950 Akademisyen ODTÜ İçin Ayakta
'09.01.2013'
haber detay

 

950 Akademisyen ODTÜ İçin Ayakta
Çeşitli üniversitelerden 950 akademisyen, rektörlerinin ODTÜ'lüleri kınayan açıklamalarını protesto ederek ODTÜ'lülerin yanında olduklarını söyleyen akademisyenlerin açıklamasını imzaladı.
 
 
Çeşitli üniversitelerden 950 akademisyen Marmara, İstanbul, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Galatasaray ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden akademisyenlerin kaleme aldığı metni imzalayarak ODTÜ'de gerçekleşen olaylar sonrasında, gerek hükümetin, gerekse ODTÜ'yü suçlayan açıklamalar yapan üniversite yönetimlerinin tavrını kınadı ve ODTÜ'lü öğrenci ve öğretim üyelerinin arkasında olduklarını belirtti.
 
ODTÜ'de yaşananların ardından Marmara, İstanbul, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Galatasaray ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörleri Başbakan'ın konuyla ilgili söylemine benzer şekilde ODTÜ'lüleri kınayan ortak açıklama yapmış, bu üniversitelerden akademisyenler de rektörlerin açıklamalarına katılmadıklarını ve ODTÜ'lülerin yanında olduklarını belirtmişlerdi.
Akademisyenlerin bu açıklamasını çeşitli üniversitelerden 950 akademisyen de imzaladı. Metinde şu ifadeler yer alıyor:
 
"ODTÜ'de yaşanan olaylarda öğrencilerin maruz kaldığı polis şiddetini kınıyoruz. ODTÜ'lü meslektaşlarımızın tüm ifadelerine rağmen, söz konusu açıklamayı yapan üniversite yönetimlerinin, polisin olayları başlattığı, olayların ilk aşamasından itibaren iyi niyetli davranmadığı ve orantısız güç kullandığı gerçeğini göz ardı etmelerini manidar buluyoruz. Polis şiddeti karşısında tek vücut olarak tepki gösteren ODTÜ'lü meslektaşlarımızın ve öğrencilerin yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.
"Üniversitenin özgürlüğü sadece öğretim elemanlarının araştırma ve ifade özgürlüğünden ibaret değildir. Öğrencilerin düşünce, ifade ve protesto özgürlükleri de üniversite ortamının ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye'de son yıllarda öğrenciler üzerinde artan baskılara sessiz kalan, akademik özgürlüklere yapılan müdahaleler karşısında susan üniversite yönetimlerinin, iktidarı elinde tutanlara hoş görünmek maksadıyla yaptıkları açıklama, akademi tarihine kara bir leke olarak düşmüştür.
 
"Bugün, baskıcı politikaların ana hedefi haline gelmiş olan ODTÜ'lü akademisyen ve öğrencilerin yanında yer almak, akademi ve demokrasi tarihi açısından vazgeçilmez bir sorumluluktur. Basit iktidar hesapları ve ikbal kaygıları ile ODTÜ'ye karşı tavır alan üniversite yönetimleri ve bu yönetimleri destekleyenler veya bu politikalar karşısında sessiz kalanlar, bu davranışlarının hesabını, akademik özgürlükler ve demokrasi tarihi önünde vermek zorunda kalacaklardır.
 

 
* İmzacı listesi için tıklayın.
 
BİANET

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.