEV, dünyanın en iyi düşünce kuruluşları sıralamasında ilk 100’de. A.B.D. hariç sıralamada Türkiye’den ilk 50’ye giren tek kurum. Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde ise en iyi 4. düşünce kuruluşu seçildi.
 
 
 
 
 
Pennsylvania Üniversitesi, Düşünce Kuruluşları ve Sivil Toplumlar Programı tarafından 2006’dan beri her sene gerçekleştirilen “Dünyanın En İyi Düşünce Kuruluşları Endeksi” araştırmasının 2012 sonuçları açıklandı. Araştırma kapsamına alınmak üzere 57.000 kurum aday olarak önerildi, ve sonuç olarak 182 ülkeden 6.603 düşünce kuruluşu aday olarak davet edildi. Sıralamalar dünya genelinde 1.950 akademisyen, siyasetçi, bürokrat, gazeteci, bölgesel ve konu bazlı uzmanların katıldığı bir araştırma ile elde edildi. 2012 senesi sonuçlarına göre Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nin en iyi 4.sü, Dış İlişkiler ve Toplum İlişkileri kategorisinde en iyi 12. A.B.D. hariç dünya sıralamasında en iyi 43. ve A.B.D. dahil dünyanın en iyi 77. düşünce kuruluşu seçildi.
 
TESEV aynı zamanda bilim ve teknoloji kategorisinde 46. ve siyasa yapımına etki eden kurumlar kategorisinde 43. olarak değerlendirildi.
 
Adayları 9000 kişilik grup belirledi
“Dünya Sivil Toplum Kuruluşları Sıralaması Araştırması” ilk kez 2006 yılında gerçekleştirildi ve 2007 yılında ilk rapor kamuoyu ile paylaşıldı. Araştırmayı yöneten Pennsylvania Üniversitesi öğretim üyesi Prof. James McGann bu araştırmaya gazeteciler, fon veren kuruluşlar, akademisyenler ve hükümet yetkililerinden gelen taleplere cevap verebilmek üzere başladıklarını belirtti.
2012 senesinde altıncısı yapılan araştırma dâhilinde tüm dünyadan 6.603 düşünce kuruluşu ile temas edilerek adaylığa katılmaları sağlandı. Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra gazeteci, siyasetçi, bürokrat, kamu ve özel fon veren kuruluşlar ile bölge ve konu bazında uzmanlardan oluşan 9.000 kişilik bir grubun aday önerileri alındı.
 
Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası desteğiyle açıklandı
 
Bu araştırmanın esas amacı dünyanın önde gelen kamu politikası alanında çalışan düşünce kuruluşlarını belirlemek ve bu kuruluşların dünya genelinde hükümetlere ve sivil toplumlara yaptıkları önemli katkıların altını çizmek olarak tanımlanıyor. Geçen altı senede Düşünce Kuruluşu Endeksinin kamu politikası kuruluşları açısından
 
saygıdeğer bir kaynak olarak kullanıldığı belirtiliyor. 2012 sonuçlarının açıklandığı bu rapor geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Üniversitesi ve Dünya Bankası ev sahipliğinde kamuoyuna açıklandı.
 
Think-­‐Tank’ler zorda
 
Raporda, 2001-­‐2007 döneminde, 1991-­‐2000 dönemine göre yeni kurulan düşünce kuruluşu sayısında dünya genelinde bir azalma olduğuna dikkat çekiliyor. Bu trendin en önemli sebepleri olarak birçok ülkenin siyasi ve hukuki yapılarının sivil toplum kuruluşlarına karşı olumsuz tutumları, kamu ve özel bağışçıların siyasa araştırmalarına daha az fon vermesi, bağışçıların fikir ve kurumlardan ziyade kısa vadeli proje bazında destek vermeyi tercih etmesi sıralanıyor. Diğer önemli nedenler kurumların kapasitelerinin düşük kalması ve adaptasyon zorlukları, lobi kurumları, kar amaçlı danışmanlık şirketleri, hukuk büroları ve 7/24 elektronik medya tarafından gelen yoğun rekabet olarak gösteriliyor.
 
TESEV hakkında daha fazla bilgi için www.tesev.org.tr
University of Pennsylvania “2012 GLOBAL GO TO THINK TANKS REPORT AND POLICY
 
ADVICE” raporu için http://www.gotothinktank.com



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.