SBS'de Yaşanan Puan Skandalı Meclis Gündeminde
'14.07.2013'
haber detay
SBS'de Yaşanan Puan Skandalı Meclis Gündeminde
CHP'li Ayaydın'dan 2. SBS Soru Önergesi
 
 
 
 
 
CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın, SBS'de yaşanan puan skandalıyla ilgili olarak, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın cevaplaması isteğiyle, TBMM Başkanlığı'na 2. Soru önergesi verdi.
 
T.B.M.M. BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sn. Nabi AVCI tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasanın 98’inci; TBMM İçtüzüğünün 96’ncı maddeleri uyarınca saygıyla talep ederim. 13.07.2013
 
 
 Prof. Dr. Aydın AYAYDIN
  İstanbul Milletvekili
 
İlköğretim öğrencilerine yönelik Seviye Belirleme Sınavının sonucu 12.07.2013
tarihinde Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesinde ilan edilmiştir. Ancak sınav sonuçlarına etki eden Almanca, Fransızca ve İngilizce sorularının hesaplanmalarında bir yanlışlık olduğu, Almanca ve Fransızca testlerinin değerlendirilmesinin İngilizce testinin cevap anahtarına göre yapılmasından dolayı pek çok öğrencinin mağdur olduğu anlaşılmıştır. Nitekim bu konu bir soru önergesi ile tarafımca Meclis gündemine getirilmiştir. Söz konusu soru önergemin Meclise sunulmasından birkaç saat sonra Milli Eğitim Bakanlığı, Seviye Belirleme Sınavı sonuçları ile ilgili olarak yapılan inceleme neticesinde sınavda Almanca ve Fransızca testlerini yanıtlayan 718 adayın puanlarının hesaplanmasında, farklı bir cevap anahtarı ile değerlendirmekten kaynaklanan yanlışlık olduğunu, sınav sonuçlarında hata olan bu öğrencilerin sınav kağıtları doğru cevap anahtarı ile yeniden değerlendirilerek hesaplandığı ve böylelikle yeni sonuçlar neticesinde hiçbir öğrencinin herhangi bir mağduriyetinin söz konusu olmadığı yönünde bir basın açıklaması yapılmıştır. 
 
Söz konusu basın açıklaması ile sınavda yapılan hata kabul edilmiş ancak bu hatanın başka bir hata ile kapatıldığı anlaşılmıştır. Zira Almanca ve Fransızca testlerinin değerlendirilmesinin İngilizce testinin cevap anahtarına göre yapılmasından dolayı mağdur olan öğrencilerin puanlarının yeniden hesaplandığı belirtilmektedir. Oysa bilinmektedir ki, sınav sonuçları sınava giren tüm öğrencilerin performansları dikkate alınmak suretiyle tespit edilmektedir. Her bir öğrencinin sınavdaki doğruları, yanlışları diğer öğrencilerin puanını da etkilemekte, sınava ilişkin standart sapma ve ortalama değerler ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla sınav sonuçlarının tespitinde yalnızca mağdur olan öğrencilerin puanlarının yeniden hesaplanması başka adaletsizlikler ve mağduriyetler yaratacaktır.
 
Bu çerçevede;
 
1- Sonuçlarının yanlış hesaplandığı bizzat Bakanlığınızca ilan edilen sınava ilişkin standart sapma ve ortalama değerler bu hata ile değişmemiş midir?
 
2- Değişen standart sapma dolayısıyla söz konusu sınavın yeniden değerlendirilerek, tüm öğrencilerin puanlarının baştan hesaplanması ve sıralamanın buna göre yeniden yapılması gerekmekte değil midir?
 
3- Sınava giren öğrencilerin puanının tekrar hesaplanarak, sıralamanın yeniden yapılmaması söz konusu sınava ilişkin olarak adaletsizlik ve mağduriyet yaratmayacak mıdır? Ortaya çıkan bu adaletsizlik ve mağduriyetler sonrasında, başta şahsım olmak üzere olayın hukuki açıdan takip edilerek yargıya taşınması sınavların güvenirliğini ve Bakanlığın bu alandaki prestijini zedelemeyecek midir?



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.