Yönetici Atama ve Kariyer Basamakları
'08.04.2013'
haber detay

 

Yönetici Atama ve Kariyer Basamakları
 
Milli Eğitim Bakanlığının son yayımladığı "Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" eğitim camiamızı kaosa sürüklemiştir. Bu yönetmeliği beğenen bir kesim bile olmamıştır. Bu yazımızda yönetici atamada kangren haline dönüşen “uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik” puanlarını ele alacağız. 
 
 
 13.08.2009  tarihli   Milli   Eğitim  Bakanlığı  Eğitim   Kurumları   Yöneticilerinin  Atama ve  Yer Değiştirmelerine  İlişkin  Yönetmeliğin  Ek-2 Formunda  Uzman   Öğretmen  unvanına  sahip  olanlara 4, Başöğretmen unvanına  sahip  olanlara 6  puan   verilmekteydi . 28.02. 2013   tarihli   yönetmeliğin   Ek-1 Formunda ise  Uzman   Öğretmen  unvanına  sahip  olanlara 4, Başöğretmen unvanına  sahip  olanlara 5 puan   verilmektedir . Bu  puanlar   eğitim   yöneticileri  ve  eğitim   yöneticisi   adayları   arasında  haksızlık oluşturmakta,  eğitim  kamuoyunu kaosa sürüklemektedir.
         
          Anayasa Mahkemesi  Uzman  Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sistemini kökten iptal edecek bir karar  vermemiştir. Sadece; Uzman Öğretmenlerin ve Başöğretmenlerin belirlenme kıstaslarının yerinde olmadığını tespit etmiştir. Fakat binlerce eğitimci yüksek mahkemenin uygunsuz diye nitelendirdiği kıstaslarla ilgili unvanları elde etmiş yine on binlercesi de elde edememişlerdir. Burada bu unvanları kazanan eğitimcilere kimsenin söz söylemeye hakkı yoktur. Burada düzeltilmesi istenen uygulamadır.
          
          5204 sayılı yasa da “Sınav yılda bir defa olmak üzere ÖSYM'ce yapılır” dendiği halde Milli Eğitim Bakanlığı; ilgili sınavı 27 Kasım 2005 ve 30.04.2006 tarihlerinde 81 il merkezinde uygulamış ve bir daha da uygulamamıştır. Kısacası öğretmenlerin bu unvanları kazanmaları engellenmiştir. Aradan 7 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı bu sorunu düzeltme cihetine de gitmemiştir ve gitmemektedir. Konu hakkında bizim girişimlerimiz sonucu Milli Eğitim Bakanlığından çalışmalarımız devam ediyor cevabını alalı 2 yıl oldu. Fakat bu çalışma nasıl bir çalışmaysa hala bitmedi/bitirilemedi. Maliye Bakanlığından ise konu hakkında hiçbir cevap alamadık. Hatta konuyu Maliye Bakanlığına Bilgi Edinme Hakkı kapsamında da iletmiş fakat ne acıdır ki Bilgi Edinme yazımıza bile cevap alamadık. Bilgi Edinme Kanunu yürürlükte(?) olmasına rağmen... Görüştüğümüz Maliye Bakanlığı bürokratlarından duyduğumuz rutin cümle ise "lütfen yazınızda bizim ismimize yer vermeyin" şeklinde olmaktadır.
 
          Yönetici atama işlemlerinde, Uzman Öğretmen unvanına sahip olanlara 4, Başöğretmen unvanına sahip olanlara 5 puan verilmesi, 7 yıldır bu unvanları elde etmesi engellenen eğitimcilerimize karşı yapılan büyük bir haksızlıktır ve bu haksızlık çözüme kavuşturulmalıdır. Sitemiz yazarlarındanSayın Güzel ve Sayın Aksu'nun hazırlayıp kamuoyuna sunduğu yönetici atama yönetmeliği taslak çalışmasında ki öneriyi destekliyoruz. Şöyle ki, Kariyer Basamakları Sınavının 3. sü yapılıp eğitimcilerimize unvanları verilinceye kadar yönetici atama işlemlerinde Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik unvanlarına puan verilmemelidir. Bilindiği gibi; istisnalar olmakla beraber sınava katılan eğitimcilerin çok büyük bir kısmı bu unvanları elde etmiş; maaş farkı dâhil olmak üzere birçok avantaj kazanmışlardır. Peki; sınava alınmayan ve bir daha da sınava katılma hakkı dahi tanınmayan eğitimcilerin mağduriyeti nasıl giderilecektir?
 
          Aklın yolu sınavın biran önce yapılmasıdır…          
 
 
Manas Kağan
kamuajans.com



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.