Mutlu Olmak İçin Hayati Uyarı! Siz Siz Olun Sakın Bunu Yapmayın
'12.01.2013'
haber detay

 

Mutlu Olmak İçin Hayati Uyarı! Siz Siz Olun Sakın Bunu Yapmayın!
Mutlu olmak istiyorsanız, hayatınızdakileri olduğu gibi kabullenin.
 
"Ben eleştirilmekten rahatsız olmam" bu sözüduydunuz mu hiç? gerçekçi olmasını beklemeyin. Her insan , belli dozdan sonrarahatsız olur.  Eleştiri, bütün bünyelerigüçsüz düşüren bir virüstür.
 
 
 
Eleştirel tutum, yapısal bir özelliğiniz ise dikkat edin.Soğuk, duygusuz, mükemmeliyetçi, inatçı, bencil, narsist, bağımlı gibiözelliklerinizi de keşfedebilirsiniz.
 
 
 
Eleştirinin,  sadeceevlilik ve flörtlerde değil, hayatımızda ilişki içinde olduğumuz tüm insanlarlasorun yaşatan bir tavır olduğunu belirten Serhat Yabancı, kişiye sadeceolumsuzlukları  yansıtan, övgü ve onuretme yerine sadece tamirci edasıyla düzeltmeye çalışan, ama bitmeyen bir tamirsüreci gibi bir durum olarak nitelendiriyor.
 
 
 
‘Eleştirel tutumu olanları,tamirciye benzetirim’ diyen Yabancı, şöyle devam etti:.
 
‘Bir tamirci her zaman tamir edilecek yere odaklanır.  Genelde de kusurlu araçları da severler.Çünkü onlar üzerinden kendilerini başarılı hissederler ve karakterleriniyaşarlar. Tıpkı hayatlarına aldıkları insanları da kusurlu görmek ya da terskarakterli insanları seçmek gibi.
 
 
 
Eş değiştirmenin sınırı yok!
 
 
 
İncelediğim evliliklerde 30 yılda bile eleştirel tutumasahip insanların bir adım ileriye gidemediklerini, eşini değiştirmeninsınırının olmadığını, eleştirinin bir evlilik sorunu olmasından çok kişiselsorun olduğunu belirten Yabancı, 'bir aracıtamir ve modifiye edip, farklı hale getiriyor, sonra o kadar emek veripürettiğiniz yeni hali de beğenmiyor, tekrar değiştirmeye çalışıyorsunuz.Eleştirel tutumun sonu yoktur.  Eleştireltutum, % 100 sağlıksız olmasa da,sağlıksız olan bunun sık ,sürekli ve yanlış üslupla yapılmasıdır’ derkenşu bilgileri verdi:
 
 
 
Eleştiri, sadece yapıcı olmak amacıyla yapılırsa işe yarar,gerisi eleştiri yapanın kendi egosunu  tatminetmekten başka bir şey değildir.
 
 
 
Eleştiren insanlar negatif baktıkları için, genelde mutlulukdüzeyleri orta veya altıdır.  Böyleolunca da, mutsuzluklarını hayatındaki insanlara veya yaşantılara yüklerler.yapılması gereken ise bunun bireysel bir bakış açısının sonucu olduğunu kabuletmek,insanları eleştirip değiştirmeye girişmeden önce kendi bakış açılarınınfarkına varıp  ona emek harcamalarıdır.
 
 
 
 Eleştirel insanlarınözellikleri :
 
 
 
*Eleştiri yapan kişinin arka planda eleştirel bir ebeveynivardır. Ondan öğrendiklerini farkında olmadan sürdürür.
 
 
 
*Çocukluğunda, çok fazla eleştirilmiş, yönlendirilmiş, özgürkarar verme yetisi kazandırılmamış, bu nedenle de KARARSIZDIRLAR.
 
 
 
*Anne veya babanın çocuğu aşırı önemsemesi, tümbeklentilerini karşılamaları da eleştirel çocuğu oluşturmuştur. Çocuk ilerleyendönemlerde, istediği olmadığında acımasız va narsistçe eleştirir.
 
 
 
*Eleştiri yapmak, öğrenilme ve model alma ile geliştiği içinöğrenme ve terapiler ile de düzelmesi mümkündür.
 
 
 
*Genetik boyutunda, takıntılar kısmi olarak etken olabilir.
 
 
 
*Eleştirel kişiler, bazen en büyük çocuk olabilir.Ebeveynler, anne-baba olmayı ilk çocukta deneyimlerler. O nedenle biraz yap boztahtası çocuklardır. Kontrollü veya aşırı kontrolsüz yetiştirilmiş olabilirler.
 
 
 
*Övülme, taktir edilme konusunda cimrilik yaparlar. Asgariücrete verilen zam misalidirler. Hem az verirler  hem de gözünüze sokarlar taktiri.
 
 
 
*Eleştirel kişiler, eleştirel büyüdükleri için, kendini devamlıkanıtlama, insanların onayını kazanma çabasına girerler. İlerleyen  dönemlerde de kendini kanıtlayacağı amayeterince istediği onayı alamayacağı insanlarda ısrarcı olurlar.
 
 
 
*Eleştirel kişiler, memnun edici oldukları için, yüksekoranda beklentileri vardır. Her fedakarlık, bir tatmine endekslidir.
 
 
 
*eleştirel kişiler, yetiştirilirken eleştiriyi dibine kadaryaşadıkları için, kendini eleştirenlerinsevgisinden devamlı şüphe etmiştir. Evlendiğinde veya ilişkisi olduğundada sevildiğinin devamlı kanıtı ister, test eder söyletir, güvenmez.
 
 
 
*Eleştirel insanlar, aslında çok fazla dürüst, kuralcıve  hassaslardır. Adaletsizliği veuyumsuzluğu sevmezler. bunlara maruz kaldıklarında ise takıntı yapar,öfkelenirler.
 
 
 
*Eleştirel insanlar, çok iyi dost, arkadaş olabilirler. Amaeleştiriler başladı mı ilişkileri bozulabilir. Ya da sessiz kalıpkarşıdakini  üzmemek için kendi içindemutsuz olurlar ve ilişkiye de yansıtırlar.
 
 
 
*Eleştirel  kişilerde,enerji sorunu yaşanır. Genelde mükemmeliyetçilikleri nedeniyle çok fazla kafave bedeni yorarlar.
 
 
 
* Çok sık eleştirenler, zamanla karşıdaki kişi üzerindekietkisini kaybederler. Ciddiye alınmazlar. Haklı oldukları konularda bilekredilerini doldurdukları için önemsizleşirler.
 
 
 
*Eleştiren insanlar, her şeyin doğrusunu bildiklerini,mükemmel olduklarını zannederler. Şişirilmiş bir ego ile hareket ederler. Kendişişirdikleri egoya uygun da itibar beklerler.
 
 
 
Eleştirel yapı, kişinin kontrolüne geçtiğinde hem kendisihem de çevresi daha olumlu süreçler yaşar. Burada sorun, kişinin bu yönünü farketmesidir.  Eleştiri, içimizdekinegatifliklerin söze ve mimiklere vurumudur. Genel olarak mutlu insanlar dahaaz takılır ve daha az olumsuz eleştiride bulunurlar.
 
 
 
Eleştirel insanlarla yaşamak özgüveninizi yıpratır. Devamlıhata yapıyor/ yapabilirim hissi yaşarsınız. Çoğu zaman nerede nasıldavranacağınızı bile bilemezsiniz.
 
 
 
Sık sık birbirini eleştiren çiftlerin yaşamış olduğuevliliklerde zamanla eşler ayrı davranmaya , herkes bildiğini okumaya başlar,evlilikte kocaman 2 kişilik yanlızlık oluşur.
 
 
 
Sürekli ve sık eleştirilmek mutsuz eder. Mutsuz ettiğinizbirinden de mutlu etmeyi beklemek adaletsizlik olur. Bu nedenle eğer devamlıhatayı gören, yapılanı değil eksiği gören biriyseniz, zamanla ilgi ve sevgiyemuhtaç olacak ve unutacaksınız. Çünkü eleştiri taş atmaktır. Taş attığınızbirinden gül atmasını beklemeyeceksiniz.
 
 
 
Eleştirel tutum, bir iletişim sorunu gibi görülse de sadecedoğru üslubu öğrenmek ile sorun çözülmez. Esas olan, kişinin çocukluğunu, içdinamiklerini fark etmesi, kendi içinde barışamadığı benliğiyle yüzleşmesidir.
 
 
 
Kişinin benliği ile yüzleşmesi, mükemmel olmadığı veolunamayacağını, insanları olduğu gibi kabullenmenin ilk şartının da kendiniolduğu gibi kabullenmekten geçtiğini görmesidir. Kişisel olarak insanlarkendini kusurlu gördükçe, kusurlara odaklanır. Yoğun eleştirel tutumların kendikusurlarımızın bir yansıması olduğunu bildiğimiz sürece, karşımızdaki kişiyisuçlamayı bırakırız.
 
 
 
Beslenmek istediğiniz kaynağa mümkün olduğunda itinalıdavranmalısınız. Sürekli eleştirilen eşlerde yaşanan, depresyon, anksiyete,panikatak, cinsel sorunlar,aldatmagirişimleri olayın başka boyutudur.
 
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.