‘Su Kıtlığı Yüzünden Savaşlar Çıkabilir’
'06.11.2013'
haber detay

‘Su Kıtlığı Yüzünden Savaşlar Çıkabilir’

17. Uluslararası Su Teknolojileri Konferansı, 250 bilim insanının katılımıyla başladı. Konferansa katılan Uluslararası Su Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Magdy Abou Rayan, ‘Dünyanın yaklaşık yüzde 70’i gelecekte su kıtlığı yaşayacak ve savaşlar bu sebeple çıkacak.’ dedi.

 

30 farklı ülkeden 250 akademisyenin katıldığı 17. Uluslararası Su Teknolojileri Konferansı (IWTC) Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde başladı. Beylikdüzü Belediyesi ve Fatih Üniversitesi’nin birlikte organize ettiği Konferansta, Su enerjisi potansiyelinin geliştirilmesi, su enerjisi alanında var olan yatırımlar ve geleceğe yönelik beklentiler, devletlerin su politikaları, su kirliliği ve kirliliği azaltıcı alternatif metotlar, enerji kaynakları ve çözüm önerileri gibi konular tartışıldı.
 
 
 
Su kıtlığı uyarısı
 
Konferansta konuşan Uluslararası Su Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Magdy Abou Rayan, yapılan bilimsel çalışmaların dünyada su kıtlığı yaşanacağına işaret ettiğini belirtti. Prof. Rayan, “Birleşmiş Milletler'in son raporunda, birkaç yılda dünyanın yüzde 70’inde su eksikliği olacak. Aynı zamanda yüzde 70’den fazla temiz su kaynağı olmayacak. Dünya böyle bir hale gelirse eğer, su kıtlığı yüzünden dünyada çok savaşlar çıkabilir. Bunu engelleyebilecek tek güç uluslararası bilimsel araştırmalardır, uluslararası partnerliklerdir. Biz şu anda yeni su kaynakları bulup ve olan suyu arıtmadan geçerek bir daha kullanmamız lazım.” diye konuştu.
 
“Asıl olan doğayı bozmadan koruyabilmek”
 
Kongrenin açılışında konuşan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, doğal kaynakların insanlık tarafından hor kullandığını ve bunun sonucunda büyük sorunların yaşandığına temas etti. Tekalan, kendi bozduğumuz doğayı tamir etmeye çalışmanın oldukça zor ve maliyetli olduğuna da değinerek şunları söyledi: ‘Var olanı korumak her zaman daha kolaydır. Tıp biliminde buna hıfzıssıhha denir. Yani hasta olmadan önce sağlığı korumak. Çevre ve diğer kaynakları korumakta böyledir. Umarız global ölçekte yaşanan bu sorunlara bir ışık tutabiliriz. Fatih Üniversitesi olarak bu noktada üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz.” dedi.
 
 
“Temiz su olmadan yaşam olmaz”
 
Kongreye ev sahipliği yapan Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun ise, “Çok anlamlı bir toplantı. Buradan üretilen bilginin, teknolojinin mutlaka siyaset adamlarına iyi anlatılması ve hayata geçirilmesinin gereğini önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Eğer insanoğlu temiz suyu koruyamazsa, bastığı dalı kesmiş olacak ve kendi hayatını ciddi şekilde riske atmış olacak. Kaybettiklerimizi geriye kazanmamız lazım. Temiz su olmadan yaşam asla olmaz” şeklinde konuştu.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.