'Anadolu Liselerine Ek Yerleştirme Yapılmalıdır'
'30.10.2013'
haber detay

'Anadolu Liselerine Ek Yerleştirme Yapılmalıdır'

Anadolu liselerinin puanları en az 10 puan düşürülerek çözülmelidir.

 

Anadolu liselerinde şu anda 50 bin üzerinde boş kontenjan bulunmaktadır. Bu liselerde okumak isteyen yüz binden fazla öğrencinin hakkı beceriksiz yöneticiler tarafından gasp edilmektedir. Devletin imkânları ve kaynakları bilerek ve kasten heba edilmektedir. Artık bu sorun Anadolu liselerinin puanları en az 10 puan düşürülerek çözülmelidir.

İstanbul’da olduğu gibi Anadolu’da da Anadolu Liselerinin büyük bir çoğunluğunda kontenjanlar henüz doldurulmamıştır. Birkaç örnek verirsek durumun vahameti daha iyi anlaşılacaktır. 27 Kasım 2013 tarihi itibarıyla Milli Eğitim Bakanlığının veb sitesinde Anadolu Liselerindeki boş kontenjanlar şöyledir: İstanbul ili Ataşehir ilçesi Ataşehir Anadolu Lisesi 68, TEB Ataşehir Anadolu Lisesi 54, Kadıköy ilçesi Fenerbahçe Lisesi 49, Göztepe İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi 69, İstanbul Kadıköy Lisesi 86, Kadıköy Anadolu Lisesi 52, 50. Yıl Tahran Lisesi 47, Üsküdar ilçesi Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi 48, Ahmet Keleşoğlu Anadolu Lisesi 56, Haydarpaşa Lisesi 32, Kartal ilçesi Burak Bora Anadolu Lisesi 71, Kartal Anadolu Lisesi 53, Hatice Bayraktar Anadolu Lisesi 55, Köy Hizmetleri Anadolu Lisesi 32, Fatih ilçesi Vefa Lisesi 45, İstanbul Lisesi 28, Şehremini Anadolu Lisesi 25, Bakırköy ilçesi Yahya Kemal Beyatlı Anadolu Lisesi 39, Hasan Polatkan Anadolu Lisesi 33, Gaziosmanpaşa ilçesi Plevne Anadolu Lisesi 33. Beşiktaş ilçesinde 327 kontenjan boş durumda: Beşiktaş Anadolu Lisesi 63, Kabataş Erkek Lisesi 70, Sakip Sabancı Anadolu Lisesi 63. Adana ili Saimbeyli Anadolu Lisesi 125, Pınar Madencik Anadolu Lisesi 93, Ceyhan Anadolu Lisesi 26, Ankara ili Çankaya ilçesi Çankaya Anadolu Lisesi 79, Öğretmen Necla Kızılbağ Anadolu Lisesi 51, Betül Can Anadolu Lisesi 39, Çankaya Lisesi 32, İzmir ili Selçuk Anadolu Lisesi 51, Urla Hakan Çeken Anadolu Lisesi 33, Çeşme Hacı Murat-Hatice Özsoy Anadolu Lisesi 31…


MEB birinci tercihlerden sonra ortaya çıkan bazı eksiklik ve aksaklıkları gidermek üzere öğrencilere ikinci ve üçüncü tercih hakkı verdi. Ancak boş bulunan kontenjanların dolması için dişe dokunur bir gelişme yok. Taban puanları düşürmedikten sonra yüz tercih hakkı da verseniz boş öğrenci kontenjanlarını doldurmak mümkün değil. Bakanlığın hala aklı buna ermiyor mu? Yoksa aklı eriyor da işi sürüncemeye bırakarak, unutturarak ve velileri bezdirerek bu işi ört bas mı etmek istiyor?

Sayın Bakan, bu nasıl bir uygulama? Her yıl aynı oyun sergilenmekte. Bir tarafta Anadolu lisesine girebilmek için yüz binden fazla öğrenci yedek listelerde beklerken, diğer taraftan Anadolu liseleri 50 binden fazla boş kontenjanla eğitim- öğretime devam ediyor. Bu uygulama hangi aklın, hangi mantığın ürünüdür?

Zira kamuoyunda bu kontenjanların kasıtlı olarak boş bırakıldığı, bu öğrencilerin Anadolu liselerine alınmayarak, talep olmadığı halde açılan ve çoğu boş kalan Meslek liselerine yönlendirilmek suretiyle Meslek liselerinin doldurulmaya çalışıldığı düşüncesi hâkimdir. Kimin hangi okulda okuyacağına Bakanlık değil, öğrenci ve öğrenci velisi karar verme hakkına sahiptir.

Yapılan bu işlemler doğru ve ahlaki bir uygulama olmadığı gibi hukuki de değildir. Oysa Anadolu Liselerindeki boş kontenjanların doldurulması hukuki bir zorunluluktur. Bu nedenle Anadolu liselerinin taban puanları 10 puan ve gerekiyorsa daha fazla düşürülerek boş kontenjanlar doldurulmalıdır. Daha doğrusu sistem boş kontenjanların tamamının doldurulmasını sağlayacak şekilde uyarlanmalıdır.

Aksi takdirde Anadolu meslek lisesinde okuması gereken 50 binden fazla öğrencinin hakkı gasp edilmiş olacaktır. Ayrıca bu haksız uygulama ile Devletimizin kısıtlı kaynaklarının da bilerek ve kasten heba edilmiş olunacaktır. Hiçbir kurum ve hiçbir ferdin çocuklarımızın istediği okulda okuma hakkını elinden alma hakkı bulunmamaktadır.

Sayın Bakan, Anadolu Liselerinde 30 kişilik sınıflarda öğrenciler eğitim görürken, normal liselerde 80 kişilik sınıflarda eğitim gördüklerinden haberiniz var mı? Anadolu Liseleri kontenjanları, derslik ve öğretmen sayısı göz önüne alınarak belirlenmektedir. 50 bin öğrenci kontenjanının boş kalması 1667 dersliğin boş kalması demektir ve binlerce Anadolu Lisesi öğretmeninin norm kadro fazlası konumuna düşmesi anlamı taşımaktadır. Norm kadro fazlası Anadolu Lisesi öğretmenlerini normal liselere göndermek mümkün olmadığından kaos üzerine kaos yaşanacaktır. Bu durum büyük bir haksızlık ve israf değil mi? Böyle bir haksızlığa ve israfa meydan vermek doğru mu?

Çok sayıda veli sendikamızı arayarak çocuklarının bunalıma girdiğini, meslek liselerine gitmek istemediklerini belirtmektedirler. Hani isteyen ve başarılı olan öğrenciler istedikleri okullarda okuyacaktı. Bu söz toplumu kandırmak için mi söylendi? Sayın Bakan bu sorunu çözmek zorundasınız. Kaçacak deliğiniz ve uyduracak mazeretiniz kalmadı. Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler…

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen
İstanbul İl Başkanı

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.