SBS’de Şişirilmiş Notlar Şampiyon Oldu !
'14.07.2013'
haber detay
SBS’de Şişirilmiş Notlar Şampiyon Oldu !
SBS Sonuçları ve düşündürdükleri;
 
 
 
 
 
''Sayın GÜÇLÜ;
         Öncelikle eğitim alanındaki çalışmalarınızdan dolayı sizi kutlarım. Eğitim sistemimizin eksiklikleri ve aksaklıkları konusunda yaptığınız saptamalar ön açıcı nitelikte. Tabi uygulanması durumunda.
          Ben sizinle 11.07.2013 günü gece yarısı açıklanan SBS sonuçlarının adaletsizliği ile ilgili birkaç cümle yazmak istedim.
    Sınav sonuçları uygulanan yöntemin ne kadar adaletsiz olduğunu açık bir şekilde gözler önüne serdi.
      Açıklanan sonuçlarda 120 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtladığı belirtilmiş. Ancak 500 tam puan alan öğrenci sayısı 16. Peki 94 öğrenci neden 500 tam puan alamadı? 16 öğrenciye baktığınızda tümü Özel Okul Öğrencisi. Muhtemelen geriye kalan 94 çocuğumun çoğu devlet okulları öğrencisi. "Parayı veren düdüğü çalar." başarı düzeyleri aynı olduğu halde özel okullardaki bu 16 öğrenci 6,7 ve 8. sınıf not ortalamaları 100 olduğundan tam puan alabildi. Geriye kalan 94 öğrenci ise 6,7 ve 8. sınıfın üçü ya da herhangi bir sınıfta not ortalamaları 100 olmadığından dolayı tüm soruları doğru yanıtladıkları halde tam puan alamadılar. Puanlarda aşağı doğru inildikçe uçurumun daha derinleştiği görülecektir. Özel okulda 400 YP alan bir öğrencinin düzeyindeki devlet okul öğrencisinin 370-80 aralığında kaldığı görülecektir. Bunun da nedeni 3 yıllık not ortalamalarıdır. Şimdi buradan şöyle bir sonuçta çıkarılacaktır. Özel okullar daha başarılı oldu. Bir yanda öğrenci başına 12.000 civarında ücret ödenerek eğitim yapan kurumlar, diğer yandan 0 TL bütçe ile bunlarla yarışan devlet okulları. Sonra eğitime en büyük bütçe ayrıldı denilerek oluşturulan yanlış algılar. Kısacası uygulanan sistem özel okulları ön plana çıkarmayı amaçlamış ve muhtemelen ileride eğitim sistemini özel sektöre devretme çalışmalarının zeminini oluşturmaktadır.
      Ne gelişmiş ne de geri kalmış ülkelerin hiç birinde eğitim sistemi ile bizdeki kadar oynandığını sanmıyorum. Başbakan ya da bakan istedi diye eğitim sistemi değişmez. Eğitim sisteminde aksaklıklar var ise, değiştirilecekse önce pilot uygulama yapılır. Eksiklikler pilot uygulamada giderilir. Sonra yeni sistem uygulanır. 4+4+4 sistemi uygulanırken hiç bir ön çalışma yapılmamış ve "Kervan yolda dizilir." mantığı ile uygulama sırasında düzeltilmeye çalışılmaktadır. Ancak ne eğitim sistemimiz bir kervan, ne çocuklarımız birer deve ne de kervanı dizmek için önüne birilerini koymaya gereksinim var. Amerika kıtasını yeniden keşfe de gerek yoktur. Bilimsel ve teknik çalışmalar ile ülkemizin koşullarına uygun bir sistem hayata geçirilebilir. Evet gerek SBS gerekse ÖSYS sınavlarının kaldırılması herkesin istediği bir şeydir. Fakat bu sınavı kaldırdım demekle olacak bir şey değildir. Sınav yapılmasına neden olan koşulların ortadan kaldırılması gerekir. Şu anda uygulamaya çalışan yöntemlerin hiç biri buna hizmet etmemekte sadece sınavların isimlerini ya da niteliklerini değiştirmekten ibarettir. Diğer bir sorunda Liselerin tekleştirilmesi ile ortaya çıkacak sorunlardır.
         Şimdi dershaneleri kapatıyoruz söylemi prim yapmaktadır. Dershanelerin adını Etüt Merkezi, Ya da Eğitim Danışmanlığı olarak değiştirmek kapatmak anlamına mı geliyor? Daha önce 6,7,8. Sınıflara SBS uygulanırken artık çocuklarımız dershaneye ihtiyaç duymayacak denmişti. Dershaneye gitme 4. sınıfa indi. Korkarım yeni uygulamalar ile 1. sınıftan itibaren Dershanelere, pardon eğitim danışmanlıklarına gitme ihtiyacı doğacaktır. 
        Sınavları kaldırmak için yapılması gerekenlerin başında Üniversite mezunlarına iş olanakları sunmak ve ÖSYS sınavında yaşanan birikimi eritmekle olur. Hükümet ÖSYS sınavındaki birikimi eritmek için çokça yeni üniversite kurmaktadır. Ancak bu da artık üniversitelerin lise düzeyine düşmesi riskini yaratmıştır. Üniversiteler bilim üretmekten uzak, bilimsel çalışmalar yapmaktan aciz kurumlar haline dönüşmeye başlamıştır.
Kısacası ülkemizde eğitim sistemimiz ile bu kadar sık ve keyfi oynamalar geleceğimizin kararmasına neden olmakta bilim den uzak gençlerin yetişmesine neden olmaktadır?
       Eğitim sistemimizin yeniden yapılandırması sağlanmalı, sistem değişiklikleri bu işin ehli olan bilim insanlarınca yapılmalı ve siyasi iktidarların eğitim sisteminden elini çekmesi sağlanmalıdır.
   Çocuklarımızın yarış atı olmaktan kurtulduğu, çocukluklarını yaşayarak eğitim alabildikleri güzel günleri görmek dileği ile esen kalın.''
 
EĞİTİM AJANSI



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.