Yeni SBS Uygulaması
'05.09.2013'
haber detay
Yeni SBS Uygulaması
 
Yeni SBS'nin Getirdikleri ve Götürdükleri...
 
 
 
 
1) Yeni SBS’nin görünen en önemli yüzü AKP dönemindeki 3 bakanın 3 ayrı sınav uygulamasına imza atmış olmasıdır.
 
2) Yeni SBS’nin en belirgin özelliği 8. Sınıfların dönemde 6 olmak üzere yılda 12 sınava girecek olmalarıdır. Bu kaygının aritmetik olarak artması anlamına gelecektir. Ayrıca ilk sınavları iyi geçmeyen çocukların diğer sınavlardaki performansını olumsuz etkileyecektir.
 
3) Bu sınavla getirilmek istenen en önemli yeniliklerinden biri din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin diğer derslerle eşit düzeye getirilmesidir. Bu değişikliğin yeni SBS modelinin temel amacı olduğu yönünde kuvvetli şüpheler vardır.
 
4) Ülkedeki tüm okulların aynı müfredat sırasını işlemesi, coğrafi açıdan öğretmen atamaları ve okulun açık olduğu günler göz önünde bulundurulduğunda mümkün gözükmemektedir. Adalet açısından bu sakınca yaratacaktır.
 
5) Yanlışların doğruları götürmemesi seçme sınavlarının tabiatına aykırı olup, bu haliyle devamı halinde onbinlerce birincinin ya da eşit puana sahip öğrencilerin oluşmasına sebep olacak ve sıralama yapılması zorlaşacaktır.
 
6) Yanlışların doğruları götürmemesi halinde şans faktörü, objektifliğin önemli olduğu böyle bir sınavda çok ağırlıklı bir yer tutacaktır.
 
7) 12 sınav uygulaması sınav güvenliği konusunda başka zafiyetler oluşturacaktır.
 
8) 2 günde 6 sınav yapılması mevcut yönetmeliklere aykırı olduğu gibi okullarda 8. Sınıfın dışındaki öğrencilerin 4 günlük kayıplarına sebep olacaktır.
 
9) 2. Sınavların geriye doğru konuları da kapsayacak olması nedeniyle 1. Sınavdan daha zor ve sonuç üzerinde daha etkili olacaktır.
 
10) Sistemin amaçlarından biri olarak açıklanan okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacın azalmasının aksine hem kurumsal hem bireysel okul dışı destek arayışı hızlanarak artacaktır.
 
11) Öğretim programının değerlendirilmesi ile liselere öğrenci seçmenin birlikte ele alınması ölçme değerlendirme ilkeleriyle bağdaşmadığı gibi yeni karmaşalara da sebep olacaktır.
 
12) Farklı akademik takvim uygulayan okulların aleyhine bir durum yaratacaktır.
 
13) Mazereti nedeniyle sınava katılmayanların sayılarında giderek artış ve bunlar için yapılacak yeni sınavların geçerlilik ve güvenilirliği tartışılır olacaktır.
 
14) Her zaman olduğu gibi öğretmen sayısı çok öğrenci sayısı az olan nitelikli okulların başarıları yine yüksek olacaktır.
 
15) Okullar arasındaki fark devam edecek, nitelikli okullara yönelik talep artacak, sosyal eşitlik ve adalet ilkesi bozulacaktır.
 
16) Çocukların ve sistemin bu uygulamanın zararlarından kurtulması için yeni bir bakan ve yeni bir hükümet beklenecektir.
 
Kısacası daha önce OKS’nin kaldırılıp çocukların rahatlatılması istendiğinde 3’e çıkan sınav, SBS kaldırılarak 12’ye çıkartılmakta ve çocuklara zarar vermeye devam edilmektedir.
 
 
 
 
 
Ali Akdoğan
 
Okul Müdürü



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.