Test Sistemi 4 Yıl İçinde Bitecek
TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Fikri Işık, üniversiteye geçişte uygulanacak yeni sınav sistemi çerçevesinde yapılan çalışmaların belli bir noktaya geldiğini belirtti.
TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Fikri Işık, eğitimin gündemindeki konuları değerlendirdi. Dershanelerin dönüştürülmesi kapsamında konuşan ve 1970'lerden günümüze gelene kadar dershanelerin belirli bir işlev gördüğünü söyleyen Işık, 'Bunu inkar etmek çok büyük haksızlık olur. Ama bugün geldiğimiz noktada artık dershanelerin eğitim sisteminde öğrencilere kazandırdıkları,'1 gram bal almak için 1 kilo keçi boynuzu yemek' gibi özetlenebilir. Türkiye'de artık dershaneler işlevini tamamen yitirmiştir ve eğitim sistemi üzerinde ağır bir yük haline gelmiştir' şeklinde konuştu.
EĞİTİMDE KALİTE ARTIŞI OLMAZ
Test usulü sınav sistemi sürdükçe dershaneye de ihtiyaç olacağı tespitinin doğru olduğunu ifade eden Işık, 'Türkiye bu seçme ve sıralama sistemine sahip oldukça, Türk eğitim sisteminde kalite artışı yakalama şansımız yok' dedi. Eğitimin hem süreç hem sonuç odaklı olması gerektiğini ifade eden Işık, 'Şu andaki sistem, sadece sonuç odaklı. Süreç ihmal ediliyor. Sonuç doğru olsun da, yöntem nasıl olursa olsun.' şeklinde konuştu.
DİPLOMA NOTU ESAS OLACAK
Üniversiteye geçiş sisteminde yapılacak değişiklere de değinen Işık, 'Bununla ilgili yapılan çalışmalar bir noktaya geldi. Artık hedefimiz, önümüzdeki 3 yıl, en geç 4 yıl içinde okul ortamında açık uçlu sorularla alınacak nesnel diploma notunun esas olacağı ve en değerli puan olacağı mekanizmayı kuruyoruz. Şu anda bunun çalışmaları yürüyor' şeklinde konuştu.
MÜFREDAT BASİTLEŞTİRİLİYOR
Dershanelerin bu kadar revaçta olmasının sebeplerinden birinin de müfredat olduğunu dile getiren Işık, 'Şuanda devam eden çalışmada sosyal branşlar da lise ve ortaokul düzeyinde müfredat basitleştirmesi yapılıyor. Bu da önümüzdeki 3 yıl içerisinde tamamlanacak ve ezbere, bilgi transferine dayanan bir müfredat olmayacak' dedi.
Fikri Işık, üniversiteye geçiş sisteminde yapılacak değişiklerle ilgili, 'Hedefimiz, önümüzdeki 3 - 4 yıl içinde okul ortamında açık uçlu sorularla alınacak nesnel diploma notunun esas olacağı ve en değerli puan olacağı mekanizmayı kurmak' dedi.