14 şehir hızlı trenle bulusacak
'25.03.2013'
haber detay

 

Başbakan Erdoğan vatandaşlara iki hızlı tren müjdesi verdi. Erdoğan, "Eskişehirİstanbul hattını 29 Ekim'de açıyoruz. 14 şehrimizi de hızlı trenle buluşturacağız" dedi. 
 
 
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir ile Konya arasındaki yolculuk süresine 2 saate indirecek olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattını hizmete açtı. Eskişehir'deki açılışta iki müjde veren Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin artık dünyaya ray ihraç eden ülke konumuna geldiğini vurgulayarak, "Yüksek hızlı tren yolu yapımı ve işletmeciliğinde dünyanın 8'inci, Avrupa'nın 6'ncı ülkesi olduk" dedi.
 
AÇILIŞ 29 EKİM'DE
 
Başbakan Erdoğan, Eskişehirİstanbul hızlı tren hattının ise Marmaray projesi ile aynı anda 29 Ekim tarihinde hizmete gireceğini vurguladı. Erdoğan, şöyle konuştu: "Birkaç yıl içinde Sivas, Yozgat, Kırıkkale, Afyon, Uşak, Manisa, İzmir ve Bursa'yı da bu ağa dahil edeceğiz. Eskişehir'i 14 ayrı vilayete yüksek hızlı tren aracılığıyla bağlayacağız. Konya'dan güneye doğru Karaman, Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep hızlı tren hattının yapımını programa aldık. İnşallah kısa bir sürede tüm şehirlere hızlı trenle ulaşacağız."
 
NASRETTİN HOCALI YORUM
 
3 başkenti yüksek hızlı trenle birbirine bağladıklarını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Selçuklu Başkenti Konya, Türkiye Cumhuriyeti Başkenti Ankara ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir birbiriyle kucaklaşıyor. Bir dönem Selçuklu'ya başkentlik etmiş Sivas da bu buluşmaya katılacak. Hoca Nasrettin, Eskişehir Sivrihisar'da doğdu, Konya Akşehir'de okudu ve orada vefat etti. Hoca Nasrettin eşeğine ters de binse düz de binse er ya da geç gideceği yere ulaşıyordu. Hoca Nasrettin'in gittiği o yolu biz şimdi yüksek hızlı trenle buluşturuyoruz. Ters de binseniz, düz de binseniz 2 saatte gideceksiniz."
 
TÜLOMSAŞ MARKA OLDU
 
Geçmişte 'Bozkurt' ve 'Karakurt' lokomotifleri ile 'Devrim' arabasını üreten TÜLOMSAŞ tesislerine de vurgu yapan Başbakan Erdoğan, "Burayı Avrupa'ya lokomotif ihraç eden modern bir tesis haline getirdik. Biz yerele takılıp kalmıyoruz. Sınırların içine hapsolmuyoruz. Çok değil, 10 yıl önce Türkiye bırakın yüksek hızlı tren yapmayı 100 yıl önce, 150 yıl önce yapılan mevcut demiryollarını yenileyemiyordu" dedi.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.