Rektörler İçin Üç Alternatif
'15.01.2013'
haber detay

 

Rektörler İçin Üç Alternatif
210 bin kişinin görüş bildirdiği yeni YÖK Yasa Taslağı nihai şeklini aldı. YÖK Başkanı Çetinsaya, bütün eleştiri ve önerileri tek tek değerlendirdiklerini belirterek, eleştirilerin önemli bir kısmının karşılandığını söyledi.
 
 
 
 
YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) sunulan yeni Yükseköğretim Yasa Tasarısı taslağının internet sitesinde kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi. 5 Kasım 2012’de taslak önerisini kamuoyuyla paylaştıklarını anımsatan Çetinsaya, YÖK Yasa Taslağı’nın tartışıldığı siteyi 210 bin kişinin ziyaret ettiğini kaydetti. Her kesimden insanların burada görüş bildirdiğini, üniversitelerden senatoların ve üniversite mensuplarının, sivil toplum örgütlerinin fikirlerini aldıklarını, medyada yer alan eleştirilerin sitede yayınlandığını ifade eden Çetinsaya, rektörlerle tekrar görüştüklerini, üniversitelere tekrar gittiklerini, YÖK bünyesinde her gün yaklaşık 300 kişiyi ağırladıklarını söyledi.
 
Bütün eleştirileri analiz ettik
 
Çetinsaya, “Bütün bu eleştirileri de oturup analiz ettik, tahlil ettik, takımlar kurduk. Bu takımlar birbirinden bağımsız çalıştılar ve gerek yazılı gerekse dijital ortamda gelen bütün eleştirileri, önerileri, teklifleri madde madde tahlil ettiler. Biz de tabiri caizse kamplara girdik. Bütün bu eleştirileri, önerileri, teklifleri masaya yatırıp Genel Kurul havası içerisinde belli değişiklikler yaptık. Kamuoyuna açıklandığında eleştirilerin önemli bir kısmının karşılandığı görülecek.”
 
Rektörlük için 3 alternatif
 
Çetinsaya taslağın içeriyle ilgili de “YÖK önemli yetkilerinin bir kısmını üniversitelere devrediyor, üniversitelere devredilen bu yetkilerin önemli bir kısmını da senatolar ve üniversite yönetim kurulları kullanacak” dedi. Çetinsaya, senatolar ve yönetim kurullarının da seçimle gelen öğretim üyelerinden oluşacağını söyledi. Rektörlük seçimi için 3 farklı alternatif sunduklarını kaydeden Çetinsaya, “Bir tanesi şu anda olduğu gibi seçim, kampüslerde seçim yapılması önerisi. Diğeri üniversite meclisi denilen bir model. Üçüncüsü ise rektör adaylarını belirleme komitesi yoluyla, bir kurulun gelen başvuruları değerlendirip üçe indirdiği ve bunu da YÖK’e veyahutta Cumhurbaşkanına sunduğu bir model.’’



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.