Eğitimde Kukla Kullanma Önerisi
'22.01.2014'
haber detay

Eğitimde Kukla Kullanma Önerisi

Seyirlik oyunlar arasında olan ve Hacivat ve Karagöz oyunlarıyla bilinen kuklanın, eğitim alanında, çocukların hayal gücünü geliştirmek için kullanılması önerildi.

Uçaneller Kuklaevi Genel Sanat Yönetmeni Mesut Sarıoğlu, kukla oyunları sayesinde çocukların hayal gücünün geliştiğini söyledi. Yurtdışında okul öncesi ve temel eğitimin ilk 2 yılında kuklaların kullanıldığını belirten Sarıoğlu, şöyle konuştu:
"Yabancı ülkelerde çocukların eğitiminde kuklalar kullanılıyor ve eğitimde büyük başarılar sağlanıyor. Türkiye'de de bu uygulamanın olumlu sonuç vereceğine inanıyorum. Çocuklar, kuklalar sayesinde birbiriyle daha çabuk iletişim kurabiliyor. Kuklacılık okullarda ek ders olarak okutulabilir."
     
Sarıoğlu, kuklacılığın son 6 yılda gelişmeye başladığını anlattı. Sarıoğlu, şöyle devam etti:
"Yurtdışında da bizi daha çok Hacivat ve Karagöz'le tanıyorlardı. Türk kuklacıları bu algıyı katıldıkları festivaller sayesinde aşmaya başardı. Bizim bu alanda önümüz açık. Yine de biz kuklacılar çok çalışmak, dünyadakileri yenilikleri yakından takip etmek ve daha çok katılmak durumundayız. İtalya'da düzenlenen festivalde açtığımız stantta hem çocuklara kukla yaptırdık hem de kukla gösterileri düzenledik. İtalya'daki yetkili makamlar bizim bu çalışmamızı çok beğendiler ve bizden İtalya'daki okullarda çocuklar için bu çalışmaları yapmamızı istediler."
     
Sarıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da kuklaları eğitimin bir aracı olarak kullanabileceğini, bu figürlerle çocukların algılamasının daha kolay olduğunu hatırlattı.
     
Yurtiçi ve yurtdışında 70'e yakın uluslararası kukla festivaline katıldıklarını aktaran Sarıoğlu, etkinliklerde Türkiye'yi temsil etmeye çalışacaklarını belirtti.




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.