MEB YEĞİTEK’in en önemli hedefi; eğitim içerikleri
'12.05.2015'
haber detay
29. e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı; ‘MEB, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü  Teknoloji Yaklaşımları’ başlığıyla 30 Nisan tarihinde Ankara’da düzenlendi. MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş, amaçlarının içerik temini ihaleleri de yaparak hem eğitim sektörünün hem de dijital eğitim yayıncılığı sektörünün Türkiye’de gelişmesini sağlamak olduğunun altını çizdi.
‘MEB YEĞİTEK – Teknoloji Yaklaşımları’ e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’na; MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş, MEB YEĞİTEK daire başkanları, sponsor ve destekleyici firmalar; Netaş, Teradata, EMC, Intel, Türk Telekom, Oracle, BTBurada ve konuk dinleyiciler katıldı. Toplantının moderatörlüğünü yapan BThaber Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, 20 yılı aşkın süredir yayımlanan BThaber gazetesinin başarısının bilişim sektörünün de başarısının yansıması olduğunun altını çizerek e-Devlet dergisiyle beraber e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantıları’nın da gelenekselleştiğini kaydetti.
 
Fırsat eşitliğini temin etmek çok önemli
Dinçer Ateş, ‘Eğitimde Dijital Dönüşüm’ başlıklı konuşmasında; günümüzde eğitim teknolojileriyle birlikte bilgiye ulaşma yollarının da çok farklılaşıp değiştiğine vurgu yaparak bu çeşitlilik ve hızın, hayatın her alanında olduğu gibi eğitim alanını da yakından ve ciddi bir şekilde etkilediğini belirtti. Ateş, “Ruhu değiştirmeden elbise değiştirebilen bir eğitim paradigması söz konusu olmalı. Milli Eğitim Bakanlığı olarak elektronik çağın gerektirdiği bilişim teknolojilerini ve stratejik amaçlarımıza ulaşmada katkı sağlayacak tüm araçları, etkin bir şekilde kullanmaya çaba harcıyoruz. Bakanlığımızın görev alanına giren çalışmalardan, doğrudan ve dolaylı olarak etkilenen tüm paydaşların, daha yüksek hizmet standartlarının getirdiği vatandaş odaklı anlayışla, daha hızlı ve etkili sonuçlar alınmasını sağlayacak nitelikte güçlü ve güncel altyapı araçları koordine etmeye, geliştirmeye gayret ediyoruz. MEB’in eğitim ve bilişim teknolojilerinin bütünleştirilmesi konusunda en önemli yatırımı hiç şüphesiz eğitimde Fatih Projesi oldu. Bu proje kapsamında gerçekleştirilen teknoloji yatırımları; yerli bilişim sektörünün de aynı zamanda geliştirilmesi, dünya bilişim sektöründe Türkiye’nin diğer ülkelerle rekabet edebilir hale gelmesi hatta öncülüğe ulaşması gibi hedefleri içeriyor. Fatih Projesi’nin bilişim teknolojileri araçlarından başka, öğretmen ve öğrenciler için eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini temin etmek, okullarda teknolojik altyapıyı iyileştirmek, BT araçlarının öğrenme-öğretme süreçlerinde daha fazla duyu organına hitap edecek şekilde derslerde etkin bir şekilde kullandırmak gibi hedefleri bulunuyor” açıklamasını yaptı.
 
EBA, dünyanın en büyük eğitim içeriği platformu
“Nihai olarak ülkemizin bilgi işlem teknolojileri alanında üretim üssü haline gelmesini, yerlilik oranı yüksek bilişim teknolojisi araçları üretilmesini, üretilenlerin dünyaya, en azından Orta Doğu’ya, Orta Asya’ya, Balkanlar’a ihraç edilmesini, başta eğitim sektörü olmak üzere tüm sektörlerde yerli yazılımlar geliştirilmesini mümkün hale getirmeyi hedefliyoruz” diyen Ateş, “Etkileşimli tahtaların yurt dışına başka ülkelere satıldığını görüyoruz. Bütün dünyada etkileşimli tahta kavramını da, sektörünü de tetikleyen ülke olmak, patentinin de MEB’e ait olması ve tamamen yerli olarak mühendislerimiz tarafından tasarlanması, bizim için ayrı bir gurur kaynağı oluyor. Fiber optik altyapı kablolamaları konusunda bugüne kadar 310 bin dersliğimizi kapsayacak ihale süreçlerini bitirdik. Bir kez daha altını çizmek isterim ki teknolojik yatırımları eğitimde anlamlı kılacak en önemli çalışma dijital eğitim içerikleri olacak. Fatih Projesi’ni de dünyadaki örneklerine göre güçlü kılan yanını eğitim içerikleri oluşturuyor. Fatih Projesi’nin zaman içerisinde geçirdiği değişim onu daha çok içeriklere yönlendirdi. YEĞİTEK olarak son bir yıldır en çok içerikler konusunda zaman ve emek harcadık. EBA ( Eğitim Bilişim Ağı ) şu anda dünyanın en büyük eğitim içeriği platformu” şeklinde konuştu. Dinçer Ateş, amaçlarının içerik temini ihaleleri de yaparak hem eğitim sektörünün hem de dijital eğitim yayıncılığı sektörünün Türkiye’de gelişmesini sağlamak olduğunun altını çizdi.
 
Bilişim sektörünü eğitim içerikleri üzerine çalışmaya davet ediyoruz
MEB YEĞİTEK Sistem Yönetimi Daire Başkanı Dr. Yakup Yüksel; ‘Eğitimde Dijital Dönüşümde Sistem Yönetimi’, ‘IDM, MDM, ESY’ ve ‘Bilgi Güvenliği’ başlıklarında bir konuşma gerçekleştirdi. Yüksel, genç ve donanımlı bir ekiple birlikte çalıştıklarına dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Etkileşimli sınıf yönetimi yazılımı, sınıf içerisinde öğretmenin öğrencileriyle etkileşimini akıllı tahtayla sağlıyor. Tabletleri, ders kitaplarına alternatif olarak dağıtmıyoruz, bu öğretmenin sınıf içerisinde kolaylıkla öğrencilerini takip etmesine imkân veriyor. Öğretmen, dersin işleyişini zevkli hale getirebilmek, öğrencileri motive edebilmek için kendi tabletinden zengin içerikleri öğrenci tabletleriyle paylaşabiliyor.” MEB YEĞİTEK Eğitim Yayınları ve İçerik Yönetimi Daire Başkanı Sedat Akçakoyunluoğlu, ‘Dijital İçerik ve EBA’ hakkında bilgi vererek içeriğin öneminin bir kez daha altını çizdi. Altyapı tamamlandıkça içerik meselesinin önem kazandığını söyleyen Akçakoyunluoğlu, “Bazı zorluklarımız bulunuyor ki bunlardan bir tanesi;  elektronik ya da dijital içerik konusunda bir kültürün oluşmamış olması. Bana göre en önemli problem; dijital içeriğin tanımının ve standartlarının belli olmaması, ucunun çok açık olması.  Diğer yandan bugüne kadar bilişim sektörü,  elektronik içerik konusuna eğilmemiş. Bu toplantının buna vesile olmasını diliyoruz. Önümüzdeki günlerde de, stratejik amacı dijital veya elektronik ders içerikleri sektörünü desteklemek olacak bir alım yapacağız, bu konudaki hazırlıklarımız bitmek üzere. Değeri milyonlarla ifade edilebilecek büyüklükte  bir içerik alımına gireceğiz” açıklamasını yaptı.
 
‘Teknoloji Bütünleştirmesi’ üzerine konuşan MEB YEĞİTEK Eğitim Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Harun Çiçek de, Fatih Projesi’nin bir donanım projesi olmadığını yineleyerek şunları kaydetti: “İçeriğiniz, yazılımınız olmadığı müddetçe donanım çöplüğü olmaktan öteye gidemiyorsunuz. Şu ana kadar, tablet bilgisayar, etkileşimli tahta ve çok fonksiyonlu yazıcıların dağıtımlarını yaptık. 737 bin civarında tablet dağıtımımız oldu, 700 bin civarında daha tablet, eylül, ekim ayına kadar dağıtılmış olacak. Etkileşimli tahta hızla devam ediyor. En önemli bileşenlerimizden biri de; altyapı. Türk Telekom ile ilgili erişim protükülü imzalandı. Fiber internet geçişlerimiz de hızlı bir şekilde devam ediyor. Donanım bir araç. Burada en önemli kısım altyapı, içindeki yazılımlar ve özellikle içerik.”
Firmalar odaklarına eğitimi alıyor.
 
Firma yetkililerinin konuşmalarını gerçekleştirdiği, etkinliğin ikinci bölümü olan ‘Teknoloji Eğilimleri’nde; ilk olarak Türk Telekom, kamu satış tarafında eğitimden sorumlu satış grup üyesi olarak görev yapan Semra Yılmaz bilgi paylaşımında bulundu. Yılmaz, “Bir bütünleştirme süreci yaşıyoruz. Fatih Projesi’nde de omuz omuza destek vererek çalışıyoruz. 3362 tane okulun erişimini fiber erişime çevirmekle ilgili çalışmalarımız çok hızlı şekilde devam ediyor. Bu noktaların her birinde fiber bağlantılarımız yapıldı. Dijital eğitim içerikleri konusunda da sürecin içindeyiz” dedi. Teradata Kıdemli Endüstri Lideri Mehmet Bütün de, işlerinin tamamen veri yönetimi ve veri analitiği olduğunu belirterek Türkiye’de 55 kişiyle hizmet verdiklerini ekledi ve şunları söyledi: “Donanım ve yazılım tedariki yapıyoruz, kendi donanımımız kendi yazılımımız üzerinde hizmetlerimizi sağlıyoruz. Verinin olduğu her yerde varız. En iyi, en nitelikli içeriği en uygun ve en verimli şekilde özellikle masanın üzerinde tutabilmek için analitik gücün çok önemli olduğunu vurgulamak isteriz.” Netaş olarak MEB ile Fatih Projesi’nde gerçekleştirdikleri iş birliğine dikkat çeken Netaş Kamu ve Telekom İşletmeleri Satış Direktörü Altay Doğu, “9052 okulun altyapı kurulum işinin sorumluluğunu üstlenmiş bulunmaktayız. Bu proje ile ilgili olarak tüm şirketçe var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Okulların internet erişimlerinin de zamanında sağlanması için elimizden geleni yapmaya hazırız” şeklinde konuştu. Intel Genel Müdür Yardımcısı Yalım Eriştiren, Intel olarak 2014’ün mayıs ayında İTÜ Teknokent’te Ar-Ge merkezlerini açtıklarını hatırlatarak odak kararlarından bir tanesinin de eğitim teknolojileri olarak belirlendiğini söyleyerek “ Avrupa’daki üç Ar-Ge merkezinden bir tanesi Türkiye’ye geldi. Eğitim teknolojileri alanında çalışan tek Ar-Ge merkezi Türkiye’de oldu.
 
Bu ülkenin kalkınması için neler yapabiliriz diye bakıyoruz, o bilinç düzeyinde arkadaşlarla çalışıyoruz” ifadesini kullandı. Bahsedilen yapılara geçişleri yaparken arka taraftaki standartları belirlemenin önemine dikkat çeken EMC Kıdemli Sistem Mühendisi Göksel Okay, “Bu atılımı yaparken maliyeti kontrol altına almak ve en önemlisi bu yapılara geçişte son kullanıcılara erişimlerde riskleri mümkün olduğunca minimize etmek çok önemli; maliyet anlamında olduğu kadar güvenlik anlamında da. Veriler artık daha da artarak ilerliyor, EMC olarak tüm bu katmanlarda çalışıp bütünleşik yapıları sağlayabiliyor, yine aynı şekilde amaca özel düzenlenmiş yapılar da sunabiliyoruz” dedi.  BTBurada Satış Mühendisi Naci Volkan Yağcı konuşmasına etkinlikteki en genç firma olduklarını söyleyerek başlayıp şunları aktardı: “Her projenin en önemli taraflarından birisi; bilgidir, bilginin güvenliği ve yönetimidir. Maliyetleri de öngörerek sanallaştırmayla ilgili bir sunum hazırladık.  BTburada.com yurt içi ve yurt dışından temin ettiği kurumsal ürünlerinin yanı sıra ileri seviye teknolojik servisleriyle de ön plana çıkmayı planlıyor. Bu nedenle BTburada.com, kurumlara yedekleme, felaket kurtarımı ve bilgi güvenliği hizmetleri de sunuyor. Çevrimiçi satış sitesiyle hızlı temin konusunda çözüm üreten şirketimiz, çok zengin yazılım çeşitleri deposuyla BT alanında yakın geleceğin en güçlü kurumsal ürün tedarikçisi olmaya aday.” Yağcı, “Neden sanal yapı?” sorusuna, “Sanallaştırma kısaca fiziksel bir yapıyı alıp mantıksal hale getirmektir. Minimum fizikî yapılara maksimum performans sağlamaktır” yanıtını verdi.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.