ODTÜ'lü Öğrenciler Türkiye'nin Gururu Oldu
'01.11.2013'
haber detay

ODTÜ'lü Öğrenciler Türkiye'nin Gururu Oldu

ODTÜ öğrencileri, Fransa’nın Lyon kentinde gerçekleştirilen iGEM Avrupa Şampiyonasında Altın Madalya Kazandı.

 

 

 

''Bizler ODTÜ iGEM 2013 takımıyız. Ülkemizi ve üniversitemizi dünyanın en prestijli sentetik biyoloji yarışması olan iGEM( International Genetically Engineered Machine Competition)’da 2007’den beri olduğu gibi bu yıl da temsil ettik.Sentetik biyoloji, İnsan Genom Projesi’nde de yer alan Craig Venter’ın öncülüğünde hayata geçen çok basit anlamda canlılarda moleküler biyoloji ve genetik yöntemlerini kullanarak genetik değişiklikler yapmaya olanak sağlayan bir bilim dalıdır.

 


iGEM (International Genetically Engineered Machine Competition) ise, Massachusetts Institute of Technology(MIT)’nin düzenlediği uluslar arası , prestijli bir sentetik biyoloji proje yarışmasıdır. Öğrenci temelli bir yarışma olan iGEM, lisans öğrencileri ve yüksek lisans öğrencilerinin gönüllü çalışmalarını gerektirmektedir. Bu çalışma süreci eğlenceli olduğu kadar yorucu ve özverili bir çalışmayı gerektiren bir süreçtir. Bu yarışmaya hazırlanan ekipler kendilerine yardımcı olan öğretim üyelerinin yanında proje çalışmalarını sürdürürler.Yarışma 2003 yılından bu yana süregelmekte olup dünyanın dört bir tarafından gelen 180’in üzerinde üniversite ekibini ağırlamaktadırUluslararası Genetiği Tasarlanmış Makineler yarışması iGEM (International Genetically Engineered Machines), ilk kez 2004 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından düzenlenmiş bir sentetik biyoloji yarışmasıdır. Lisans ve lisansüstü eğitimlerini sürdüren öğrencilerden oluşan takımların katıldığı yarışma, temelde farklı canlıların özelliklerini tek hücreli organizmalara aktarıp günümüz sorunlarına en faydalı çözüm sistemleri oluşturma amacı taşımaktadır. Yarışmaya ilk yıl aynı üniversiteden 5 takım ve proje katılmıştır. Her sene birbirinden farklı ve saygın üniversitelerin takımlarıyla katılımcı sayısını daha çok artıran yarışma, 2011 yılında 165 takımın katılmasıyla üç, 2012 yılında 190 takımın katılımıyla 5 farklı bölgesel şampiyona ve bir büyük final olmak üzere iki aşamalı bir sistem ile devam etmiştir.

 


Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve öğrencileri, 2007 yılından bu yana iGEM yarışmasında yer almış ve projeleriyle önemli başarılara imza atarak toplamda 4 Bronz, 3 Gümüş ve 1 Altın madalya kazanmıştır. 2013 yılında da katıldığımız yarışmaya, Dünya genelinde 204, takımımızın da yer alacağı Avrupa Şampiyonası’nda 59 takım mücadele etmiştir.

 


Bu yıl METU_Turkey takımı olarak Bee subtilis projesiyle yarışmaya katılım gösterdik. Projemizde bitkilerin polenleşmesinde en önemli role sahip olan arıların, böcek ilaçlarındaki kimyasallardan ve besleyici özelliği olmayan gıdalarla beslenmelerinden dolayı savunma sistemlerini kaybettikleri için son yıllarda yaşanan koloni düzeyinde kayıplara ve ölümlere çözüm bulmaya odaklandık. Arıların midesinde bulunan ve onlarla ortak yaşam süren bakterileri kullanarak düzenlediğimiz biyolojik sistem ile arıları kimyasallara karşı dirençli hale getirmeyi amaçladık. İkincil bir sistem olarak, arıların midesinde, arıların doğal yiyeceği olan, fakat maliyetli olduğu için arıların yemlerine katılmayan bir besini üreten, bu sisteme ek olarak bu bakterinin arı dışında yaşamını sürdürmemesini sağlayacak bir sistem tasarladık.

 


Takımımız, Bee subtilis projesiyle, 11- 13 Ekim 2013 tarihleri arasında Fransa’nın Lyon kentinde gerçekleştirilen iGEM Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazanmıştır. Bu süreçte her zaman yanımızda olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar’a, ana destekçimiz Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı’na ve diğer sponsorlarımıza; emeği geçen tüm takım üyelerimize, yardımlarını hiçbir zaman esirgemeyen hocalarımıza ve asistanlarımıza; projemizin şekillenmesinde bizden desteklerini esirgemeyen saygıdeğer hocamız Doç.Dr. Meral Kence'ye, istatistik bölümünden danışman hocamız Doç. Dr. Zeynep Işıl Kalaylıoğlu’na,takım koordinatörümüz Doç. Dr. Mesut Muyan’a , bölüm başkanımız Prof. Dr. Gülay Özcengiz’e bize inandıkları ve destekledikleri için teşekkürü bir borç biliriz.

 


Bizler ODTÜ’lü genç biliminsanı adayları olarak 2007 yılından itibaren bu yarışmaya katılıyoruz ve her yıl bir madalya kazanıyoruz. Bu sene de geleneğimizi bozmayıp ülkemizi ve üniversitemizi bilim dünyasının bu alanındaki saygın yarışmada gururla temsil ederek, altın madalyamızı alıp döndük. Bizler dünyaya sesimizi duyurmaya hazırız. Peki siz bizi duymaya hazır mısınız? Sizden ricamız bu başarımızı tüm Türkiye ile paylaşabilmek için yayın organlarında yer alabilmemiz adına başarımızı elinizden geldiğince paylaşmanız...''
İyi günler


Sevgilerle,
ODTÜ iGEM 2013 Takımı adına Takım Kaptanı Side Selin Su Yirmibeşoğlu

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.