Erdoğan'dan YÖK Operasyonu
'13.01.2013'
haber detay

 

Erdoğan'dan YÖK Operasyonu

 
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, üniversiteleri karıştıran, YÖK Genel Kurulu'nu da ikiye bölen YÖK taslağı tartışmalarına el koydu.
 
Hürriyet'in edindiği bilgiye göre, YÖK Başkanı Prof. Dr.Gökhan Çetinsaya'nın tartışmaya açtığı taslak, AK Parti'de de rahatsızlıkyarattı. AK Parti'nin akademisyen vekillerinin yanı sıra bazı YÖK üyeleri de,taslaktaki merkeziyetçi bakışın hükümetin yüksek öğretim politikalarıylaçeliştiğinden yakınınca, konu Erdoğan'a taşındı.
 
 
 
ERDOĞAN'DAN TALİMAT
 
 
 
Erdoğan, bu yakınmalar üzerine partisinin MYK toplantısında,başında Prof.Dr. Nükhet Hotar'ın bulunduğu Sosyal İşler Başkanlığı'na, taslağailişkin tartışmaları sonlandıracak çözüm önerileri hazırlamaları talimatıverdi. Hotar da, akademisyenlerin katılımıyla AK Parti Genel Merkezi'ndedüzenlediği iki ayrı çalıştayla tasalağı masaya yatırdı. Ay sonunda yapılacakson çalıştayla son şekli verilecek çalışmada, özellikle rektör seçimlerineilişkin radikal bir formül öne çıktı.
 
 
 
YÖK'SÜZ, KÖŞK'SÜZ SEÇİM
 
 
 
Erdoğan'a bir kaç seçenek halinde sunulacak önerilerarasında öne çıkan bu formüle göre, üniversiteler tüzüklerini kendilerihazırlayıp, rektörlerini de kendileri seçecek. Rektör seçiminde son söz,akademik, idari personel ile öğrenciler, üniversitedeki sendika temsilcisi,ilin vali, belediye başkanı, sanayi ve ticaret odası ile önde gelen birSTK'sının temsilcilerinden oluşacak mütevelli heyetinde olacak. Bu formülle YÖKve Cumhurbaşkanlığı, rektör atamalarında devreden çıkacak.
 
 
 
ZATEN KÖŞK DE İSTEMİYOR
 
 
 
 
 
Bu çalıştaylarda aktif görev üstlenen AK Partili biryönetici, Hürriyet'e şöyle konuştu :
 
 
 
"Sadece YÖK'ün değil üniversitelerin hazırladığıtaslakları da önümüze koyduk. ABD ve Avrupa'daki uygulamalara da bakıyoruz.Büyük kentlerdekilerin yanı sıra taşra üniversitelerinden temsilcilerin dekatılımıyla tartışmaları sona erdirecek, hiç olmazsa önemli bir kesiminüzerinde uzlaşabileceği bir metin oluşturmaya çalışıyoruz. Zaten Cumhurbaşkanıda rektör atamalarında devreden çıkmak istediğini defalarca söylemişti, bizimçalışmamızda da bu konuda bir kaç formül arasında bu yöntem öne çıktı. Taslaklailgili rahatsızların Başbakana kadar yansıması üzerine bu çalışma başlatıldı.Özellikle rektör seçimi, akademisyenlerin akedemik ünvan ve özlük hakları,öğrencilerin durumu ile yüksek öğretimin genel sorunları üzerindeduruyoruz."
 
 
 
YASA TASLAĞINDAKİ FORMÜLLER
 
 
 
YÖK'ün açıkladığı yasa taslağında rektörlük seçimlerineilişkin yer alan formüller şöyle:
 
 
 
"Rektörler ikili bir sistemle seçilebilecek. Konseyibulunmayan üniversitelerde rektör adaylarının seçiminde iki alternatif üzerindeduruluyor. Birinci alternatife göre rektör adaylarını belirleme komisyonu üçaday belirleyecek. Bu adaylardan biri YÖK ve Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.İkinci alternaife göre de rektör adayı öğretim üyelerinin oyları ilebelirlenecek. En çok oy alan aday, YÖK ve Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
 
 
 
Konseyi bulunan büyük üniversitelerde de, rektör adaylarınıbelirleme komisyonu üç aday belirleyecek. Adaylardan biri üniversite konseyitarafından seçilecek. Üniversite konsey başkanı bu ismi rektör olarak atayacak.Yeni kurulan ve kuruluşundan 15 yıl geçmemiş üniversitelerde de rektörü YÖK ileCumhurbaşkanı belirleyecek. Vakıf ve özel üniversitelerde de rektör üniversitemütevelli heyetinin yapacağı teklif üzerine YÖK tarafından atanacak.
 
 
 
ÜNİVERSİTE MECLİSİ
 
 
 
Üniverisite Konseyi yerine yasa taslağında yapılan sondeğişiklikle üniversitenin büyüklüğüne göre 50 ila 90 kişilik akademik ve idaripersonel ile öğrenci
 
 
 
temsilcilerinden oluşan bir seçim meclisi oluşturulacak.Oluşturulan seçim meclisi rektör adaylarını belirleyip ve YÖK'e gönderecek veseçiminin ardından bu meclis dağılacak.turkiyeegitim



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.