Dönüşümde formasyon müjdesi
'05.12.2013'
haber detay

Dönüşümde formasyon müjdesi

İki yıl içinde özel okul ya da akademik liseye dönüşecek dershanelerde çalışan öğretmenlerin durumu da netleşti.Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershane dönüşüm takviminin Eylül 2015'e ertelenmesinin ardından, tüm dershanelerin dönüşüm için uygunluğunu araştırmak üzere harekete geçti. Bu kapsamda öncelikle fiziki şartları uyan yaklaşık 2 bin civarında dershanenin 'akademik lise'ye dönüşmesi bekleniyor. Bu süreçte özel okul ya da akademik liseye dönüşemeyeceğini söyleyen dershanelere MEB, ücretsiz etüt merkezi olma teklifini sunacak.

Dönüşemeyen dershanelerden devlet hizmet satın alacak. Bu dershanelerin binaları etüt merkezine çevrilecek ve öğretmenleri ile personeli hizmet vermeye devam edecek. Dönüşümün ardından özel okul ya da akademik lisede görev yapmayı sürdüren öğretmenlerde ise 'formasyon' şartı aranacak. Şu an dershanelerde çalışmakta olan Fen-Edebiyat Fakültesi mezunu yaklaşık 20 bin formasyonsuz öğretmen, dönüşüm sonrası kurumlarında çalışmaya devam edecek, ancak bu kişilerin formasyon almaları sağlanacak. Böylece öğretmen olarak görevlerine devam edebilecekler.

YÖNETMELİK ESNETİLECEK

'Özel okul' olmaya uygun olmayan dershanelere MEB'in sunduğu ikinci seçenek olan 'akademik liseler' 4 yıllık geçiş sürecinde hizmet veren özel statülü okullar olacak. Açık lise müfredatını uygulayacak bu liselerde, 20 saat yüz yüze 20 saat de uzaktan eğitim sağlanacak. Akademik liseler ayrıca meslek lisesi öğrencilerine takviye eğitimler de verebilecek. Öğrenci teşvikleri alacak bu liseler için özel okul yönetmeliğine geçici bir süre için esneklik getirilecek. Buralarda okul bahçesi, kapalı spor salonu, laboratuar gibi şartlar belirli süre aranmayacak. Mevcut borçları ise yapılandırılacak. Bu liseler, öğrencilere ücretsiz etüt hizmeti de verecek. Dershanelerin yaklaşık 2 bininin ilk etapta akademik liseye dönüşmesi bekleniyor. Çalışmalar tamamlandığında Kalkınma Bakanlığı'nın Doğu ve Güneydoğu'daki SODES programı ise Türkiye genelinde yaygınlaşmış olacak. SODES destekli etüt merkezlerinin bütçesi Kalkınma Bakanlığı'ndan karşılanacak.

Devlet Bursu Yoksula

Dershanelerin dönüşümü sonrasında devlet, bursla özel okulda okutacağı öğrencilerde öncelikle 'yoksulluk' ve 'başarılı olma' kriteri arayacak. Özel okula devlet imkanlarıyla yönlendirilecek öğrenciler arasından, yığılmayı önlemek amacıyla ilk başta yetiştirme yurdunda kalanlar tercih edilecek. Bunun dışında 'bölge kriteri' de uygulanacak. Özel okulun bulunduğu mahallede ya da bölgede yaşayan yoksul, başarılı öğrenciye öncelik verilecek. Bakanlık, dershanelerin dönüşümü çerçevesinde özel okul açma kriterlerini de tekrar ele alacak. Okul için 'bahçe' şartına sahip dershane oranının yüzde 14,8 olduğu belirlendi. Bahçesi olması gereken okullar için bu maddeyi yumuşatmayı düşünen bakanlık, dönüşebilecek dershane oranını yüzde 48'e çıkarmayı hedefleyecek. Bakanlık bürokratları bahçe maddesine 'müstakil girişli okul olabilir' ifadesi eklemeyi değerlendirecek.

 

Kaynak: Yeni Şafak




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.