Türk Gençlerinin Sınav İsyanı
'14.01.2013'
haber detay

 

Türk Gençlerinin Sınav İsyanı

 

Anlamsız karar tepki çekti.
 
Yaşadıkları ülkelerde yüksek eğitim şansını kaçıran yurt dışındaki Türk öğrencilere umut olan Yurt Dışında Çalışanların Çocukları İçin Yükseköğretime Giriş sınavı (YÇS) geçtiğimiz günlerde YÖK kararıyla kaldırıldı. Alınan karara göre Yükseköğretim kurumlarının programlarına yurt dışından öğrenci kabulünde ve öğrencilerin başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak kriterler, üniversitelerden gelen öneriler doğrultusunda Yükseköğretim Kurulunca karara bağlandı. Yükseköğretim kurumlarına yurt dışından öğrenci kabulü, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen kriterlere göre Üniversiteler tarafından yapılacak.
Sınavlar artık Üniversitelerde Her yıl bin 500 öğrenci kontenjanlı YÇS’nin, sınav tarihi bile açıklanmışken kaldırılması, sınava hazırlanan yüzlerce öğrenciyi ve onları hazırlayan eğitimcileri adeta şoke etti. Eğitimciler, başta ayrımcılık olmak üzere çeşitli nedenlerle yaşadıkları ülkede iyi eğitim şansını yitiren öğrencilere ikinci bir şans olan YÇS’nin kaldırılmasından rahatsız olduklarını ifade ediyor. Anadolu Üniversitesi’nin Köln’de bulunan Batı Avrupa İrtibat Bürosu üzerinden açık öğretim ortaokul ve liseyi bitirerek YÇS sınavına giriyordu. Üniversiteyi kazananlar ya Türkiye’de üniversite okuyor veya Almanya’daki üniversitelere yatay geçiş yaparak eğitim hayatlarını başarıyla sonuçlandırıyordu. YÇS’yi kaldıran YÖK kararında, bu kapsama giren öğrencilerin üniversitelerin yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarından faydalanabileceği savunuldu.
Eğitmenler karara anlam veremiyor YÇS’ye her yıl yüzlerce öğrenci hazırlayan Münih YEK Eğitim Merkezi yöneticisi Levent Karadağ, YÇS’nin 2013 yılı sınav tarihi bile açıklanmışken kaldırılmasının kendilerini de şaşırttığını bildirdi. Karadağ, “2009 yılında ÖSYM’nin uyguladığı Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) kaldırılmıştı. Yani bu sınavı yapmak üniversitelerin kendisine bırakıldı. Her üniversitenin kendi kriterleri var. Bazı üniversiteler yabancı uyruklu öğrencileri kabul ederken bazıları kabul etmiyor. Bunun yanında bazı üniversiteler BAP – Açık Lise sınavını kabul ederken bazı üniversiteler istemiyor yada öğrencinin bulunduğu ülkeden Abitur istiyor.” açıklamasını yaptı. Alınan yeni karar ile öğrencilerin hangi okulda ne zaman sınav yapılması gerektiğini takip etmesi gerektiğinin altını çizen Karadağ her okulun sınav yapmadığı bunun yanında genelde özel üniversitelerin ağırlıkta olduğunu ifade etti. Öğrencilerin sınava girmek için Türkiye’ye gitmek zorunda olduğunu söyleyen eğitimci Karadağ daha önce ÖSYM’nin yaptığı merkezi sınavın yerine yeni karar ile özel sınav yapılacağını, bu sınavın da Almanya’da denklik noktasında sorun doğurabileceğini sözlerine ekledi. Levent Karadağ sınava hazırlanan öğrencilerin gösterdikleri çaba ve verdikleri emekleri dikkate alınarak en azından bu yol son olarak sınavın yapılması gerektiğini savundu.
Öğrenciler İsyanda
Gazetemize konuşan Abdullah Kuzu, Hatice Kavun ve Yağmur Arslan alınan karara adeta isyan etti.  Yağmur Arslan ” Başta ayrımcılık olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı Almanya’da iyi eğitim şansı bulamıyoruz. Bize ikinci bir şans olan Yurtdışında Çalışanların Çocukları İçin Yükseköğretime Giriş Sınavı (YÇS) kaldırıldı. Bu bize yapılan çok büyük bir haksızlıktır.” derken Abdullah Kuzu ”Benim gibi Almanya’da yaşayan ve Türkiye’de üniversite okumak için güzel bir alternatif olan YÇS sınavını neden kaldırıyorlar. Bu bir anlamda bizim okuma hakkımıza engel olmaktir” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Hatice Kavun’da ” Eğer böyle bir karar alınacaksa önceden haber edilmeliydi. Üç aydır sınava hazırlanıyoruz. YÖK’e göre YÖS Sınavına girebiliyoruz. Fakat YÖS’te satece matematik ve zeka testi sınavları var.YÇ’den çok farklıl. Zor durumda kaldık.” şeklinde konuştu.postgazetesi/Münih



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.