Önlisansın Üçte Biri Boş
'30.09.2013'
haber detay

Önlisansın Üçte Biri Boş

2013 ÖSYS’de 9544 örgün önlisans programı öğrenci aldı. Bu programların toplam kontenjanı yaklaşık 360 bin idi. Kontenjanların oransal dağılımında devlet üniversiteleri yüzde 86’lık bir paya sahip.

 

 

Vakıflardaki kontenjanlar ise bütünün yüzde 13’ünü oluşturuyor. Geri kalan yaklaşık yüzde birlik kısım ise KKTC ve yabancı üniversitelerde.

 


DÜŞÜNDÜRÜCÜ TABLO


Temmuz ayının sonunda gerçekleşen ilk yerleştirmenin ardından önlisans programlarında oldukça büyük boşluklar kaldığı görüldü. Devlet üniversitelerinin doluluk oranı yüzde 81, vakıflarınki yüzde 74, KKTC’deki üniversitelerin ise yüzde 37 civarında gerçekleşti.


Yerleşmede oluşan boşlukların ötesinde, önlisans programlarını kazananların daha sonra kesin kayıt yaptırma oranları da oldukça düşük seviyelerde. Devlet üniversitelerinde MYO’ları kazanan her yüz öğrenciden yaklaşık 19’u, vakıflarda ise her yüz öğreciden 21’i gidip kesin kayıt yaptırmıyor. Kıbrıs üniversitelerindeki durum (yüzde 42) çok daha vahim. Hem ilk yerleştirmedeki hem de kesin kayıt sürecindeki kayıplar düşünüldüğünde devlet üniversitelerinde kapasitenin ancak %65’i vakıflarda ise %59’u kullanılabiliyor. Sistemin genelini düşünecek olursak, YÖK’ün önlisans seviyesinde üniversitelere tanıdığı kapasitenin ancak üçte ikisi kullanılabiliyor, üçte biri atıl şekilde bekliyor.


Her ne kadar boşluklar ek yerleştirme sürecinde az da olsa kapanıyor olsa da, yerleşme ve özellikle kesin kayıt oranlarındaki düşüklüğün nedenlerinin hassasiyetle belirlenmesi gerekiyor.


Önlisans kontenjanlarının gündüz ve ikinci öğretim arasındaki dağılımı incelendiğinde sistemin genelinde her 100 kontenjanın 35’inin ikinci öğretimde olduğu görülüyor. Üniversite türüne göre dağılımda devlet üniversitelerinde her üç kontenjandan biri, vakıflarda ise her dört kontenjandan biri ikinci öğretimde.

 


DGS KONTENJANI DÜŞÜK


Ön lisans öğrencilerinin büyük bölümü 4 yıllık fakülte mezunu olmayı hedefliyor olsa da dikey geçiş sınavıyla (DGS) bu hedefe ulaşmak, düşük kontenjan sayıları nedeniyle pek kolay gözükmüyor. Önlisans seviyesinde bir buçuk milyon öğrencinin okuduğu düşünüldüğünde DGS sürecinde adayların önüne konulan yaklaşık 25 bin kontenjanın çok düşük olduğu açık. Bu konuda YÖK’ somut bir öneriyi, perşembe günkü yazımda dile getireceğim.
Herkese üniversite yolunda başarılar diliyorum.

 

 

 

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.