SBS Tercihlerinin Uzatılması Öğrencilerin Yararına mı?
'22.07.2013'
haber detay
SBS Tercihlerinin Uzatılması Öğrencilerin Yararına mı?
Sevinç Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Umut Şahin SBS tercihlerinin uzatılmasıyla ilgili sorularımızı cevapladı.
 
 
 
 
 
SBS Tercihlerinin uzatılması öğrencilerin yararına mı?
 
-Aslında en başından beri olması gereken buydu. Bütün bir yılın emeklerinin karşılığını alacağımız tercih ve yerleştirme işlemlerinin bir hafta içinde tamamlanması hele ki MEB tarafından tercihlere rehberlik edecek eğitimcilerin ve adayların önlerini görmelerini sağlayacak bu kadar sığ verinin paylaşıldığı bir ortamda çok sağlıklı olmayacaktı. Mesela 15 Temmuz Pazartesi sabahı başlayan tercih ve yerleştirme işlemleri için güncel kılavuzları aynı günün öğlen saatlerine kadar bekledik. Sonuçları yanlış değerlendirilen 718 öğrencinin diğer öğrencilerin sıralamalarında yarattığı değişikliği öğrenememenin gölgesinde görüşmeler yaptık. Yine pazartesi sabahı yaptığımız görüşmelerde geçen yılın verilerini kullanarak yaptığımız öngörüler, öğleden sonra değişen kontenjan sayılarını görünce büyük ölçüde değiştiğinden, bu görüşmeleri tekrar yapmak durumunda kaldık. Şahsım ve diğer rehber öğretmenlerim, sonuçların açıklandığı günden itibaren, günde ortalama iki saat uyku ile ayakta duruyoruz. 
 
 
 
Sürenin uzatılması, adayların kazanma ihtimalleri olan liseleri yerinde görerek, bu liselerin akademik, sosyal ve sportif özelliklerini öğrenerek daha sağlıklı fikir sahibi olmalarını sağlayacak.
 
 
 
Süre neden uzatıldı?  Açılan yürütmeyi durdurma davasının bir etkisi var mı?
 
-Açılan davanın sürecin uzatılmasına kesinlikle etkisi olmuştur. Olmadı denemez. Öteki türlü dava MEB'in sınav sonuçlarını tekrar değerlendirmesi gerektiği kararına bağlanırsa, üstüne yerleştirme sonuçları çoktan ilan edilmişse yeni ve daha büyük bir kaos ortaya çıkar. Bu sefer arzu ettiği liseye kavuşan öğrencilerin yerinde olmak istemeyiz. Çünkü büyük zahmetlerle atlatılan tercihler yeniden yapılacak ve bu sefer de arzu ettiği lise tekrar kazanmak zorunda kalınacak.
 
Tercih yapanlar bu durumda ne yapacak, tercihlerini iptal ettirmek isteyenler nasıl  bir yol izlemeliler?
 
-Tercihler, mezun olunan ilköğretim müdürlüğü tarafından onaylanmadan veli veya aday tarafından sisteme girişi yapılmışsa bile tekrar değiştirilebilir. İlköğretim müdürlüklerinin onayladıkları tercihler ise tercih dönemi sona ermeden önce, velinin okul müdürlüğüne yapacağı başvuru ile geri alınabilir.
 
 
 
4- 5 gündür çok az uykuyla ve günde yaklaşık 20 saatlik bir çalışmayla kurumumuzda sorumlu olduğum binlerce öğrencimiz için, basın aracılığıyla yardımcı olmaya çalıştığımız yüz binlerce öğrencilerimiz için  harcadığımız çaba ve ulaşılan yorgunluk umarım boşuna değildir. Bu kadar telaş ve karar değişikliğini yaşamak zorunda değildik. Sonuçlar tüm Türkiye için yeniden değerlendirilip, tercih ve başvuru süreci en başından yeterince uzun tutulabilirdi.
EĞİTİM AJANSI



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.