13 Din ve Ahlak Sorusu Mahkemelik
'10.01.2013'
haber detay

 

13 Din ve Ahlak Sorusu Mahkemelik
“Alternatif soru” düşünülmemesi yargıya taşınacak
 
ÜNİVERSİTE sınavlarında öğrencilere yöneltilecek toplam 13 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sorusu için özel okullarda bu dersten muaf olan ve azınlık okullarında “kendi inançlarına” göre dersi işleyen öğrencilere “alternatif soru” düşünülmemesi yargıya taşınacak. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan, sıralamada 8 ile 10 bin arasında yer değişikliğine neden olacak bu sorulardan bu dersi görmeyen öğrencilerin sorumlu tutulamayacağını vurguladı. Avukatlar ve dernek yönetim kurulu onayıyla bu sorularla ilgili yürütmeyi durdurma istemiyle dava açılmasının mümkün olduğunu anlatan Gülan, “Bu sorular eşitlik ilkesine aykırı” dedi. YÖK’ten bir yetkili ise “Eşitlikle ne ilgisi var, din kültürü soruları genel kültür sorularıdır. Öğrenciler bu konuyu da bilmeli” dedi. 
 
GENEL KÜLTÜR SORULARI 
 
YÖK, üniversite sınavlarının ilk aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 5, Lisans Yerleştirme Sınavları’nın Türkçe Sosyal (TS) puanlarının oluşmasında etkili Sosyal Bilimler Sınavı’nda (LYS-4) ise 8 soru sorulmasına karar verdi. Gerekçe, dersin “zorunlu” olması. Ancak azınlık okulları temsilcileri bu dersin her azınlığın inancına göre işlendiğini ve özel okullarda da azınlık öğrencilerinin muaf olduğunu belirterek, bu karara önce karşı çıktı sonra da Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in “SBS’deki gibi alternatif soru olabilir” sözleriyle yargıya gitmekten vazgeçti. Ancak YÖK, bu sorular için “alternatif soru” olmayacağını açıkladı. YÖK’ten bir yetkili “Zaten birkaç tane soru. Ülkenin bazı bölgelerinde de örneğin matematikte öğrencilerin hiç görmediği konulardan soru çıkabiliyor. ‘Alternatif soru olması’ için karar yok. Öğrencilerin bu konuları da bilmesi gerektiğini, din kültürünün de farkında olması gerektiğini konuştuk” dedi. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, “Dava açma yetkisi yönetim kurulunda olduğu için bu konuyu gündeme getireceğiz. Gerekirse bir veli ya da öğrencimiz de davayı açar” dedi. 
 
SIRALAMADA 8-10 BİN KİŞİ DEĞİŞECEK 
 
Rehberlik uzmanlarının yaptığı çalışmaya göre YGS’deki 5 soru, adayların sıralamasını 8-10 bin kişi değiştirebilecek, ortalama 6 ile 18 puan kazanmalarına ya da kaybetmelerine yol açabilecek. LYS-4’teki 8 soru ise sosyal puanları oluşturan TS puanlarına 11 ile 16 puan etki yapacak. LYS’de bir soru örneğin matematik öğretmenliği programına girmek için bir kimya ve biyoloji sorusu kadar etkili. 
 

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.