Anne Babalar Dikkat!
'15.03.2013'
haber detay

 

Anne Babalar Dikkat!
 
Çocuklarımızı her yönden sağlıklı ve güçlü bireyler olmaları için okul öncesi eğitim kurumlarına gönderiyoruz. Bu kurumların kadının istihdama katılmasında da ciddi payı var. Peki aileler çocuklarını emanet ettikleri yuvalar ve okullar hakkında ne kadar bilgi sahibi?
 
 
 
Kreş, Gündüz Bakım Evi, Çocuk Kulübü ve Anaokulu son günlerde sadece çalışan ebeveynin çocuğunu emanet ettiği yer olarak değil aynı zamanda çocuğun fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişiminin son derece önemli bir öğesi olarak da gündemde.
 
Okul öncesi eğitimin çocuk gelişimi, kadının çalışma hayatında yer alması gibi yönleri yanında sektörün yarattığı istihdam da önemli bir husus. Psikolojik, sosyolojik, fikri, ticari... 0-6 yaş arası çocuklara hizmet veren bu sektör toplum mühendisliği açısından da değerlendirilmeli.
 
İKİ BAŞLI SİSTEM
Okul öncesi tabir edilen sistemin unsurları "Kreş, Gündüz Bakım Evi, Çocuk Kulübü ve Anaokulu" bağlı bulunulan kurumlar ve dolayısıyla mevzuat ve denetçiler açısından farklı niteliklere sahip.
 
Kreş, Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bağlı kuruluşlar. Bunların kuruluşu ve çalışması Özel Kreş Ve Gündüz Bakımevleri İle Özel Çocuk Kulüpleri Kuruluş Ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik uyarınca düzenleniyor.
 
Zorunlu eğitim öncesi yaş gruplarına hizmet veren eğitim kurumu Anaokulu ise Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği'ne göre kuruluyor. Okul öncesi eğitim kurumu ifadesi resmiyette anaokulu için kullanılıyor.
 
Kreş, Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü kuruluş ve işleyişine ilişkin yönetmelikte yaş grupları ayrımı, görevliler ve ekipmanından boyasına kadar kurumun bulunduğu mülk ile ilgili ayrıntılar öne çıkarken Anaokulu için Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nde okul öncesi eğitimin amaçları ve ilkeleri ile görev yapan personelin yükümlülükleri ön plana çıkıyor. Bunun dışında iki yönetmelik arasında benzer hükümler de var.
 
Aynı işi yapan kurumların farklı mevzuat ve denetçilere tabi olması pratiklik ve merkeziyet açısından eleştiriliyor. Her ikisi de zorunlu eğitim yaşına gelmeyen çocuklara bakım ve eğitim hizmeti veren farklı mevzuata sahip eğitim kurumlarından hangisinin hangi şartlarda seçilmesi gerektiği yönünde bir çalışma yok. Nihayetinde bu kurumların farklılıkları konusundaki değerlendirmenin şu halde dikkatli ebeveynlere kaldığı apaçık görülüyor.
 
ÜCRET POLİTİKASI DA FARKLI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Kreş, Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü için ücretler bir komisyon tarafından yıllık olarak belirleniyor.
 
Her ilde Valilik, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Defterdarlığı, Belediye, Ticaret İl Müdürlüğü ve özel kuruluş temsilcilerinden oluşan İl Ücret Tespit Komisyonu, o ilde o yıl içinde uygulanacak bakım ücretlerini taban ve tavan ücret bazında belirliyor. Belirlenen taban ve tavan ücretlerin uygulanması genelde kurumun bulunduğu semt ve sunduğu imkanlara göre değişiklik gösteriyor.
 
İstanbul'da 2013 yılında uygulanan taban ve tavan ücretleri KDV hariç şöyle:
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda ise böyle bir ücret sınırlaması bulunmuyor. Büyük şehirlerdeki ücretler 4 bin lira ile 30 bin lira arasında değişiyor.
 
EĞİTİM PROGRAMI
Ülkemizde, modern memleketlere göre çok da uzun zamandır uygulanmayan okul öncesi eğitim programı çerçevesinde yapılan araştırmalar sonucunda öğretmenlerin programın uygulanmasında konu öğretimine önem verip, hedeflere ve kazanılması beklenen davranışlara yeterince odaklanamadıkları ortaya çıktı. Geliştirme çalışmaları sırasında 0-36 aylık çocuklara yönelik Kreş Programı aynen bırakıldı, 37 aydan başlayarak zorunlu eğitim yaşına kadar olan çocuklar için program yeniden düzenlendi.
 
Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili yönetmeliğinde okul öncesi eğitimin temel görevinin çocukların gelişmesinin, iyi alışkanlıklar kazanmasının, Türkçeyi doğru konuşmasının sağlanması, ilköğretime hazırlanması ve şartları elverişsiz çevrelerden gelen çocuklar için ortak bir yetiştirme ortamı yaratılması olduğu yazıyor.
 
ÇOCUK SAĞLIĞI AÇISINDAN
Kreş, Gündüz Bakım Evi, Çocuk Kulübü ve Anasınıfı altındaki yaş sınıfları olan Anaokullarında çocukların güvenli ve sağlıklı bir ortamda oyun yoluyla öğrenmelerine, çok yönlü beceriler ve sağlıklı temel alışkanlıklar kazanmalarına yardımcı olunuyor.
 
Saatlerce hatta tüm gün mesai zamanı boyunca ailelerinden uzak kalan çocukların ebeveynlerinden gördükleri sevgi ve şefkatin eksikliğini hissetmemelerinin sağlanması da çocuğun psikolojik sağlığı için ayrıca üzerinde durulan hususlardan biri olarak göze çarpıyor.
 
Her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın okul öncesi eğitim kurumları hakkında sert kıstasları ve ciddi yaptırımları olsa da ailelerin maddi imkanları doğrultusunda deneyimli kadro ile kaliteli hizmet sunan yerleri tercih etme eğiliminde olduğu görülüyor. Uzmanlar; çocuklarının başarılı, özgüveni yüksek, kendini iyi ifade edebilen, doğru düşünebilen bireyler olmalarını isteyen ailelerin çocuklarının okul öncesi eğitim almalarını sağlamasını tavsiye ediyor.
 
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ANLAYIŞI VE AMACI
Halk arasında yuva olarak adlandırılan Kreş, Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü kurumlarında çocukların bedensel, bilişsel, dil, psikomotor, duygusal, sosyal gelişimlerini destekleyen uygun eğitim ortamının yaratılması çabalarının arttığı görülüyor.
 
Eğitim etkinlikleri; çocukların yaşları, gelişim özellikleri, öğrenme hızları, ilgileri ve gereksinimleri dikkate alınarak planlanıyor. Çocukların yardımlaşma, paylaşma, işbirliği, katılım ve sorumluluk duygusu kazanmasına yönelik etkinlikler yapılıyor.
 
THELİRA'ya okul öncesi eğitim ve yuvalar ile ilgili görüşlerini aktaran Kucak Yuva Müdürü Çocuk Gelişim Uzmanı Birgül Bingöl şunları söyledi:
 
Vatandaş için çocuğunu emanet ettiği kurumun hangi mevzuata bağlı olduğu bugüne kadar çok sorgulanan şeylerden olmadı.  Aileler için kurum seçiminde önemli olan okulun standartları. Bu standartlar ile ailenin ekonomik ve sosyal şartları paralellik taşıyor.
 
ÇEVREYE VE DEMOKRASİYE DUYARLI BİREYLER"
Eğitime 3 yaşında başlama prensibinin geçmişte kaldığını söyleyen Bingöl,  eğitimin 0-3 yaş arasında başlaması gerektiğinin artık tüm bilim ve eğitim çevrelerince kabul edilen bir gerçek olduğunu belirtti. Çocuk Gelişim Uzmanı Birgül Bingöl; "Okul öncesi eğitim çocukların zihinsel, bilişsel, duygusal, sosyal ve psikomotor gelişimleri açısından büyük önem arz eder. Okul öncesi eğitim almadan zorunlu eğitime başlayan çocuk artık diğer arkadaşlarının gerisinde kalmaktadır. Çocuğun karakter gelişimi sadece aileye değil toplama göre de olmalıdır. Okul öncesi eğitim eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır." dedi.  Karakteri yaşıtları arasında aile-öğretmen-toplum etkisiyle gelişen çocukların çevreye ve demokrasiye duyarlı bireyler olarak yetişeceğini söyleyen Birgül Bingöl, nihayetinde bu olumlamaların tamamının daha sağlıklı ve mutlu bir toplum için olduğunu belirtti.
 
"ÇOCUKLARA ÖZGÜR VE GÜVENLİ ORTAM SAĞLANMALI"
"Yuvalarda çocukların yaş gruplarına göre sınıflara ayrılması çok önemli. O dönemde birkaç ayda bile çocuklar arasında zihinsel ve fiziksel olarak büyük farklılar oluşabiliyor." diyen Birgül Bingöl, bir eğitimci olarak sevgi ve şefkatin esas değer olması gerektiğini söyledi. Çocukların bireysel özellikleri dikkate alınarak özgür ve güvenli bir ortamda gelişmelerine imkan sağlanması gerektiğini iddia eden Birgül Bingöl, çocukların gelişmelerine engel olabilecek davranış ve kısıtlamaların kabul edilemez olduğunu söyledi.
Özel yuva ve anaokullarının 4+4+4 sistemiyle 5 yaş grubunun bir kısmını 6 yaş grubunu kaybettiğini söyleyen Birgül Bingöl, işletmeler açısından bunun ciddi külfet olduğunu da sözlerine ekledi.
 
ANNELER...
 
Çalışan ve çalışmayan annelerden aldığımız görüşlerden çıkan en önemli sonuç "annelerin iş hayatında performanslarının ve morallerinin yüksek olmasının çocuklarının güvenli ellerde olmasıyla sağlanacağı" oldu.
 
Okul öncesi eğitim hakkında görüşlerini almak için başvurduğumuz Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile özel okullar birliğinden herhangi bir yorum alamadık.
 
Bursadabugün



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.