Z-kitapların Kriterleri Belirlendi
'18.01.2013'
haber detay

 

Z-kitapların Kriterleri Belirlendi
Zenginleştirilmiş kitaplar, içeriklerin öğrenci seviyesine uygunluğuna göre de değerlendirilecek.
 
 
 
 
 
Zenginleştirilmiş kitaplar  (Z-kitaplar), içeriklerin kazanımlara ve öğrenci seviyesine uygunluğuna göre de değerlendirilecek.
 
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 2013 yılında  taslak ders kitapları ve z-kitapların incelenmesi ve değerlendirilmesi sürecinde kullanılacak kriterleri belirledi.
 
Buna göre, z-kitaplarda taslak ders kitaplarının incelenmesi ve  değerlendirilmesinde kullanılan ”İçeriğin Anayasa ve kanunlara uygunluğu,  bilimsel olarak yeterliliği, eğitim ve öğretim programının kazanımlarını  gerçekleştirme yeterliliği, görsel tasarımın ve içerik tasarımının öğrenmeyi  destekleyecek nitelikte olması ve öğrencilerin gelişim özelliklerine uygunluğu”  kriterlerine ek olarak, z-kitapların içeriklerinin, kazanımlara uygun ve bunları  gerçekleştirme yeterliliğini destekleyici nitelikte olması gerekiyor.
         
Reklam amaçlı ögeler kullanılmayacak
Z-kitaplar, ders kitaplarının niteliklerine ek olarak zenginleştirilmiş  içeriklerin kazanımlara uygunluğu ve kazanımları destekleyip desteklemediği ve  öğrenci seviyesine uygun olup olmadığına göre değerlendirilecek.
 
Zenginleştirilmiş kitaplardaki sesli içerikli ögeler net ve anlaşılır  olacak. Zenginleştirme içeriklerinde yer alan ses, grafik, video, animasyon,  benzetim, etkileşimli oyun gibi unsurlarda süre, kazanımın gerektirdiği etkinlik  veya işlenişe uygun biçimde sınırlandırılacak. Bu içeriklerde, elektronik  materyallere atıf veya telif hakları ile ilgili bilgilendirme zorunlulukları  dışında reklam amaçlı ögeler kullanılamayacak.
 
Talim ve Terbiye Kurulu tarafından ders kitabı olarak kabul edilmiş bir  eserin, onaylanmış olan içeriğinde değişiklik yapmamak kaydıyla, görsel-işitsel  ve çeşitli elektronik ögelerle zenginleştirilmesi halinde, onaylanmış içerik  yeniden incelenmeyecek. Onaylanmış içeriğe ilave edilen görsel-işitsel ve  elektronik ögeler kazanımlara uygun ve bunları gerçekleştirme yeterliliğini  destekleme ve öğrenci seviyesine uygunluğu yönlerinden değerlendirilecek. Bu  değerlendirme, zenginleştirilmiş ögelerin teknik özelliklerinin kazanımlara ve  öğrenci seviyesine uygunluğu bakımından incelemeyi de kapsayacak.
 
 
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.