Üniversitede 'ilim' mi 'bilim' mi okunacak
'24.01.2013'
haber detay

 

Üniversitede 'ilim' mi 'bilim' mi okunacak?'
TBMM'den geçen "Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi" kurulmasına ilişkin yasaya muhalefetten 'yeni makamlar' yaratılıyor ve 'üniversite medreseleştiriliyor' itirazları geldi.
 
 
 
 
 
 
TBMM’den geçen yasa ile “Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi” adıyla yeni bir üniversite kurulurken, İstanbul’daki Fatih Üniversitesi’ne bağlı bazı bölümler de Ankara’daki Turgut Özal Üniversitesi’ne bağlandı. Konuyla ilgili yasa Meclis’te görüşülürken CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, ilginç bir iddialar gündeme getirdi. AK Parti tüzüğünde yer alan ‘üç dönem’ şartını anımsatan Güler, “Yeni üniversite 3 dönem üst üste milletvekilliği yapmış devlet büyüklerinden bazılarına yeni makamlar açmak için mi düşünülmüştür?” diye sordu. Güler ayrıca yeni kurulan bazı fakültelerin isimlerindeki ‘İlim’ kavramını eleştirerek ‘üniversitede medreseleşme’ eleştirisi yaptı 
 
YENİ ÜNİVERSİTE NASIL KURULDU? 
 
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasaya göre, “Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi” adıyla kurulacak yeni üniversite, sosyal ve beşeri bilimler fakültesi, siyasal bilgiler fakültesi, yabancı diller fakültesi, dini ilimler fakültesi, hukuk fakültesi, sosyal bilimler enstitüsü, Doğu ve Afrika araştırmaları enstitüsü, Türk dünyası araştırmaları enstitüsü, Batı dünyası araştırmaları enstitüsü ve İslam araştırmaları enstitüsünden oluşacak. 
 
Yasayla ayrıca Fatih Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak Ankara’da açılan 5 meslek yüksekokulu Turgut Özal Üniversitesi’ne bağlanacak. Bu bölümlerde halen öğrenimlerini sürdüren öğrenciler ile öğretim elemanları ve mal varlığı, Turgut Özal Üniversitesi’ne devredilecek. 2012-2013 öğretim yılında kayıt yaptıranlar da dahil olmak üzere öğrencilere verilecek mezuniyet belgesi, istemeleri halinde önceki üniversitenin adıyla verilebilecek. Ancak daha önce bir vakıf üniversitesinin mal varlığının başka bir vakıf üniversitesine devri mümkün değildi. Kamu üniversiteleri vakıf üniversitelerinin hamisiydi. Fatih Üniversitesi’nin hamisi ise Marmara Üniversitesi’ydi. 
 
İLİM-BİLİM TARTIŞMASI
 
Meclis’te yasanın görüşmeleri ilginç tartışmalara da sahne oldu. CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Ankara Üniversitesi bünyesinde Siyasal Bilgiler, Hukuk, Dil Tarih Coğrafya, İlahiyat fakültesi yer alırken kurulacak yeni üniversite bünyesinde de aynı alanlarda fakülteler kurulmasının gerekçesinin açıklanmadığını söyledi. Güler, üniversiteyle ilgili 3 kuşkusu olduğunu kaydetti. Bu üç neden ve “ilim bilim medrese paranoya tartışması” tutanaklara şöyle yansıdı: 
 
BİRGÜL AYMAN GÜLER (CHP)- Birincisi, ne ‘düzenleyici etki analizi’, ne de ‘buna ihtiyaç var mı’ raporu elimizdedir. O halde, acaba, bu yeni üniversite üç dönem üst üste milletvekilliği görevi yapmış olan devlet büyüklerinden bazılarına yeni makamlar açmak için mi düşünülmüştür? Aklımda böyle bir soru var. Eğer, bu üniversitenin rektör ya da rektör yardımcılığına üç dönem üst üste görev yaparak boşa çıkmış olan devlet büyüklerinden atama yapılırsa haklı çıkacağım, yapılmazsa tahminim yersiz çıkacak. 
İkincisi, Ankara Üniversitesi’nin mensubuyum, Ankara Üniversitesi’nin son derece önemli beş fakültesine eş koşulan bu beş fakülte, bir süre sonra acaba karşımıza yeni bir önerge getirebilir mi, kanun tasarısı ya da kanun teklifi getirebilir mi şunu söyleyen: “Tematik sosyal bilimler üniversitemiz var, üstelik Ankara’da, Ankara Üniversitesinde Fen Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, bir de Siyasal, İlahiyat, diğerleri var. 
 
 
 
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.