Çocuğunuzda Karne Fobisi Yaratmayın
'21.01.2013'
haber detay

Çocuğunuzda Karne Fobisi Yaratmayın

2012–2013 eğitim ve öğretim döneminin ilk yarısının bitimine az bir süre kaldı. Öğrencileri ise karne korkusu sardı. Kırık notlar karşısında ailenin vereceği tepkilerden kaynaklanan karne fobisi, çocukta depresif davranışlara neden olabiliyor.

 

 
 
 
 
 
Korkunun kalp çarpıntısı, terleme, mide ağrısı, titreme gibi fiziksel belirtiler de olduğunu belirten uzmanlar, “Çocuğun okuldaki başarısı aileden aldığı eğitimle paralellik gösteriyor. Kötü bir karnenin arkasında çocuğun kendine ait bir çalışma odasının olmaması, arkadaş çevresi, öğretmen-öğrenci ilişkisi, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve depresyon gibi birçok de sebep olabilir. Zayıf bir notun sorumluğu sadece öğrenciye yüklenmemeli” diyor.
 
Karne fobisinde fiziksel belirtilere dikkat
 
Alpaslan Dartan (Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği İstanbul Şubesi Başkanı)
 
Karne fobisi, okul çağında bulunan çocukların kendilerini korunmasız ve yalnız hissettiklerinde ortaya çıkan bir durum. Karnesine aile ve çevresinin vereceği tepkinin farkında olan çocuklar bunlara yanıt verecek güçte olmayabilir. Bu nedenle çaresizlik hissi yaşarlar. Okulöncesine başlayanlarda okul fobisi olarak baş gösteren duygu durumu, özellikle ortaokul ve lise düzeyinde karne fobisine dönüşebiliyor. Korkuyu kaygı ve endişe durumlarında başa çıkılamaz bir duygu olarak tanımlamak mümkün. Aynı zamanda vücutta bazı fiziksel belirtileri de görülür. Tıkanma, boğulma, kalp çarpıntısı, terleme, mide ağrısı, titreme, ishal, kabızlık, el ve ayak parmaklarının soğukluğu, baş ağrısı bunlardan bazıları. Korkunun gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemesi durumunda ilk yapılması gereken şey ise psikolojik süreçlerin kontrol altına alınabileceği bir ortam hazırlamak olmalı. Psikoterapi yaklaşımları korku ve kaygının giderilmesinde kişinin bakış açısını değiştirir.
 
 
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.