Türkiye'nin İlk Suriye Okulu Açıldı
'22.10.2013'
haber detay

Türkiye'nin İlk Suriye Okulu Açıldı

Suriyeli çocukların eğitime devam etmesi için ülkelerindeki okulların müfredatına uygun olarak Suriyeli Mülteci Öğrenciler Okulu Esenyurt Belediyesi Tarafından hizmete açıldı. Okul Türkiye eğitim tarihine bir ilk olarak geçti.

 
 
Saadetdere Kültür Merkezi'nde eğitim verecek olan Suriyeli Mülteci Öğrenciler Okulu açılış törenine, Suriye Muhalifleri Geçici Başbakanı Ahmet Tümeh, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Esenyurt Kaymakamı Halil Uyumaz ve çok sayıda Suriyeli aile katıldı. Ahmet Tümeh, Türkiye'de Suriyeli öğrencilere yapılan okulu muhteşem bir adım olarak değerlendirdi. Tümeh, "Çok mutlu ve memnunuz, Türk halkına çok teşekkür ediyoruz. Bu yaşananlar Türkiye ve Suriye arasındaki güzel ilişkiyi gösteriyor. Umarın en yakın zamanda bu savaş biter. Bu çocukların eğitimine tekrardan dönebilmesi büyük bir mutluluk." dedi.
Okulundaki bir öğretmen de şunları kaydetti: "Öncelikle Türkiye'ye çok teşekkür ederiz. Bize ev sahipliği yaptığı için çok mutluyuz. Burada verilen eğitim Suriye müfredatına uygun olacak. Öğrenciler Türkçe derste görecek bize yapılanlardan çok mutluyuz."
 
Suriye'den bir buçuk yıl önce Türkiye'ye gelen Suriyeli öğrenci Fatma Della, uzun süreden sonra ilk defa okula gideceğini söyledi. Della, "Türkiye'ye Humus'tan geldim. Bugün okula başladık. Çok mutluyuz. Bize Türkiye'de çok yardım ettiler. Suriye'yi çok özledim oraya geri dönmek istiyorum ama ne zaman döneceğimizi kimse bilmiyor." şeklinde konuştu.
 
BABASI TÜRK, ANNESİ SURİYELİ
 
Açılan okulda okuyacak olan öğrencilerden biri olan Locda'nın da farklı bir hikayesi var. Babası Türk asıllı olan Locda, Dubai'de yaşarken Suriye'ye göç etmiş. Savaşın başlamasıyla birlikte ailesiyle Türkiye'ye gelmiş. Bir dönem Hollanda'da çalışan Türk asıllı babası ve annesiyle birlikte Esenyurt'a yerleşen Locda, kendileri için açılan okulu başarılı bir şekilde bitirmek için sabırsızlandığını belirtti. Locda'nın hedefi ise ileride iyi bir doktor olup ülkesindeki vatandaşlarına yardım etmek.
 
Ülkelerinden kaçıp Türkiye'ye sığınan yüzlerce ailenin çocukları, Türkiye Devleti'nin kendilerine sağladığı bu imkanın büyük bir lütuf olduğunu söylüyor. Ülkelerindeki çoğu okulun rejim güçleri tarafından bombalandığını söyleyen minik Suriyelilerden kimisi öğretmen, kimisi mühendis, kimi ise ülkesine doktor olarak dönmek istiyor.

 

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.