Eğitim Sistemi Yapboz Tahtası Olmasın
'02.09.2013'
haber detay

Eğitim Sistemi Yapboz Tahtası Olmasın

Ortaöğretime geçişte uygulanan Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) kaldırılarak yerine 6 dersten 36 sınavın gündeme getirilmesi, aileler ve öğrencilerin yanı sıra eğitimcilerin de tepkisini çekti. Eğitim sendikaları, henüz netlik kazanmayan konu için, sistemin yapboz tahtası haline getirilmemesi uyarısında bulunuyor.

 

 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaöğretime geçişte uygulanan Seviye Belirleme Sınavı’nı (SBS) bu yıl son kez yaptı. Bundan sonra nasıl bir sistem uygulanacağı ise henüz belli değil. Okulların açılmasına az bir zaman kala kamuoyuna yansıyan 6 dersten 36 sınav modeli eğitim sendikalarının da gündeminde. Bakanlığın her yıl farklı bir sınav sistemini tartışmaya açmasına tepki gösteren Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “10-12 yıldan beri çözülemedi bu sorun. Öğretmen, öğrenci, veli huzursuz. Böyle bir ortamda kimse eğitimle uğraşmaz.” diyor. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın, sistemin eleştirilecek tarafları olduğunu ancak ara sınavların eğitim sürecini ölçmeye imkân tanıyacağını ifade ediyor. Her yıl artan sınav sayısına dikkat çeken Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız da, “Eğitimde verilen sözler tutulmadı, sınav azalacak dendi, arttı.” değerlendirmesinde bulunuyor.
 
Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M.Hanefi Bostan: Eğitim sisteminde çocukları yarış atına çevirmeyi doğru bulmuyoruz. SBS’yi kaldırdık deyip bu kadar çok sınavı getirmek kabul edilebilir değil. 10-12 yıldan beri çözülemedi bu sorun. Her yıl farklı bir uygulama. Ani kararlar alınıyor. Bilen insanlara sorulmuyor. Eğitimle ilgili bir karar alınacakken bu alanda uzman insanların görüşlerine başvurulmalı.
 
Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız: Biz, sınavın olmadığı bir sistemi ya da her aşamada parasız eğitimi savunuyoruz. AKP’nin 11 yıllık programına baktığımızda sınav sistemini kaldıracağız söylemleri büyük bir fiyasko ile sonuçlandı. Bırakın kaldırmayı, sayılarının arttığını görüyoruz. OKS’yi kaldıracağız dediler ama SBS’yi üç yaptılar. Sonra bire indirdiler. Hepten kaldıracağız dediler. Şimdi 36 sınav gündemde.
 
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın: Önceki sınavlar sonucu ölçüyordu. 6 dersten 36 sınavın söz konusu olması süreç esnasında ölçümleri ve önleyici tedbirleri gündeme getirebilir. Öğrenciyi meslekî yönlendirme açısından sağlıklı bilgiler ortaya çıkarabilir. Öğretmen ve materyal eksiği, okulların koşullarının aynı olmaması gibi konular da Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerçeklerle yüzleşmesini sağlayacak.
 
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı: Ezberci ve sınavcı eğitim sistemi devam ettikçe, eğitimde fırsat ve kalite eşitsizliği sürdükçe dershaneler de SBS de kaldırılamaz. Zorla yapılması durumunda bundan en çok yoksul ve dar gelirli ailelerin çocukları zarar görür. Hükümet, sorunu buralarda değil, izlediği yanlış, danışıksız ve istikrarsız eğitim politikalarında aramalıdır.

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.