İşte 2013 Leiden Sıralama Listelerinde Türk Üniversiteleri
'22.04.2013'
haber detay

 

İşte 2013 Leiden Sıralama Listelerinde Türk Üniversiteleri
 
Hollanda Leiden Üniversitesi tarafından açıklanan "dünyanın en iyi 500 üniversitesi" sıralamasına, Hacettepe, ODTÜ, Ankara, Ege, İstanbul ve Gazi üniversiteleri girdi. ODTÜ en fazla ülke birinciliği alan üniversite oldu. ODTÜ'yü İstanbul ve Ankara Üniversitesi takip etti.
 
 
 
 
Web of Science veri tabanından 2008 – 2011 yılları arasında yayınlanan makale (article) ve inceleme(review)’ler esas alınarak hazırlanan Leiden Üniversitesi (Hollanda) 2013 sıralaması Nisan 2013’de http://www.leidenranking.com adresinde ilan edilmiştir. 
 
Leiden, tüm kriterlerden elde edilen puanları toplayarak tek bir sıralama listesi yapmamaktadır. Bunun yerine, kullanıcılara esneklik sağlamak amacıyla her bir kriter için ayrı sıralama tablosu vermektedir.
Ayrıca, bu yıl ilk defa üniversiteler Biyomedikal ve Sağlık Bilimleri, Yaşam ve Yer Bilimleri, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Doğal Bilimler ve Mühendislik, Sosyal ve Beşeri Bilimler olmak üzere 5 temel alanda da sıralanmıştır.   
 
Türkiye Üniversitelerinin Durumu
Leiden Üniversitesi tarafından geçtiğimiz yıl yapılan sıralamada ilk 500’de 6 üniversitemiz yer almıştı. Yeni 2013 sıralamasında da aynı şekilde dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında 6 Türk üniversitesi girebilmiştir. İlk 500’e girebilen üniversitelerimiz Hacettepe, ODTÜ, Ankara, Ege, İstanbul ve Gazi üniversiteleridir. 
İlk 500’deki Türkiye üniversitelerinin 4 farklı “Etki” ve 1 “İşbirliği” göstergeleri için verilen tablolar aşağıda özetlenmiştir. Leiden sıralama tabloları, üniversitelerin boyut normalizasyonu, diğer kurumlarla yapılan ortak yayınlar kurumlara dağıtılarak ve İngilizce olmayan yayınlar da hesaba katılarak hazırlanmaktadır. Aşağıdaki özetlenmiş tablolar üniversitelerimizin kendi aralarında ve en iyi 500 listelerindeki yerlerini göstermektedir.
2013 Leiden Sıralama Listelerinde Türk Üniversiteleri
 
Leiden 2013 sıralamalarda toplam 6 üniversitemiz listelerin ilk 500’ünde yer aldı. Üniversitelerimiz ve sıralamalardaki yerleri aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.
 
Tablo. 1. PP Top10% İndikatörü
2008 – 2011 yılları arasında dünyada en çok atıf alan %10’luk dilime giren yayınların oranı (%10’luk dilim yayın alanı, yayın yılı ve yayın türü dikkate alınarak belirlenmiştir).
 
 
 
 
SONUÇ
Bu rapor Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında üst sıralarda yer almasının tesadüfi olmadığını göstermektedir. Üniversitelerimiz dünya üniversitelerini sıralayan sıralama sistemlerinde ilk 500’de yer almaya devam ediyor. Bu rapor, Leiden Üniversitesi’nin 2013 yılı için farklı kriterlere göre hazırladığı çok sayıda tablo özetlenerek sonuçların kolayca anlaşılmasını sağlamak amacıyla hazırlandı. Tablolarda görüleceği gibi bir önceki Leiden sıralamasında ilk 500’de yer alan Hacettepe, ODTÜ, Ankara, Ege, İstanbul ve Gazi üniversiteleri 2013’te de ilk 500’de yer aldı. Ancak bazı üniversitelerimizin ülke içindeki konumları değişti. Leiden’in 2010 yılı sıralamasında ilk 500’e girmiş olan İstanbul Teknik Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi bu yıl yine ilk 500 arasında yer alamadı. 
Bu raporda, 6 üniversitemizin 5 farklı kritere göre dünyadaki ve ülke içindeki yerleri verilmektedir. Bu 6 üniversitemizin, ülke içindeki durumunu özetleyen tabloda görüleceği gibi ODTÜ, kritelerin 3’ünde  ülke birincicisi, 1’inde ülke ikincisi ve 1’inde ülke altıncısı oldu. İstanbul Üniversitesi, kriterlerin 1’inde ülke birincisi, 1’inde ülke dördüncüsü ve 3’ünde ülke beşincisi oldu. Ankara Üniversitesi, kriterlerin 1’inde ülke birincisi, 1’inde ülke beşincisi ve 3’ünde ülke altıncısı oldu. Ege Üniversitesi, kriterlerin 2’sinde ülke ikincisi, 2’sinde ülke üçüncüsü ve 1’inde ülke altıncısı oldu. Hacettepe Üniversitesi, kriterlerin 2’sinde ülke ikincisi ve 3’ünde ülke dördüncüsü oldu. Gazi Üniversitesi ise kriterlerin 3’ünde ülke üçüncüsü, 1’inde ülke dördüncüsü ve 1’inde ülke beşincisi oldu. 
 
Leiden, bu yıl ilk kez üniversiteleri 5 farklı bilim alanında da sıraladı. Bilim alanlarına göre Ege ve Gazi üniversiteleri “Matematik ve Bilgisayar” alanında çok üst sıralarda yer aldı. Matematik ve Bilgisayar alanında Ege Üniversitesi dünyada 10. sırada (ülke birincisi), Gazi Üniversitesi de dünyada 20. sırada (ülke ikincisi) yer alarak önemli bir başarı kazandı. ODTÜ “Biyomedikal ve Sağlık Bilimleri” ve “Yaşam ve Yer Bilimleri” alanlarında ülke birincisi oldu. Ege Üniversitesi “Doğal Bilimler ve Mühendislik” alanında ülke birincisi oldu. Gazi Üniversitesi ise “Sosyal ve Beşeri Bilimler “ alanında ülke birincisi oldu. 
Üniversitelerimiz, uluslararası yayın sayılarını artırarak, etki değeri yüksek dergilere yönelerek, çok sayıda uluslararası yayın yapan akademisyenleri ödüllendirerek, ulusal ve uluslararası projesi alan akademisyenleri ödüllendirerek ve terfi kriterlerinde uluslararası yayınların etkisini artırarak dünya sıralamalarında daha üst sıralara yükselebilirler.
 
Prof. Dr. Ural Akbulut
URAP Başkanı  
 
 
 
eğitimajansı

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.