YÖK'ün Taslağında Türban Yasağı Yok
'15.01.2013'
haber detay

 

YÖK'ün Taslağında Türban Yasağı Yok
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversite sistemine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı ’na sunduğu yasa taslağında, ‘eğitim-öğretim hürriyeti’ ve ‘bilimsel ve akademik hürriyet ve teminat’ adı altındaki maddelerle öğrenci ve öğretim elemanları için türbanın serbest bırakılmasını da öngördü.
 
Yükseköğretime ilişkin Anayasa ’da yer alan maddelerin de değiştirilmesini isteyen YÖK, anayasa değişikliğiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın kısa bir süre önce söylediği, özel sektörün doğrudan üniversite kurabilmesinin yolunu açıyor. 
Yeni anayasa için öneriler 
YÖK, sürecin sonunda Bakanlar Kurulu’nda yasa tasarısına dönüştürülüp Meclis’e sevki söz konusu olacak yükseköğretim sistemine ilişkin MEB’e yolladığı yasa taslağını, kamuoyuna açıkladı. MEB’e gönderilen taslakta, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya’nın da daha önce ima ettiği üzere anayasa değişikliği önerisi de yer aldı. Çetinsaya, yasa çalışmalarındaki bazı değişikliklerin anayasa değişikliği de öngördüğünü, bu doğrultuda anayasa değişikliği isteyebileceklerini ifade etmişti. 
Şirketlere üniversite vizesi 
Taslakta üniversitelerin, devlet ve vakıf üniversitesi şeklinde iki ayrı statüde kurulabileceğinin belirtildiği Anayasa’nın 130’ncu maddesi, bu ayrımın kaldırıldığı şekile dönüştürüldü. Birkaç gün önce Başbakan Erdoğan, özel sektörün ‘vakıf’ adı altında üniversite kurmasına son verilmesini, şirketlerin doğrudan üniversite kurabillmesinin yolunun açılmasını istemişti. İstenen anayasa değişikliğiyle de yükseköğretim sisteminde iki ayrı statüde üniversite ayrımına son verildi. YÖK’ün görev ve kuruluşuna ilişkin Anayasa’nın 131’nci maddesinde ise Kurul’un yetkilerinde hiçbir değişiklik yapılmazken, görev alacak üyelerin atanma şekli anayasal hüküm olmaktan çıkarıldı. Mevcut Anayasa’da üyeler, üniversiteler ve Bakanlar Kurulu tarafından seçilerek Cumhur başkanı’nca atananlar ve Cumhurbaşkanı’nın doğrudan atadıkları şeklinde tanımlanırken, YÖK artık anayasada atama şekline yer verilmemesini istedi. 
 
 
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.