Katkı Kredisi Hakkında Merak Edilenler.
'14.01.2013'
haber detay

 

Katkı Kredisi Hakkında Merak Edilenler...
Katkı Kredisi Nedir ? Ne kadar süreyle ödenir? Geri Ödemeler Ne Zaman Başlar...? Kimler ne kadar ödeme alacak? Son yapılan zam oranları...İşte Katkı Kredisi Hakkında Merak Edilenler...
 
 
Yüksek öğretim kurumlarında bir öğrenci için cari hizmet ödeneği karşılığı Bakanlar Kurulunca tespit edilen miktarın Devlet katkısı dışında kalan ve borçlanma karşılığı Kurumca öğrenci adına öğretim kurumu hesabına ödenen paradır.
 
Katkı kredisi borcu; öğrencinin normal öğrenimi süresince öğrenci adına öğretim kurumu hesaplarına ödenen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.
 
Ayrıca, Bakanlar Kurulu Kararına istinaden öğretim kurumlarına ilk defa kayıt yaptıracak öğrencilerden katkı kredisi almak için Kurumumuza başvuranlar, öğretim kurumlarına kayıt esnasında birinci taksit katkı payını ödemeksizin kayıt yaptırabilmektedirler.
 
Katkı Kredisinden Yararlanacak Olan Öğrenciler;
 
Ön lisans öğrencileri, Lisans öğrencileri, Açık Öğretim öğrencileri, (Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu,anne ve babası herikiside ölü vb.) İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı sonucu ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, (intibak veya hazırlık sınıfında katkı kredisi verilmez) katkı kredisinden yararlanabilmektedirler.
 
Katkı Kredisinden Yararlanamayacak olanlar
 
Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip öğrenciler, Bir yükseköğretim kurumundan mezun olan öğrenciler,(dikey geçiş hariç) Sağlık sebebi dışında önlisans mezunlarından ara vermek suretiyle intibak programına başlayan öğrenciler, Önlisanstan lisans öğrenimine geçmek için intibak öğrenimi yapan öğrenciler, (intibak programı süresince) Kredi isteğinde bulunduğu tarihte kayıtlı olduğu öğretim kurumunda bir öğretim yılından fazla başarısız olan öğrenciler, Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler, Kurumdan daha önce katkı kredisi almış olan öğrenciler, Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler, Yabancı uyruklu öğrenciler, İkinci öğretim veya vakıf üniversitesinde okuyan öğrenciler ile yüksek lisans(master-doktora) öğrencileri, Yurtdışında öğrenim gören ve denklikleri yapılarak,memleket içerisinde bir üniversitede lisans tamamlamalarına karar verilerek, üniversitelere yerleştirilen ve geçiş yaptıkları öğretim kurumuna ikinci öğretim öğrencileri düzeyinde katkı payı ödeyen öğrenciler, Üniversite tarafından özel muafiyetle katkı payı üniversite tarafından karşılanan öğrenciler, Üniversitelere yabancı uyruklu öğrenci sınavı (YÖS) veya YÖSe eşdeğer kabul edilen diğer sınav sonuçlarını kullanarak, yabancı uyruklu öğrenci kontenjanından yararlanarak kayıt yaptıran ve sonradan T.C. Vatandaşlığına geçen öğrenciler, Şehit veya gazi çocukları, Katkı Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre kredi almaya yeterli bulunmayan öğrenciler,katkı kredisinden yararlanamazlar.
 
Kurum T.C. vatandaşı yurt içinde yüksek öğrenim gören öğrencilere burs / öğrenim ve katkı kredisi, yurt dışında yüksek öğrenim gören öğrencilere burs / öğrenim kredisi vermektedir.Burs nedir ?
 
T.C. vatandaşı yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi verilmesine ilişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.
 
Burstan yararlanacak öğrenciler,
 
Ön lisans öğrencileri, Lisans öğrencileri, Açık Öğretim öğrencileri,(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu,anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.) İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler,( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.) Yüksek Lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez) Vakıf Üniversitesi öğrencileri, ÖSS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100e giren öğrenciler,(öncelikli olarak), Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler, Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler, İkinci öğretim de okuyan öğrenciler,burstan yararlanabilmektedir.
 
 
 
Not:Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir. Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.
 
Burstan Yararlanamayacak Olan Öğrenciler
 
Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler, Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler, Yabancı uyruklu öğrenciler, Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri, Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler, Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler, Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında , en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler, Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler, Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler , burstan yararlanamazlar.
 
•2012 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere zamlı burs ve kredi miktarı 260 TL oldu.
•Yemek yardımı 180 TL oldu.
•Mastır yapanlar için burs ve kredi miktarı 480 tl'den 520 tlye çıkarıldı.
•Doktora öğrencileri için burs ve kredi miktarı 720 TL'den 780 TL'ye çıtı.
 
Kurumdan burs yada öğrenim kredisi alan öğrenciler,
 
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,
 
1 Ocak'tan itibaren lisans öğrencilerinin burs ve kredi rakamı aylık 280 liraya çıktı. Ödemeler öğrenim süresi boyunca her yıl, yılda 12 ay ve aylık düzenli ödemeler halinde yapılıyor. Geçmiş yıllarda ödemeler üç ayda bir yapılıyordu. Yüksek lisans öğrencilerine ise tam iki katını, aylık 560 lira verilecek. Doktora öğrencileri ise üç katı alan 840 lira alacak.
2002 yılında 451 bin 550 öğrenciye öğrenim kredisi veriliyordu. Burs yoktu. 2013 yılı başı itibariyle 432 bin 500'ü burs, 871 bin 500'ü ve kredi olmak üzere toplam 1 milyon 304 bin 109 kişiye burs veya kredi veriliyor. Bu rakam üniversitelerde okuyan öğrencilerin yarısına tekamül ediyor. Şehit, gazi, harp ve vazife malullüğü aylığı alanların çocuklarına, engellilere, yetimlere, yetiştirme yurdunda kalan 7 bin 110 öğrenciye de karşılıksız burs veriliyor. Darüşşafaka'dan mezun olanlara ve boşaltılan köylerden gelen 6 bin 545 öğrenciye de karşılıksız burs veriliyor. Başarısızlığı nedeniyle bursu kesilen öğrencilerin bursunun kesildiği tarihten itibaren öğrenim kredisiyle desteklemeye de devam ediliyor.
 
YEMEK KATKISI
 
Buna ilaveten Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında kalan 308 bin öğrenciye, 2012 yılında 2 lirası sabah kahvaltısı, 4 lirası akşam yemeği olmak üzere aylık 180 lira yemek katkısı veriliyordu. Bu rakam da 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle 200 liraya yükseldi.
2002 yılında öğrencilere günlük 50 kuruştan 20 lira yemek katkısı veriliyordu. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı yurtlarda kalan 308 bin öğrenciden lisans eğitiminde olanlar 280 lirası burs veya kredisi, 200 lirası yemek katkısı olmak üzere toplam 480 lira yardım alacak. Yüksek Lisans öğrencileri 560 lirası burs ve kredi 200 lirası yemek katkısı olmak üzere 760 lira alacak. Doktora öğrencileri, 840 lirası burs veya kredi, 200 lirası yemek katkısı olmak üzere bin 40 lira alacak.
Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklarından gelen 4 bin 643 öğrenci Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtlarında ücretsiz barındırılıyor. Ödeme zorluğu içinde olan 7 bin 044 öğrenciden de yurt ücreti alınmıyor. 2002 yılında yemek katkısının devlete maliyeti 16.5 milyondu. Bugün 450 milyona ulaştı.
 
 
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.