ÖSYM, LYS'de En Başarılı İlleri Neden Açıklamadı?
'03.07.2013'
haber detay
ÖSYM, LYS'de En Başarılı İlleri Neden Açıklamadı?
ÖSYM tarafından LYS sonuçlarının açıklanmasından sonra CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ÖSYM'nin başarılı ve başarısız illerin neden açıklanmadığını merak etti.
 
 
 
 
 
Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın cevaplaması için TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergede, ÖSYM, bu yıl yeni bir uygulamaya giderek il başarı sıralamasını Milli Eğitim Bakanlığı'yla yaptığı görüşme neticesinde açıklamama kararı almıştır.
 
 
 
Türkiye'de bölgeler arası eğitim olanaklarına erişim konusunda yaşanan eşitsizliği ortaya koyan bu sıralamanın açıklanmama kararı, eşitsizliği gizlemekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir.
 
 
 
Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinin giderek derinleşen eğitim olanaklarına erişememe sorununu gidermek yerine, bu eşitsizliği gizlemeye çalışmak kabul edilemez.
 
 
 
Kamuoyundan bu bilginin saklanması, eğitim sistemindeki problemleri çözmekle hiçbir ilişkisi olmadığı da açıktır, ifadelerini kullanırken Bakan Avcı'ya şu soruları yöneltti: 
 
1- ÖSYM'nin bu yıl LYS'de il başarı sıralamasını açıklamamasının nedeni, bölgeler arası eşitsizliğin gizlenmesi midir?
 
2- ÖSYM Başkanı Ali Demir'in açıklamasına göre başarı sıralamasının açıklanmamasına, Milli Eğitim Bakanlığı'yla yapılan görüşmeden sonra karar verilmiştir. Söz konusu görüşmenin konusu ve detayları nelerdir?
 
3- 2013 LYS il başarı sıralaması nedir? En başarılı il ile en başarısız iller hangileridir?
 
4- Önceki yıllarda kamuoyuyla paylaşılan il başarı sıralamasının yarattığı tartışmalar ve hükümetin iller arası başarı farkını gidermeye yönelik tedbirler almamasıyla ilgili eleştiriler, bu seneki kararda belirleyici olmuş mudur?
 
5- İller ve bölgeler arasında, başarı konusunda ortaya çıkan eşitsizliğin giderilmesi için herhangi bir tedbir almakta mısınız? Bu eşitsizliği gidermek için ne yapmayı düşünüyorsunuz?



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.