Balmuk'un Maksut'u Ne!
'01.04.2013'
haber detay

 

Balmuk'un Maksut'u Ne!
 
 Bir ara sendikalar üstü, internet sitelerinin bülbülü, her şeyin doğrusunu(!) bilen, yönetmelikleri tahlil eden objektif biri olarak kendini tanıtırdı. Biz de merak eder dururduk kim bu her şey hakkında fikir yürüten malumatfuruş adam. Sonradan öğreniyoruz ki bir sendikanın-adı hatırıma gelmedi- şube başkanıymış meğer!
 
Beyefendi oturduğu müdür koltuğundan kalkıp sendikacılık yapamayınca -gerçi ne zaman yaptığı da meçhul ya- 12 Eylül darbe bakiyesi yönetmeliği -ki arkadaşın faulleri de bu yönetmeliğe aykırı- kökten kaldırmaya dönük Memur Sen tarafından yapılan Kamuda Serbest Kıyafet eylemine gıcık olmuş kendi krallığı altındaki tebasına tiz niçin kravat takmadıkları, başörtüsü kullandıkları ve etek boyunun diz üstünde olduğunun hesabını 7 gün içerisinde verin diye ferman buyurmuş.,
Belli ki Balmuk Efendi İzmir Valisi'nin bağlı birimlerine yönetmeliği hatırlatıcı yazısını duyunca sevindirik olmuş, ancak Sayın Genel Başkanımız Gündoğdu'nun çıkışı karşısında eror vermeye başlamış. Hukuk ile kanunu birbirinden ayırt edemeyen, hiçbir yönetmeliğin kanunun üstünde olamayacağını hele hele ayrımcılık gibi bir sonuç üreten yönetmelik ya da emirlerin anti demokratik olduğunu bilmeyen bir sürü lafı sıralamış durmuş. ‘..insanlık hakkı diyerek yola çıkıyorsunuz. Yola çıkmanız da yetmiyor hukuk kuralını tanımıyor, tanıyanları da tehdit ediyorsunuz.' Diyerek sözüm ona bize hukuk dersi vermeye çalışıyor. Demezler mi adama; yıllardır başörtüsünü yasaklayan ama onun dışında her şeyi mübah hale getiren yönetmelik yeni mi geldi aklına.
 
Balmuk'unmaksutu belli ki aba altından sopa gösterip çalışanların soruşturma ile terbiye edileceğini zannediyor. Boşuna uğraşmasın bizi hizaya çekmeye kendisinin boyu yetmez. Demirden korksaydık trene binmezdik. Sendikacı rakipleriyle sendikal argümanlar üzerinden mücadele eder, müdür refleksiyle mücadele etmez. 4688 sayılı Sendikalar Kanunu ve İLO sözleşmesi kapsamında eylem kararı alan bir sendikaya dönük eleştiride bulunabilir tepkinizi ortaya koyabilirsiniz. Ancak bir eylem kırıcı modu ile tetikçiliğe soyunup soruşturma silahına baş vurarak hareket edemezsiniz. Kaldı ki sivil itaatsizlik bir demokratik eylemdir. Yapılan eylem eğitim öğretimi zaafa uğratan öze dönük bir tavır değildir.
Memur sen sendikacılık tarihinde ilk defa bu kadar güçlü ayrıştırıcı özelliğe sahip bir irade ortaya koymuştur. Anti demokratik olanla demokratik olanı, statükocu olanla yenilikçi olanı, darbeci olanla darbe karşıtı olanı, özgürlüklerden yana olanla baskıcı olanı, sivillikten yana olan ile militarist olanı, gerçek sendikalarla sendikamsı yapıları ortaya çıkaran bir turnusol kağıdı olan bir eylemlilik süreci başlatmıştır.
Yol yakınken tam da Balmuk'a layık kendi sözlerinde bulabileceği bir yol tavsiye edelim;
Eğer Allah'tan (gerçekten) korkununuz varsa- ki O'ndan ancak ilim sahipleri korkar-
Tövbe edin, doğru yolu bulun ve dürüst olun,
- Anamızın, bacımızın,(öğretmenimizin, memurumuzun) ninemizin başörtüsünden elinizi çekin,
- Saçma eyleminize(eylem kırıcılık nevinden uygulamalarınıza) son vererek kurumlardaki huzursuzluklara son verin.
 
İdris ŞEKERCİ/Eğitim Bir Sen İstanbul 6 Nolu Şube Başkanı



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.