'12.04.2014'
Dünya’nın önde gelen ülkeleri Uluslararası Eğitim’de 2023 planlarını yaptı. Bizim Üniversitelerimiz ve öğrencilerimiz hazır mı?
Bir ülkenin gelişmişlik seviyesi ve potansiyeli için pek çok farklı veri kullanılmaktadır. Gençlerinin uluslararası eğitime katılım oranı bir ülke için önemli bir gelişmişlik göstergesi olarak değerlendirilmektedir.
Yıllar öncesi başka ülkelere eğitim amaçlı giden öğrencilerin büyük kısmı az gelişmiş ülkelerden gelişmiş ülkelere yönelirken, günümüzde bu trend değişmektedir. Her ne kadar en çok öğrenci gönderen ülkeler hala gelişmekte olan ülkeler olsa da en çok öğrenci kabul eden ülkeler arasına Çin, Rusya, Güney Kore, Japonya gibi Asya ülkeleri de girmiştir.
2011 OECD raporlarına göre 4.3 Milyon öğrenci kendi ülkesi dışında bir ülkede eğitim yapmaktadır. Bu sayı 1990’lı yıllarda 1.3 milyon idi.
2025 yılında bu sayının 8 milyon’a ulaşması tahmin edilmektedir.
2024 yılına kadar uluslararası eğitimde en çok öğrenci gönderen ülkeler olarak; Çin, Hindistan, Suudi Arabistan, Nijerya, Nepal, Pakistan, Irak, Brezilya, Türkiye, Endonezya ve İran öngörülmektedir. En çok uluslararası öğrenci kabul eden ülkeler ise; Amerika, İngiltere, Avustralya, Kanada, Almanya, Çin, Güney Kore, Japonya, Rusya ve İspanya’dır.
2010 Unesco verilerine göre ülkelerin uluslararası öğrenciden aldıkları payın en büyük kısmı Amerika Birleşik Devletleri (800,000 civarında) ve İngiltere’ye (400,000 civarında) gitmektedir. Arkasından; Avustralya (300,000) Fransa (260,000) Almanya; 250,000, Japonya (270,000) Kanada (265,000) Rusya (200,000) ile en büyük payı almaktadırlar. Türkiye’de eğitim yapan uluslararası öğrenci sayısı 30,000 civarındadır. Toplam pay; 0,8 % ‘dir.
Avrupa’nın en iddialı ülkesi olan Almanya ise 2020 yılında 350,000 uluslararası öğrenciye ulaşmayı hedeflemektedir. Adı geçen ülkeler içinde en düşük eğitim ücretleri talep eden Almanya hem ülke kalkınmasında hem de uluslararası arenada uluslararası öğrencilerden en iyi yararlanan ülkelerden birisidir. Almanya en çok Hindistan, Vietnam, Brezilya, Meksika gibi ülkelerden öğrenci almaktadır. . Almanya için Türkiye en çok öğrenci gönderen ülkelerden birisidir. Almanya üniversiteleri IEFT fuarlarına büyük bir katılım göstermektedir.
Amerika uluslararası öğrenciler için en çekici ülke olma özelliğini sürdürmektedir. 2012 istatistiklerine göre toplam 820,000 uluslararası öğrenci Amerika’da lisans, yüksek lisans, doktora, dil eğitimi, araştırma, değişim programlarına katılmıştır. Bu sayının 111,000’ i İngilizce dil eğitimi yapmaktadır. Yaklaşık 30 civarında ABD üniversitesi ve koleji IEFT fuarlarına katılmaktadır.
Kanada dünyada en çok uluslararası öğrencinin eğitim yaptığı 7. ülkeden birisidir. Kanada’da 2001 ‘de 100,000 civarı uluslararası öğrenci varken 2012 yılında sayı 265,000’e ulaşmıştır.
Kanada üniversitelerinde uluslararası öğrenci üniversitelerin toplam öğrenci sayısı içinde yüzde 6.5’ini oluşturmaktadır. 265,000 uluslararası öğrencinin %60’a yakını Kanada üniversitelerinde lisans ya da yüksek lisans yaparken, yüzde 20 civarı mesleki eğitim yada değişim, yüzde 15 ise lise eğitimi takip etmektedir. Kanada’dan 20 ‘nin üzerinde üniversite ve kolej IEFT fuarlarına katılmaktadır.
İngiltere üniversitelerine eğitim yapan uluslararası öğrenci sayısı 2012 yılında 440,000 civarına ulaşmıştır. Bu sayılara ülkeye İngilizce dil öğrenmek için giden 400,000 civarında kısa dönem İngilizce kursu öğrencileri dahil değildir. İngiltere’de eğitim yapan uluslararası öğrencilerin büyük kısmı Uzak Doğu’dan gelmektedir. İngiltere üniversiteleri IEFT’ye büyük bir katılım göstermektedir.
Çin dünyada en fazla öğrenciyi farklı ülkelere gönderen ülkedir. Her yıl yaklaşık 600,000 Çin’li öğrenci başka bir ülkede eğitim yapmaktadır. Çin’li öğrenciler en çok ABD, Japonya, Avustralya, İngiltere, Kanada, Almanya, Güney Kore, Rusya ve Fransa gibi ülkeleri tercih ederler.
2000’li yıllarda büyük bir atılım yapan Çin üniversiteleri en çok uluslararası öğrenci kabul eden ülkeler sıralamasında 14. Sıraya kadar yükselmiştir. China Scholarship Council (CSC) istatistiklerine göre 2011 yılında 240,000 civarında uluslararası öğrenci Çin’den eğitim yapmaktadır. Tahminen yılda 1,000 civarında Türk öğrenci Çin’de eğitim yapmaktadır. eğitim yapmaktadır. Çin 2020 yılında 500,000 uluslararası öğrenciyi üniversitelerinde okutmayı hedeflemektedir. Bu öğrencilerin önemli bir kısmına burslu eğitim olanakları sağlanacaktır.
He yıl 100,000 civarında öğrencimizin önemli bir kısmı yurtdışına kendi olanaklarıyla çıksa da, bir kısmı da Türk veya yabancı kurumlardan almış oldukları burslarla eğitimlerini sürdürüyor. Burs veren kurumlar; British Council, Fullbright, Campus France, DAAD, China Scholarship Council, Swedish Institute, Nuffic gibi, ülkelerin eğitim ve kültür tanıtım kurumları olabildiği gibi, doğrudan üniversiteler veya özel kurumlar tarafından da burs sağlanabiliyor.
Her yıl 100,000 civarında öğrencisini yurtdışında eğitime gönderen ülkemize ise yılda 10,000 civarında uluslararası öğrenci eğitim amaçlı gelmektedir. 2012 yılında toplam 30,000 civarında öğrenci ülkemiz üniversitelerinde eğitim yapmaktaydı. Ülkemize en çok öğrenci Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs, Almanya, Bulgaristan, Kazakistan, Türkmenistan gibi ülkelerden gelmektedir.
Yukarıdaki istatistikler bize göstermektedir ki; daha fazla gencimiz başka ülkelerde eğitim yapmalı, ve farklı ülkelerden on binlerce uluslararası öğrenci Türkiye’ye gelmeli. Ne kadar eğitim sistemimizi ve öğrencilerimizi uluslararası hale getirirsek o kadar global dünyada başarılı bireyler yetiştirebiliriz.
IEFT Uluslararası Eğitim Fuarları olarak gençlerimizin daha çok uluslararası eğitim programlarına katılmasını teşvik etmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda farklı ülkelerde düzenleyeceğimiz etkinlikler ile Türkiye’de ki eğitim kurumlarımıza uluslararası öğrenci kazandırmaya çalışacağız.
Hepinize bol “uluslararası eğitim’li” yıllar dileğiyle…
R. Deniz Akar
Genel Koordinatör