Türkiye’nin İlk Çocuk ve Medya Kongresi Düzenlenecek
'01.04.2013'
haber detay

 

Türkiye’nin İlk Çocuk ve Medya Kongresi Düzenlenecek
 
ÇOCUKLARA ÇAĞRI: ÇOCUK ve YETİŞKİN DELEGELERLE I. TÜRKİYE ÇOCUK ve MEDYA KONGRESİ’NDE GÖRÜŞ BİLDİRMEYE ve KONGREYİ BİRLİKTE YÖNETMEYE HAZIR MISINIZ?
 
 
Çocuklar, medyanın olumlu ve olumsuz etkileri konusunda görüş bildirebilecek
9-18 yaş grubundaki çocuklar, sözlü ve yazılı görüş, fotoğraf, film, karikatür, sunum, atölye çalışması ve poster türlerinde başvuru yapabilecek
Son başvuru tarihi 31 Temmuz 2013
Sonuçlar 15 Eylül 2013 tarihinde açıklanacak
Çocuk görüşleri kitap olarak yayımlanacak
Kongreyi çocuk ve yetişkin delegeler birlikte yönetecek
Kongrede, çocuk ve yetişkinlerden oluşacak ve üç yıl görev yapacak Çocuk ve Medya İzleme Kurulu seçilecek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Türkiye’nin İlk Çocuk ve Medya Kongresi
 
Başbakanlık Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Çocuk Vakfı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu iş birliğinde, Prof. Dr. Halûk Yavuzer’in Kongre Başkanlığı’nda, Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç’ın himayelerinde 14-15 Kasım 2013 tarihinde İstanbul’da I. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi düzenlenecek. 
 
I. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’nin bütün süreçleri çocuğa ve bildireceği görüşlere saygı ilkesi çerçevesinde gerçekleşecek.
 
Kongre, çocukların medyanın olumsuz etkilerinden korunacağı ve olumlu etkilerinden nasıl yararlanacağına odaklanacak. Kongreye yurt içinden ve yurt dışından seçkin çocuk medyası uzmanları katılacak.
 
 
 
 
Kongrede Çocuk Delege Olmak İçin
 
I. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’nde Çocuk Delege olabilmek için 9-12, 13-15, 16-18 yaş grubundaki çocuklar sözlü ve yazılı görüş bildirerek, fotoğraf, film, karikatür, sunum, atölye çalışması ve posterle başvurması gerekecek.
 
Çocuklar, Ben ve İletişim Araçları başlığı altında yapacakları başvurularda, iletişim araçlarının olumlu ve olumsuz etkileri hakkında görüş bildirebilecek.
 
Kongreye gönderilecek sözlü ve yazılı görüş, fotoğraf, film, karikatür, sunum, atölye çalışması ve posterlerin çocuklar tarafından ifade edilmiş, yazılmış, tasarlanmış ve gerçekleştirilmiş olması gerekiyor. Çocuk görüşünü yansıtmayan ve yetişkinlerin görüş ve yaklaşımlarını içeren başvurular ise incelenmeye alınmayacak. Kongre çocuk katılımı Çocuk Katılımı Yönergesi’ne göre belirlenecek.
 
Son Başvuru Tarihi: 31 Temmuz 2013
 
I. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’ne 9-18 yaş grubu çocuklar 31 Temmuz 2013 tarihine kadar başvurabilecek. Başvurular 15 Eylül 2013 tarihinde www.cocukvemedyakongresi.org portalında açıklanacak. Kongrede Çocuk Delege olmaya hak kazanan çocukların ulaşım, konaklama ve Kongre masrafları Kongreyi düzenleyen kuruluşlar tarafından karşılanacak.
 
 
Çocuk ve Yetişkinlerin Yöneteceği Bir Kongre
 
Çocuk Delegeler, Kongrede görüş bildireceği gibi, yetişkinlerle eşit haklara sahip olarak oy kullanabilecekler. Kongre, çocuk ve yetişkin Divan Başkanları ve Divan Üyeleri tarafından yönetilecek. Çocuk Delege seçilenlerin her biri Kongre Sözcüsü de seçilmiş olacak.
 
Kongre’nin sonunda  15 çocuk ve 15 yetişkinden oluşacak ve 3 yıl görev yapacak Çocuk ve Medya İzleme Kurulu seçilecek. Kongre kapanış bildirisi çocuk ve yetişkin delegeler tarafından okunacak.
 
Çocuklar Nasıl Başvuru Yapacak?
 
Çocuklar, I. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’ne cocukvemedyakongresi@hotmail.com  ve info@cocukvemedyakongresi.org elektronik posta adreslerinden başvuruda bulunabilecek. Sözlü ve yazılı görüş bildirme, fotoğraf, film, karikatür, atölye çalışması, poster başvuru CD’leri, Çocuk Vakfı Kültürevi Zafer Sokağı No:17 34371 Nişantaşı-İstanbul adresine gönderilecek.
 
I. TÜRKİYE ÇOCUK ve MEDYA KONGRESİ
ÇOCUK KATILIMI YÖNERGESİ
 
GEREKÇE
 
Medya, iletişim ortamı, yazılı, sesli ve görüntülü iletişim araçları ve kitle iletişim araçlarının tümünü kapsayan bir kelimedir. 
 
Yönerge hazırlanırken BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin çocuğun öncelikli yüksek yararı ölçütü esas alınmıştır. ( Madde 3 ) 
 
Çocuğa ve bildireceği görüşlere saygı, kongre süreçlerinde çocuk çalışmalarının temel ilkesidir. 
 
Bu Yönerge ile medyanın olumlu ve olumsuz etkileri konusunda çocukların yazılı, sözlü, basılı sanat türlerinden birinde görüşlerinin alınması öngörülmektedir. ( Madde 13 ve 17 )
 
Çocuk Özeti:
Medya her türlü birbirine ulaşma aracıdır. Bu Yönerge’de yazılanları hep çocuk ve çocuğun yararına üstünlük vererek anlamak, okumak gerekir. Çocuğun görüşünü almamız gerekir. Aşağıda yazdıklarımız hep çocuğun görüşünün nasıl alınacağını düzenlemek içindir.
 
YÖNERGE’NİN AMACI
 
Madde 1 Bu Yönerge’nin amacı, I. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’ne katılacak 9-18 yaş grubu çocukların hangi kurallara göre başvuru yapabilecekleri ve başvuruların nasıl sonuçlanacağını belirlemektir.
 
Çocuk Özeti: 
9-18 yaşı arasında bir çocuk iseniz ve bu Kongreye katılacaksanız bu Yönergeyi okuyun. Kongreye nasıl başvuracağınızı gösteriyor. Başvurunuz üzerine kimin ne yapacağı da düzenleniyor.
 
 
TANIMLAR Kongre’de hak ve yetkilerin kullanımı bakımından tanımlar aşağıda gösterilmiştir:
 
Çocuk Delege Kongre’de görüş bildirme ve oy kullanma hakkı elde etmiş 9-18 yaş grubu çocuk delege.
 
Çocuk Delege Kongre öncesi, sırası ve kapanış programına kadar  görüş bildirme
Danışmanı aşamalarında Çocuk Delegelere yardımcı olmak amacıyla görevlendirilen kolaylaştırıcı.
 
Sözlü ve Yazılı Sözlü ve yazılı görüş bildirmek için başvuru.
Görüş İçin Başvuru
 
Fotoğrafla Başvuru Fotoğraf ile görüş bildirmek için başvuru.
 
Filmle Başvuru Yapım ve yönetimi çocukların gerçekleştirdiği filmle başvuru. 
 
Karikatürle Karikatürle görüş bildirmek için başvuru.
Başvuru
 
Sunumla Başvuru Bilişim teknolojileri aracılığıyla hazırlanan ve on beş dakikayı aşmayacak sunumlar için yapılan başvuru. 
 
Atölye Çalışması Otuz dakikayı aşmayacak atölye çalışması için yapılan başvuru.
ile Başvuru
 
Posterle Başvuru Görüş açıklamak için  poster türünde  yapılan başvuru.
 
 
ÇOCUK ÖZETİ : Bu maddede kullanılan kelimelerin ne anlama geldiği açıklanıyor.
 
Çocuk Delege: Çocuk Delege olursanız Kongrede konuşup oy kullanacaksınız demektir.
 
Çocuk Delege Danışmanı: Size yardımcı olmak üzere belirlenen büyük. Ama o sizin yerinize konuşamayacak sadece siz ne söylemek istiyorsanız size yardımcı olmak üzere atanmış olacak.
 
 
Sözlü ve Yazılı Görüş İçin Başvuru: Yazdığınız görüşü Kongrede sözlü olarak anlatmak isteyenler.
 
Fotoğrafla Başvuru: Diğerinden farklı olarak fotoğraf aracılığıyla görüş bildirmek isteyenler.
 
Filmle Başvuru: Siz bir film yaparsanız, bir film çekerseniz bunu göndererek yapacağınız başvuru türüdür.
 
Karikatürle Başvuru: Kendinizi ifade etmek için karikatür çizip göndermeniz de bir çeşit başvuru demektir.
 
Sunumla Başvuru: Bilgisayar gibi bir aracı kullanarak on beş dakikayı aşmayacak sunum şeklinde de başvuru yapabilirsiniz.
 
Atölye Çalışması ile Başvuru: Arkadaşlarınızın karşısında otuz dakikayı aşmayarak görüş bildirmek.
 
Posterle Başvuru: Büyük bir kâğıt üzerine çeşitli yazılar, şekillerle kendi görüşünüzü ifade etmeniz için başvuru yapabilirsiniz.
 
 
ÖNCELİKLİ  İLKE
 
Madde 2 Kongreye gönderilecek sözlü ve yazılı görüş, fotoğraf, film, karikatür, sunum, atölye çalışması ve posterlerin çocuklar tarafından ifade edilmiş, yazılmış, tasarlanmış ve gerçekleştirilmiş olması öncelikli ilkedir.
 
Çocuk görüşünü yansıtmayan ve yetişkinlerin görüş ve yaklaşımlarını içeren başvurular incelemeye alınmayacaktır.
 
Çocuk Özeti:
Ancak kendi yaptıklarınız ile başvurabilirsiniz. Büyüklerden yardım alarak hazırladığınız çalışmalar kabul edilmez. Görüşlerinizi sizin hazırlamış olmanız gerekir.
 
ÇOCUK KATILIMI İÇİN YAŞ GRUBU
 
Madde 3 Kongrede görüş bildirme hakkı 9-12, 13-15, 16-18 yaş grubu Çocuk Delegeler tarafından yerine getirilir.
 
Çocuk Özeti:
Yaşınıza göre üç gruptan birisine girersiniz. Ya 9-12 en küçük sayılanlar ya 13-15 orta yaş grubundaki çocuklar, ya da 16-18 artık büyük çocuklar. Yaşınız hangisine giriyorsa grubunuz da o olacak.
 
 
ÇOCUK KATILIMI İÇİN KONU BAŞLIĞI
Madde 4 Kongreye başvuracak çocuklar için Ben ve İletişim Araçları, başlığı belirlenmiştir.
 
9-12, 13-15, 16-18 yaş grubu Çocuk Delegeler yazılı, sesli, görüntülü her türlü medyanın olumlu ve olumsuz etkileriyle ilgili görüş bildirme hakkına sahiptir.
 
Çocuk Özeti:  
Kongrede genel bir konu başlığı  tespit edilmiş. Konu “Ben ve İletişim Araçları”. Bu konuda iletişim araçlarının olumlu ya da olumsuz hangi yönüne değinmek isterseniz görüş bildirebilirsiniz.
 
BAŞVURU TÜRLERİ
 
Madde 5 Kongreye başvuru türleri:
 
a. Sözlü ve Yazılı Görüş ile Katılım:
9-12 yaş grubu için alt sınır 100, üst sınır 200 kelime;
13-15 yaş grubu için alt sınır 150, üst sınır 300 kelime;
16-18 yaş grubu için alt sınır 300, üst sınır 500 kelime;
 
b. Fotoğraf ile Katılım: 
9-12, 13-15, 16-18 yaş grubu çocukların en fazla 5 adet fotoğraf                (18*24 cm).
 
c. Film ile Katılım:
Yapım ve yönetimini çocukların gerçekleştirdiği beş dakikayı aşmayan film. Filmle katılım için filmin yapımı ve yönetiminde görevli iki çocuk birlikte başvurabilir.
 
d. Karikatür ile Katılım:
Çocukların resim kartına çizdiği karikatür, en fazla 3 karikatür ile.
 
e. Sunum ile Katılım:
Çocukların farklı bilişim teknolojilerini kullanarak tasarladığı, belli bir konu ve temada gerçekleştirdiği ve on beş dakikayı aşmayacak görsel sunum. Sunumla katılımda aynı yaş grubundan iki çocuk birlikte başvurabilir.
 
 
f. Atölye Çalışması ile Katılım:
Çocukların medya türlerinden birinin olumlu ya da olumsuz etkileri konusunda otuz dakika içinde görüş bildirecekleri ve farklı görüşleri tartışacakları etkileşimli toplantı. Atölye çalışması için aynı yaş grubundan üç çocuk birlikte başvuruda bulunabilir.
 
g. Posterle Katılım:
Çocukların seçecekleri bir konuda çizgi, resim, fotoğraf, karikatür gibi türleri kullanarak hazırladıkları ve fotobloga basılacak görsel sunum. 
 
Çocuk Özeti: Görüşlerinizi yukarıdakilerden hangisiyle açıklayacaksanız onun karşısında yazan kurallara uymanız gerekiyor.
 
 
 
BAŞVURUNUN YAPILMASI
 
Madde 6
a. Kongreye gönderilecek sözlü ve yazılı görüşler el yazısı ile yazılarak gönderilebilir. Bilgisayar ortamında yazılacak metinler Times New Roman karakterinde ve 12 punto hazırlanacaktır. 
 
b. Fotoğraflar 18*24 cm karta basılmış ve ayrıca iki adet CD (jpeg);
 
c. Karikatürler resim kartına basılmış ve iki adet CD (jpeg);
 
d. Sunumlar iki adet CD (powerpoint);
 
e. Atölye Çalışmaları iki adet CD;
 
f. Poster ise 70*100 cm fotobloga basılacak şekilde iki adet CD (jpeg) 
 
olarak gönderilecektir.
 
Çocuk Özeti: Bu maddede de görüşünüzü açıklarken uymanız gereken kurallar düzenlenmiştir.
 
 
BAŞVURU TAKVİMİ
 
Madde 7
a. Kongre öncesi çocuk katılımı süreci, Gezici Medya Okuryazarlığı Ekibi’nin ya da Medya Okuryazarlığı Dersi öğretmenlerinin vereceği yarım günlük eğitimler sonunda 25 Mart 2013 tarihinde başlayacak, 15 Haziran 2013 tarihinde sona erecektir. 
b. Son Başvuru Tarihi: 31 Temmuz 2013
c. Başvuruların Sonuçlanacağı Tarih: 15 Eylül 2013
d. Kongre Takvimi: 14-15 Kasım 2013
 
Çocuk Özeti: Kongre öncesinde başvuru yapmak gerekir. Kongreye katılım için ise 31 Temmuz 2013 tarihine kadar başvurmalısınız. Kabul edilip edilmediğiniz 15 Eylül 2013 e kadar belli olacak. Kongre ise 14 ve 15 Kasım 2013’de yapılacaktır.
 
BAŞVURULARIN SONUÇLANDIRILMASI
 
Madde 8 9-18 yaş grubu çocukların başvuruları Gezici Medya Okuryazarlığı Ekibi ile Medya Okuryazarlığı Dersi öğretmenlerinin gözetiminde yapılacaktır. İlgili yaş grubu çocukları Türkiye’nin 81 il ve 957 ilçesinden başvuruda bulunabilir. Ayrıca, bu amaçla okullarda eğitim programları düzenlenecektir. Her başvuru türü için önce çocuklar tarafından oluşturulacak Seçici Kurul ilk elemeyi yapacak ve sonuçlar Bilim ve Değerlendirme Kurulu’nun görüşüne sunulacaktır.
 
Çocuk Özeti: Başvurularda öğretmenler ve bu konuyu bilenler size yardımcı olacak. Her yerden başvuru mümkündür. Sizi bu konuda bilgilendirmek için okullarda açıklamalar da yapılacak. Başvuruları önce çocuklar inceleyecek, çocukların olur dediklerine bir de Bilim ve Değerlendirme Kurulu görüş bildirecek.
 
BAŞVURU ADRESİ
 
Madde 9 Kongre Çocuk Delegesi seçilebilmek için;
 
a. Elektronik posta ile yapılacak başvurular için adres: bilgi@cocukvakfi.org.tr 
info@cocukvemedyakongresi.org  
b. Sözlü ve Yazılı Katılım, Fotoğraf, Film, Karikatür, Atölye Çalışması ve Poster başvuru CD’leri, adres bilgileri ile bir fotoğraf ile Çocuk Vakfı Kültürevi Zafer Sokağı No:17 34371 Nişantaşı-İstanbul adresine gönderilecektir.
 
Çocuk Özeti: Başvuru yapacaksanız yukarıda belirtilen internet ya da posta adresine başvurularınızı gönderebilirsiniz.
 
 
SONUÇLARIN DUYURULMASI
 
Madde 10 Kongre Çocuk Delegesi seçilenler www.cocukvemedyakongresi.org portalında 15 Eylül 2013 tarihinde açıklanacaktır.
 
Çocuk Özeti: 15 Eylül 2013’de yukarıdaki internet adresini tıklarsanız Kongre Delegesi olup olmadığınızı öğrenebileceksiniz.
 
 
YÜRÜRLÜLÜK
 
Madde 11 Bu Yönerge, çocuklardan oluşacak Seçici Kurul ile Kongre Bilim ve Değerlendirme Kurulu tarafından uygulanır.
 
Çocuk Özeti: Bu Yönerge’nin gereklerini yerine getirmekle yükümlü, yetkili ve görevli olanları belirtiyor.
 
eğitimajansı
 
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.