Beyni Resetlemenin Yolu
'12.01.2013'
haber detay

 

Beyni Resetlemenin Yolu

 
Göz kırpmak beyni resetliyor
 
Yapılan bir araştırma, göz kırpmanın beynin işleyişiniolumlu etkilediğini ortaya çıkardı. Araştırmayı yapan Japon bilim insanları,göz kırptıktan sonra beyin işlevinde meydana gelen değişimi, 'resetleme'yebenzetti.
 
Göz kırpmanın, beynin işleyişini ve konsantrasyonu olumluetkilediği belirlendi.
Japonya'daki Osaka Üniversitesi'nden Tamami Nakano ve ekibi, göz kırpmanınbeyne etkisini araştırdı.
Daha önce, komedi dizisi, ''Mr. Bean''i izleyenlerin gözlerini, ana karakteringörünmediği sahnelerde yani dikkatin dağılabileceği zamanlarda kırptığınıgösteren bir araştırmaya imza atan ekip, bu kez deneyi beyinde göz kırptıktanhemen sonra neler olduğunu görmek için tekrarladı.
 
Araştırmacılar, diziyi izleyen katılımcıların beynini MR ilegörüntüledi.
Göz kırptıktan hemen sonra katılımcıların beyin işlevinde değişiklik meydanageldiğini belirten bilim adamları, bunu beynin anlık olarak ''yenidenbaşlatılmasına (resetleme)'' benzetti.
Eş zamanlı olaylara dikkatin en fazla 3 ya da 4 dakika verilebildiğinivurgulayan Nakano ve ekibi, ayrıca göz kırpılırken beynin, dikkatten sorumlusinir hücrelerini mikrosaniye kadar etkisiz hale getirdiği sonucuna varıldı.
Araştırmacılar bu sonuçların göz kırpmanın, çok kısa süre, bilgi akışını dahaiyi kontrol etmek ve bir sonraki bilgiye daha iyi hazırlanmak için beynegönderilen bir sinyal olduğu sonucuna vardı.
Araştırma, ''Proceedings of National Academy of Sciences'' dergisindeyayımlandı.haber7.com



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.