Tarlada Çalışan Çocuk Eğitim Uzak Kalıyor
'22.10.2013'
haber detay

Tarlada Çalışan Çocuk Eğitim Uzak Kalıyor

Bitlis'te çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada, tarlalarda çalışan öğrencilerin yılda iki ay eğitimden uzak kaldığı belirlendi.

 
Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmettin Elmastaş tarafından Bitlis'in Ahlat ilçesindeki tarım arazilerinde çalışan çocuklar üzerinde yapılan çalışmada tarlalarda çalışan öğrencilerin yılda iki ay eğitimden uzak kaldığı açıklandı. Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elmastaş, Ahlat'ta tarım işçisi öğrenciler üzerinde araştırma yaptı. Tarlada çalışan çocukların yanı sıra okul idarecileri ve öğretmenlerle de görüşerek, hazırladığı anketteki soruları kendilerine yönelten Elmastaş, yaptığı araştırma sonunda, eğitim çağındaki çocukların yılda iki ay okuldan uzak kaldığını belirledi.
 
Çocuklar fazla mesai ile çalıştırılıyor
 
Araştırmasında, çevre il ve ilçelerden aileleriyle ilçeye gelen çocukların yüzde 80'inin patates işçisi olarak çalıştığını anlatan Elmastaş, çocukların eğitim durumuyla ilgili de farklı tespitlerde bulundu.
 
Doç. Dr. Elmastaş, tarlada çalışan çocukların yüzde 80'inin kızlardan oluştuğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bu durum çocukların eğitiminde ciddi aksamalara sebep oluyor. Ahlat ve çevresindeki köylerdeki öğrenciler bu işçiliği yoğun olarak yapıyor. Bu öğrenciler, okula gitmediği için derslerde işlenen konulardan geri kalıyor. Bu durum çocukların eğitiminde başarısızlığı da beraberinde getirecektir. Çocukların bir başka probleminin ise "fazla mesai" yapmaları. Öğrenciler günde 10 ile 12 saat arasında çalıştırılıyor. Ayrıca çocukların ailelerinin bir kısmı çalışacak durumda olduğu halde çocuklarını çalıştırıyor. Aile, çocuğunu okula gönderip kendisi tarlaya gidebilir ama bunun yerine çocuğunu çalıştırıyor."



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.