Tercih edecekler için devlet üniversitelerinin 2015 karnesi
'22.07.2016'
haber detay

Akademisyenlerin geçen yılın performans karnesi belli oldu. 100 puan alabilen sadece 255 akademisyen oldu. 120 bin civarındaki öğretim elemanının sadece 25 bin 988’i otuz puanı geçebildi. Ayrıca profesörlerimizin puan ortalaması 52, doçentlerin ortalaması 49’da kaldı.

Akademisyenlerin proje, araştırma, yayın, patent gibi faaliyetlerini desteklemek amacıyla uygulanan akademik teşviklerde, geçen yılın performansına göre devlet  üniversiteleri arasında ilk sırayı Abdullah Gül Üniversitesi aldı.   Yaklaşık 120 bin öğretim elemanından , ancak 26 bininin hesaplamaya dahil olmak  için gerekli 30 puan sınırını aşabildiği dikkati çekti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi eğitim Fakültesi öğretim üyeleri  Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel  Devlet  Üniversiteleri Sıralama (DÜS) raporu hazırladı. Raporda akademisyenlerin 2015 yılı  performanslarına göre aldığı akademik teşvikler mercek altına alındı. Prof. Dr. Cemil Yücel, yaptığı açıklamada, DÜS’ün temel  amacının devlet üniversitelerini ve fakültelerini akademik teşvik puanlarını temel alarak sıralamak olduğunu söyledi.

11 üniversite yer almadı

Raporun YÖK tarafından yayınlanan ve öğretim elamanlarının akademik  teşvik komisyonlarınca onaylanan projelerinin baz alınarak hazırlandığını  kaydeden Yücel, sıralamada, akademik teşvik puanlarını kamuoyuna açıklamayan 11  üniversitenin yer almadığını belirtti.

Prof. Yücel, ‘Üniversite akademisyenlerinin, 2015 yılında  akademik anlamda ne düzeyde aktif olduklarını yansıtması açısından oldukça önemli  bir veri. Diğer sıralamalardan farklı olarak üniversitelerin ve özellikle de  fakültelerin daha güncel bir resmini ortaya koymaktadır. Akademik teşvik yönetmeliğine   göre performansların projeler, araştırmalar, akademik yayınlar, tasarımlar, sergiler, patentler, alınan atıflar, uluslararası tebliğler ve alınan ödüller olmak üzere 9 başlıkla sınıflandırıldığını anlatan Yücel, bir akademisyenin sistemde puanlanması için bu  alanlardan en az 30 puan almasının gerektiğini, en yüksek puan sınırının ise 100  olarak belirlendiğini dile getirdi.

Puan ortalamaları

Yaptıkları araştırmanın 100 puan ve üzerine çıkabilen öğretim elemanı sayısının oldukça az olduğunu orta  ya koyduğunu ifade eden Yücel, ‘Verilerimizde  100 puan alabilen sadece 255 akademisyen oldu.  Devlet üniversitelerinde görev  yapan 120 bin civarındaki öğretim elemanının  sadece 25 bin 988’i otuz puanı geçebildi. Ayrıca profesörlerimizin puan ortalaması 52, doçentlerin ortalaması 49, yardımcı doçentlerin ve araştırma görevlilerinin ortalaması 45 puan oldu’ diye konuştu.


En popüler 5 mühendislik dalı…

Mühendislik her zaman en gözde mesleklerden biri olmuştur. Doğru Tercih ekibi olarak sizin için Türkiye’nin en popüler ve öne çıkan mühendislik programlarını inceledik. Giriş zorluğundan, rekabete, toplam başvurandan akademik zorluğa kadar birçok değişken sonucunda ortaya çıkan sonuçlar şöyle:

-Mekatronik Mühendisliği

-Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

-Elektrik-Elektronik Mühendisliği

-Endüstri Mühendisliği

-İnşaat Mühendisliği

Taban puan mı, başarı sırası mı?

Başarı sıralaması adayların, sınava giren tüm adaylar içinde gösterdiği başarıyı ifade ediyor. Her yıl taban ve tavan puanlar değişkenlik gösterse de programa yerleştirilen ilk ve son öğrencinin başarı sıralaması büyük değişiklik göstermiyor. Dolayısıyla, tercih listesi hazırlarken programların taban puanlarını göz önüne almak yanıltıcı olabilir. Taban puanların her yıl değişkenlik gösterdiğini düşünerek, geçen yıl programa yerleştirilen ilk ve son adayların başarı sıralamasına dikkat ederek bir liste hazırlamak daha doğru olacaktır.

Taban puanları nasıl oluşuyor?

Unutmamak, gerek ki, üniversite taban puanları sabit değerler değil. Her yıl programa son yerleştirilen adayın puanına göre değişkenlik gösteriyor. Tavan puan ise, programa ilk olarak yerleştirilen öğrencinin, ilgili puanını ifade ediyor.

Taban puanlar, öğrencilerin talebine göre belirleniyor. Kılavuzda gösterilen taban puanlar önceki senenin talebini yansıtıyor. Dolayısıyla bir adayın puanının kılavuzda gösterilen programın taban puanından daha yüksek olması, adayın o programa girebileceğini garanti etmiyor. Çünkü adayın tercih yaptığı senenin taban puanları o seneki yerleşme yapıldıktan sonra belli oluyor. Taban puanların her yıl değişkenlik gösterdiği göz önüne alınarak, bir önceki yıl programa yerleştirilen son adayın başarı sıralamasına dikkat ederek bir liste hazırlamak daha doğru olur.







VATAN




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.