Adana MEB'in Keyfi Uygulamasına Yargı “DUR!” dedi.
'14.05.2013'
haber detay

 

Adana MEB'in Keyfi Uygulamasına Yargı “DUR!” dedi.
Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğünün keyfi uygulamalarından birisi daha Mahkemece hukuka uygun bulunmayıp, İşlemin iptali ve yürütmenin durdurulması kararı çıktı. 
 
 
 Adana İli Ceyhan İlçesi 60. Yıl Manas İlkokulunda Okul müdürü olarak görev yapan Eğitim-Bir-Sen üyesi M. K. Biter bir süre önce branş değiştirdi ve fen bilimleri/fen ve teknoloji öğretmenliği branşına geçti. Görev yaptığı okulun 2013-2014 yılında ilkokula dönüşecek olmasından dolayı norm fazlasıdurumuna düştü. Norm fazlası yöneticilerin atanması kapsamında 11.01.2013 tarihinde müdür olarak atanmak istemiyle yaptığı başvurusu, norm kadro fazlası olmadığı gerekçesi ile Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kabul edilmeyip reddedildi.
 
M.K. Biter Adana Milli Eğitim Müdürlüğünün yaptığı bu keyfi uygulamayı Eğitim Bir Sen Adana Şubesi’nin Avukatı Yavuz Selim Karataşlı ile İdare Mahkemesine taşıdı. Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğünün hukuka aykırı işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması içindava açtı.
Adana 2. İdare Mahkemesi  “davacının görev yaptığı okulun 2013-2014  eğitim-öğretim  yılından itibaren ilkokul olarak eğitim öğretime devam edecek olması karşısında, davacının 2012-2013 eğitim öğretim yılı sonuna kadar görev yaptığı kurumun  hem ilkokul hem de ortaokulundan müdür olarak sorumlu olacağı açık olmakla birlikte adı geçen okulların müdür norm kadroları incelendiğinde ilkokul müdür normu 1 olarak gözükmekte iken  ortaokulun müdür normu olmadığı ve fen bilimleri/fen ve teknoloji öğretmenliği branşı itibariyle ilkokulda okutabileceği  ders bulunmayan davacının ancak ortaokula müdür olabileceği dikkate alındığından, her ne kadar mevcut durum itibari ile davacı norm kadro fazlası olarak gözükmemekte ise de, davacının bu durumunun 2012-2013 eğitim – öğretim yılı sonuna kadar yani geçici olduğu ve norm kadro tespit çizelgesinde  de görüleceği üzere norm fazlası durumunda olduğu görülmektedir.
Bu durumda; Adana İli Ceyhan İlçesi 60. Yıl Manas İlkokulu Müdürü olarak görev yapan ve branşı itibari ile fen bilimleri/fen ve teknoloji öğretmeni olan davacının, norm fazlası durumunda bulunan yöneticilerin atanması kapsamında müdür olarak atanmak istemiyle yaptığı başvurusunun norm kadro fazlası olmadığı gerekçesi ile Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğünce  reddedilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.”denildi.  
Adana 2. İdare Mahkemesi; “Ayrıca davacının norm fazlası durumunda bulunan yöneticilerin atanması kapsamında yapmış olduğu başvurunun reddedilmesine ilişkin davaya konu işlemin  davacının atanabilmek için tercih edeceği eğitim kurumlarının müdürlük kadrolarının dolacak olması ve bir sonraki atama döneminde bu okullara başvurabilmesinin  engellenmesi sonucunu  doğuracak  nitelikte olması nedeniyle  davacı yönünden  telafisi güç zararlar doğuracağı  da  açıktır.” hükmünü oy birliği ile vererek telafisi güç zararlar doğuracağından  Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğünün işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir.” diyerek Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yaptığı bu uygulamayı hukuka aykırı bulmuş ve iptal etmiştir.
 
Mahkeme Karar Örneği;
 








Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.