Fen Edebiyat'tan 'Pastacılığa' Yelken Açanlar
'12.01.2013'
haber detay

 

Fen Edebiyat'tan 'Pastacılığa' Yelken Açanlar!
Bakan Nihat Ergün'ün açıklamaları ile gündeme gelen 'aşçılık eğitimi'ni alanlar nerelerde çalışıyor, nasıl kazanıyor? Anlatılan 'yemek yaparak 6 bin dolar kazanananlar'ın hikayesidir!
 
 
 
 
 
Son bir kaç günün en çok tartışılan açıklamalarından biri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e aitti. Kısaca, "Fen edebiyat fakültelerini kapatıp pastacı yetiştirelim" şeklinde basına yansıyan açıklamayı sonradan, "Yanlış aksettirildi" diyerek reddetse de Bakan Ergün'ün sözleri aşçılık eğitimini de gündeme getirdi. Bakan Ergün aslında mesleki eğitimin önemine ve yeme-içme sektöründeki ehliyetli eleman açığına dikkat çekmek istediğini söylüyordu. Peki kimler nasıl alıyordu o ehliyeti 'yemek okulu'nda? Ve daha önemlisi durumları nasıldı?
 
Kimi gazeteci, kimi bankacı, kimi mühendis, kimi öğrenci... 'Fen edebiyat' okuyanlar da bolca var yani aralarında! Meslek edinmek için yola çıkan da var, çıkmaza giren kariyerini değiştirmek isteyen de... Bazıları ise sadece hobi olarak başlamış. İşte farklı gerekçelerle yola çıkan aşçı adayları sekiz aylık eğitimlerini tamamladılar ve artık zincir restoran ve otellerin mutfaklarında kariyerlerine devam ediyorlar. Sadece İstanbul ’da 20’den fazla akademi/enstitü üniversite düzeyinde eğitim veriyor. Uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalarla mezun olanlar yurtdışına gidip eğitimlerine devam edebiliyor veya anlaşmalı otel ve restoranlarda staj yapıp çalışmaya başlıyor. Mesleğe yeni başlayanlar 1500-1700 TL arasında kazanç sağlarken, kariyerine yurtdışında devam etmek isteyenler New York, Londra, Paris, Milano, Dubai’de 5-6 bin dolara kadar varan maaşlarla iş bulabiliyor. Kişisel merak ve yatkınlık, dil bilmek, dünya mutfaklarını takip etmek ücreti çok etkiliyor. Taze aşçılar, meslekteki nitelikli eleman açığı nedeniyle kısa sürede yükselebiliyor ve bir kaç sene içinde kazançlarını katlayabiliyorlar. 
 
4 YILDA 40 OTEL AÇILACAK 
 
Son dönem yayınlanan yarışma programlarının da katkısıyla aşçılık okullarının ve mesleğinin popülerliği artıyor. Bunun yanısıra 3-4 yıl içinde sadece İstanbul’da 40’tan fazla 5 yıldızlı otel projesi bulunuyor. Tek başına bunun bile sayısız istihdam olanağı sağlaması bekleniyor. 
 
AŞÇILIK OKULLARINDAN BAZILARI 
 
Henüz yemek ve yarışma programları bu kadar popüler değilken, 2004’te meslekteki nitelikli eleman eksiğini gören Mehmet Aksel Mutfak Sanatları Akademisi (MSA)’ni kuruyor. MSA, 8 yılın sonunda 3 binden fazla mezun verdi ve her yıl sektöre yüzlerce kişi kazandırıyor. Bu dönem 800 öğrencisi var. Maslak’ta 2 bin 200 metrekare alana kurulan okulun müze ve çok kapsamlı bir de kütüphanesi var. Akademide, profesyonel aşçılık, pastacılık, barmenlik, yeme içme işletmeciliği gibi eğitimleri bulunuyor. Geçen ay sağladıkları bir anlaşma sonrasında, MSA’da eğitimini tamamlayan öğrenciler, Johns and Wales Üniversitesi’nde eğitimlerine devam ederek üniversite diploması alabilecek. Sekiz aylık profesyonel aşçılık programını tamamlayanlar uluslararası geçerlilikteki City & Guilds diploması alıyor. Aynı zamanda Europass sistemine de dahil olan bu diploma, yurt dışında çalışma ve oturma izni almak için önemli kolaylıklar sağlıyor. Eğitimlerin içeriğine, niteliğine ve süresine göre fiyatları değişiyor. MSA’da 14 Ocakta yeni dönem başlıyor ve her dönem burs imkanı var. 
Aşçılık ve işletmecilik eğitimi 17.200 TL Profesyonel Aşçılık 14.500 TL Profesyonel Pasta-Ekmekçilik 12.200 TL Profesyonel Yiyecek-İçecek İşletmeciliği 4.700 TL 
Profesyonel Barmenlik ve Miksoloji 3.000 TL 
ProChef 6.400 TL 
 

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.