Müze Ziyareti Sözlü Notu Yerine Geçecek
'23.10.2013'
haber detay

Müze Ziyareti Sözlü Notu Yerine Geçecek

Okullarda sözlü notunun tarihe karışmasıyla birlikte öğrencilerin performansları göz önüne alınacak. Öğrencilerin müze gezintileri ile ilgili yaptıkları sunum sözlü notu kabul edilecek.

 

 
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Büyük imzasıyla Bakanlık birimlerine gönderilen yazıya göre artık öğrencilere, sözlü notu yerine performans notu verilecek. Yeni düzenlemeye göre eskiden öğretmenler, öğrencilerin sınıf içi performanslarını sözlü notu ile değerlendirirken şimdi sözlü notları yerine, her dönemde tüm derslerden en az bir en çok üç performans çalışması ve her ders yılında da en az bir dersten hazırladıkları projelerle değerlendirilecekler. Öğrencilerin, ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri başarıları da, performans puanı olarak değerlendirebilecek. Örneğin Türk Dili ve Edebiyatı dersi kapsamında Türk edebiyatının önemli yazarlarının hayatının incelenmesi, ya da o döneme ait bir sanatçının romanının fotoğraflanması olabileceği gibi bir müze ziyareti ve müzeye ilişkin bilgilendirici bir sunum hazırlanması da, sözlü notu yerine geçebilecek.
 
ÖĞRENCİNİN LEHİNE
 
Matematikte sayıların tarihçesine ilişkin bir araştırma, yabancı dil derslerinde okuduğu bir kitap ile ilgili sunum hazırlama ya da kompozisyon yazma, bir plastik şişe, bir balon ve kısa bir hortum ile yapılacak bir denizaltı deneyi fizik dersinin performans görevleri arasında sayılabilecek. Sözlü notunun kalkmasını değerlendiren Türk PDR Derneği İstanbul Şube Başkanı Alpaslan Dartan, "Öğrencinin yaratıcılığını, kendini ifade edebilme becerisini, okul içindeki tutum ve davranışını, derse katılım ilgi ve becerilerini olumlu etkileyecek bu tür değişikliklerin yansımaları olumlu olacaktır. Bu değişikliğin öğrenci lehine olacağını düşünüyorum" dedi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, "Daha önceki yıllarda da derse katılıma bakılıyordu. Sınıf içi derse katılım, öğrencilerin arkadaşlarına ilişkilerine bakılması doğrudur. Derse aktif katılım yönünden değerlendirme yapılmalı. Ödev alanları kaldırılmamalı. Okulda öğrenilenlerin okul dışında devam etmesi eğitim açısından önemli" diye konuştu. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan ise "Öğrencilerin başarısı sadece akademik başarı demek değil, iletişim, Türkçeyi doğru konuşmak, becerilere sahip olması gibi yetenekleri de kapsar. Aynı zamanda burada ders dışı etkinliklerde önemli. Sözlü olarak ders anlatılması, arkadaşları ile iletişimi de belli bir gösterge olabilir ancak sözlü ve yazılı notlar hepsi bir bütündür. Daha önceden pilot uygulaması yapılmalıdır. Bunu kaldırdık, bunu ekledik şeklinde yaklaşımlar doğru değil" dedi.
 
KOPYAYA SIKI TAKİP GELİYOR
 
Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişikliğe giderek, ölçme ve değerlendirme esaslarını yeniden belirlemesi sonrası yeni bir uygulama yapacak. Bu yeni düzenlemeye göre, kopya çeken öğrencinin ders puanı alanına "K" kopya, mazeretsiz olarak sınava girmeyen, performans ve proje çalışmasını teslim etmeyen öğrencinin ilgili ders puan hanesine "G" yazılacak. Bunlar hesaplamada sınav sayısına dahil edilecek.
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.